Iz Jožičine kuhinje: Snežni žličniki

So vam ostali beljaki, pa ne veste, kako jih porabiti? Za vas imamo super recept!
Snežni žličniki (foto: Jožica Ostrožnik)
Snežni žličniki (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Potrebujete:

4 beljake
1 žlico sladkorja
ščep soli
1/2 l mleka + 2 dcl mleka
1 zavitek vanili pudinga
1 zavitek vanili sladkorja
1 žlico sladkorja
20 ml vanili arome
20 ml ruma

Za preliv in posip:

5 karamela bonbonov
3 žlice sladke smetane
1 žlica sesekljanih orehov

Izdelava:

Na štedilnik pristavite 1/2 l mleka.
Beljakom dodajte ščep soli, stepite čvrst sneg in nekje na sredini stepanja dodajte 1 žlico sladkorja.

Ko mleko zavre, temperaturo znižajte, da bo vrenje komaj zaznavno.

Z dvema žlicama oblikujte žličnike iz snega in jih polagajte v mleko.

Tako jih pustite 50 sekund, močno bodo narasli, nato jih na rahlo obrnite na drugo stran in zopet počakajte 50 sekund.

S penovko jih poberite v skledo.

Tako porabite ves sneg.

Preliv:

V 2 dcl mleka vsipajte prašek za puding in vanili sladkor, dodajte žlico sladkorja in premešajte, da ne bo grudic.

Mleko, ki vam je ostalo od kuhanja snežnih kep,zavrite in vanj zakuhajte pudingov podmet, ter mešajte.Krema bo postala srednje gosta. Kuhana je v 2 do 3 minutah.

Odstavite in vanjo dodajte vanili aromo in rum ter ohladite.

Posip:

V teflon ponvi (ali mikrovalovni pečici) stopite 5 karamelnih bonbonov in 3 žlice sladke smetane (tik preden boste postregli).

Zlaganje:

V kompotove skodelice naložite snežne žličnike, prelijte z vanilijevo kremo, dodajte malo žličko karamelnega preliva in posipajte z nasekljanimi orehi.

Iz tega recepta boste dobili 4 porcije.

Naj se sladkanje prične.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

KUHALNICA: Mandarinin liker

Imate radi domače, sladke in aromatične likerje? Potem ...

KUHALNICA: Hrustljavo zapečena gomoljna zelena

Ne samo krompir, ampak tudi ostali gomoljčki (zelena, k...

KUHALNICA: Bonboni za boleče grlo

Imate boleče grlo ali se vas loteva kašelj? Če prisegat...

Iz Jožičine kuhinje: Jabolčno pecivo iz moje mladosti

Velikokrat me misli ponesejo v leta moje mladosti. Ah, ...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

KUHALNICA: Pica mumija za noč čarovnic

Vsako leto, ko se približuje noč čarovnic, želimo ustva...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

KUHALNICA: Enolončnica z domačo klobaso

Včasih, ko se naveličamo cvrtja, peke in obilnih obroko...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.