Iz Jožičine kuhinje: Svaljki z makom

Krompirjevi svaljki so lahko tudi okusna sladica. Preberite recept in jih pripravite.
Sladki svaljki z makom (Foto: Jožica Ostrožnik)
Sladki svaljki z makom (Foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Zdaj bom jaz videla koliko kolegov imam. Pred časom sem vam zaupala, da rada sežem po drogi. Danes je spet nastopila kriza. Sem pač ženska in ne znam biti tiho, psttt..., samo vam bom zaupala recept , kako se spopasti z njo, se je pošalila Jožica in zapisala recept:

Potrebovali boste:

1/2 kg krompirja
15 do 20 dkg ostre bele moke
2 jajci
5 dkg masla
5 dkg sladkorja
vanilijev sladkor
limonino lupinico
mleti cimet
6 dkg makovih semen
sol
2 dkg masla za pogrevanje

Izdelava:

V olupkih kuhan krompir olupite, rahlo solite, mu dodajte maslo, pretlačite in ohladite na mlačno.

Ohlajenemu krompirju primešajte jajci, moko, sladkor, vanilijev sladkor in limonino lupinico.

Testo čim hitreje zgnetite (ne se igrati z njim kot otroci s plastelinom!), oblikujte tanjše svaljke in jih stresite v vrelo, rahlo osoljeno vodo.

Ko svaljki priplavajo na površje, so kuhani in jih s penovko poberite iz vode ter preložite v hladno vodo.

Svaljke odcedite, pogrejte na razpuščenem maslu v ponvi, povaljajte v makovi drogi, potresite s cimetom in ponudite kot sladico, po želji s poljubno sadno omako, na primer brusnično, jagodno, ...

Priprava omake:

Na osebo zvrhana žlica mešanice na primer malin in ribeza, torej koliko oseb toliko žlic sadja, na vso sadje žlica do dve sladkorja, žlica vode in čajna žlička gustina (škroba), na hitro delno pokuhati.

Iz Jožičine kuhinje en pozdrav!

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Sveži kvas Fala zdaj v bolj trajnostni embalaži in s certifikatom FSC

Skupina Lesaffre, katere del je tudi blagovna znamka Fa...

Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado

Torta vas bo naravnost navdušila. Pripravljena iz kokos...

10 nasvetov za zmanjšanje stroškov za hrano

Z nekaj majhnimi spremembami v gospodinjstvu lahko obču...

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

KUHALNICA: Zrezki v kremni omaki s šampinjoni

Rada imam omake, ki so kremnate, bogate, polnega okusa ...

Iz Jožičine kuhinje: Rafaelo kocke

Sočno, puhasto pecivo. Hitro pripravljeno in nebeškega ...

Recepti za zdrava kosila: Vegetarijanski burger z lečo

Tokrat si privoščite za prebavila in organizem lažjo in...

Recept: Domača paradižnikova mezga

Ko sem iskala recepte za domačo paradižnikovo mezgo sem...

Ideja za zdravo kosilo: Špinačna pita s feta sirom

Razkrivamo idejo za okusno, a zdravo kosilo. Lahko in e...

Težave z žolčem: Naravna pomoč

Svojemu indikatorju potlačene jeze lahko pomagate z nek...

KUHALNICA: Polnjeni datlji s čokoladnim prelivom

Datlji, čokolada, kokosovo maslo, pistacija … mmm, krem...

KUHALNICA: Polpeti iz bučk in korenja

Tudi če niste ljubitelji zelenjave in ste mnenja, da bu...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.