Česen je znan po svojih številnih zdravilnih lastnostih, vključno z možnostjo zniževanja ravni slabega holesterola (LDL) in povišanja ravni dobrega holesterola (HDL), hkrati pa lahko pomaga tudi pri zmanjševanju tveganja za srčne bolezni.
Predstavljam vam recept za česnovo juho, ki je obogatena z drugimi sestavinami, znanimi po svojih pozitivnih učinkih na zdravje srca.
Sestavine za česnovo juho za uravnavanje holesterola:
2 glavi česna
1 srednje velika čebula
2 žlici oljčnega olja
6 skodelic zelenjavne jušne osnove
1 lovorjev list
½ čajne žličke timijana
sol in poper po okusu
1 skodelica sveže špinače ali blitve
1 skodelica kuhane čičerike (neobvezno, za dodatne beljakovine)
¼ skodelice naribanega parmezana (neobvezno, za okus in teksturo)
PREBERITE TUDI: Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme
Recept za česnovo juho:
Česen olupite in grobo sesekljajte. Čebulo olupite in nasekljajte na drobno. Praženje čebule in česna: V večjem loncu segrejte oljčno olje na srednje visoki temperaturi. Dodajte nasekljano čebulo in pražite, dokler ne postane prozorna, približno 5 minut. Dodajte sesekljan česen in pražite še 2 minuti, da se arome sprostijo.
Dodajanje jušne osnove: Dodajte zelenjavno jušno osnovo, lovorjev list in timijan. Zavrite, nato zmanjšajte ogenj in kuhajte na nizki temperaturi 20 minut, da se okusi prepojijo.
Dodajanje zelenjave: Dodajte špinačo ali blitvo in čičeriko, če jo uporabljate. Kuhajte še 5 do 10 minut, dokler zelenjava ne postane mehka.
Finalizacija: Juho odstavite z ognja in odstranite lovorjev list. Po okusu začinite s soljo in poprom. Po želji lahko juho pred serviranjem zmešate s paličnim mešalnikom za gladko teksturo ali pa jo postrežete takšno, kot je, za bolj rustikalen občutek.
Serviranje: Razdelite juho na krožnike in, če želite, posujte naribanim parmezanom.
Ta recept ne le da je okusen in nasiten, ampak vsebuje tudi sestavine, ki so koristne za zdravje srca in ožilja. Oljčno olje je bogato z mononenasičenimi maščobami, špinača pa vsebuje veliko antioksidantov in vlaknin. Dodajanje čičerike lahko poveča vsebnost beljakovin in vlaknin, kar prispeva k občutku sitosti in dodatno podpira zdravje srca.
PREBERITE TUDI: Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo
O AVTORICI PRISPEVKA:
Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.
Prispevek je informativne narave. V primeru zdravstvenih twžav se morate nujno posvetovati z ustreznim strokovnjakom.