Iz Jožičine kuhinje: Snežni žličniki

So vam ostali beljaki, pa ne veste, kako jih porabiti? Za vas imamo super recept!
Snežni žličniki (foto: Jožica Ostrožnik)
Snežni žličniki (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Potrebujete:

4 beljake
1 žlico sladkorja
ščep soli
1/2 l mleka + 2 dcl mleka
1 zavitek vanili pudinga
1 zavitek vanili sladkorja
1 žlico sladkorja
20 ml vanili arome
20 ml ruma

Za preliv in posip:

5 karamela bonbonov
3 žlice sladke smetane
1 žlica sesekljanih orehov

Izdelava:

Na štedilnik pristavite 1/2 l mleka.
Beljakom dodajte ščep soli, stepite čvrst sneg in nekje na sredini stepanja dodajte 1 žlico sladkorja.

Ko mleko zavre, temperaturo znižajte, da bo vrenje komaj zaznavno.

Z dvema žlicama oblikujte žličnike iz snega in jih polagajte v mleko.

Tako jih pustite 50 sekund, močno bodo narasli, nato jih na rahlo obrnite na drugo stran in zopet počakajte 50 sekund.

S penovko jih poberite v skledo.

Tako porabite ves sneg.

Preliv:

V 2 dcl mleka vsipajte prašek za puding in vanili sladkor, dodajte žlico sladkorja in premešajte, da ne bo grudic.

Mleko, ki vam je ostalo od kuhanja snežnih kep,zavrite in vanj zakuhajte pudingov podmet, ter mešajte.Krema bo postala srednje gosta. Kuhana je v 2 do 3 minutah.

Odstavite in vanjo dodajte vanili aromo in rum ter ohladite.

Posip:

V teflon ponvi (ali mikrovalovni pečici) stopite 5 karamelnih bonbonov in 3 žlice sladke smetane (tik preden boste postregli).

Zlaganje:

V kompotove skodelice naložite snežne žličnike, prelijte z vanilijevo kremo, dodajte malo žličko karamelnega preliva in posipajte z nasekljanimi orehi.

Iz tega recepta boste dobili 4 porcije.

Naj se sladkanje prične.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti za najboljšo božično pojedino: Mesne glavne jedi in omake

Mesna glavna jed je za božično večerjo verjetno vrhunec...

Iz Jožičine kuhinje: Božična panakota

Pred vrati so prazniki in Jožica je tokrat pripravila e...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Recepti za slastne božične napitke

Cimet, ingver, klinčki, pomaranča, medenjaki … Omamno. ...

Božična peka: Preprosti masleni božični piškoti

Piškote lahko spečemo po preprostem receptu, lotijo se ...

Recept za božično jed: Svinjska mrežna pečenka (+recept za omako in pražen krompir)

December je tudi čas, ko je pri nas na praznični mizi p...

Božično - novoletni recepti: Najbolj okusne predjedi

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in s...

Božična peka: Praznični sadni kruh

Praznični sadni kruh bomo pripravili po receptu sestre ...

Recept za božično jed: Božični nadevan puran

Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja...

Recepti: Božični piškoti

Božični piškoti so nepogrešljiv del božičnih praznikov....

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.