Iz Jožičine kuhinje: Sladki venčki

Iz Jožičine kuhinje je tokrat zadišalo po sladkih venčkih. Prihajajoči prazniki so kot nalašč, da se jih lotite tudi vi.
Sladki venčki (foto: Jožica Ostrožnik)
Sladki venčki (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ste si zaželeli nekaj domačega, izpod rok mame, hčere, sestre ali punce? Ne morem z besedami opisati, kako pri nas diši. Mmmm ... diši po sladkih venčkih.

Pripravite sestavine, takoj vam bo ustreženo :

1 kg fine gladke moke
4 jajca
limonina lupina
15 dkg stopljenega masla
12 dkg sladkorja
1/2 l mleka, ki mora biti primerno toplo
5 dkg svežega kvasa
1 čajna žlička soli

Za premaz: 1 jajce s par kapljicami mleka.

Najprej postavite kvas (2 dcl mleka, ki ga vzamete od osnove, nadrobljeni kvas, žlica sladkorja in žlica moke). Naj vzhaja.
Vi presejte moko, jo posolite in sol zagrnite ter v sredino naredite jamico za vzhajani kvas, ki ga boste prilili.
Ob strani naribajte limonino lupino 1 cele limone.
Delno stopite maslo, prilijte mu ostalo mleko, dodajte sladkor in jajca ter z vilico malo stepite.
Ko ste moko in kvas malo premešali, dodajte pripravljeno masleno, mlečno, jajčno, sladko mešanico.
Vse skupaj zgnetite ročno ali strojno v mehko testo, ki vam mora narediti kakšen mehurček.
Testo pokrijte s prtičem. Sledi vzhajanje v toplem prostoru 1 uro.
Nato testo premesite in posvaljkajte v štruco, ki jo razrežete na 3 cm debele rezine. Dobili boste 14 rezin.
Rezine oblikujte v kroglice, kot za krofe, ki naj ponovno vzhajajo 1 uro.
Vsako kroglico nato razvaljajte v elipso, dolžine 25 cm in izrežite na trakove.
Razrezane elipse zvijte iz vogala v vogal (trakovi morajo biti eden z drugim).
Sedaj le še oblikujte - zvijte v venček.
Sledi ponovnih 15 minut vzhajanja.
Vi ta čas segrejte klasično pečico na 180 stopinj.
Vzhajane venčke premažite z razžvrkljanim jajcem in par kapljicami mleka.
Pecite jih 25 minut.
Če je potrebno, jih med peko pokrijte po 20 minutah.
Mlačne ali hladne posipajte s sladkorjem v prahu in postrezite vašim najdražjim.

Lep dan Iz Jožičine kuhinje

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Skutno jabolčni zavitek

Okusen jabolčno skutin zavitek vas bo popolnoma navduši...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Ta zajtrk spodbuja hujšanje – preprost, nasiten in brez kruha

Zajtrk pogosto velja za najpomembnejši obrok dneva, in ...

POZOR: Te hrane ne kombinirajte skupaj!

Ni pomembno samo, kaj in kako jemo, temveč tudi, ali hr...

100% naravne rešitve za bolj zdrava jetra

Preverite, kakšni so znaki, če so vaša jetra preobremen...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljše testo za pico

Iz Jožičine kuhinje tokrat recept za najbolj okusno pic...

Iz Jožičine kuhinje: Cvetačna juha

V prispevku boste našli zelo okusen in enostaven recept...

Iz Jožičine kuhinje: Klementine v sirupu

Iz Jožičine kuhinje prihaja prava poslastica, ki jo mor...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...

Iz Jožičine kuhinje: Panna cotta s smetano in čokolado

Njami! Za vse ljubitelje čokolade in čokoholike. Prepro...

Iz Jožičine kuhinje: Ribji in jajčni namaz

Iz Jožičine kuhinje prihajata tokrat dva okusna in zdra...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.