Iz Jožičine kuhinje: Velikonočne male pletenice - venčki s pirhi

Iz Jožičine kuhinje prihaja krasen recept za velikonočno dobroto.
Velikonočna pletenica iz Jožičine kuhinje (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Velikonočna pletenica iz Jožičine kuhinje (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

"Tako so mehki, tako dobri, kot tisti, ki jih kupimo, ne vem, kaj jim da tako dober okus, mogoče malček mandljeve arome. Testo diha.
Ta recept toplo priporočam," pove Jožica.

Sestavine:
750 gr bele mehke moke
3 jajca
1 + 1/2 kocke svežega kvasa (63 gr)
1 pecilni prašek
2 vanilijeva sladkorja
125 ml olja
250 ml mleka
125 gr sladkorja
lupina limone in pomaranče
1 čž soli (ravna)
2 jušni žlici ruma
aroma mandljev

Za posip:
2 žlici kristalnega sladkorja, ki mu dodamo
1 vanilijev sladkor

Priprava:
Najprej postavimo kvasec (nadrobljeni kvas, žlička sladkorja in žlica moke z 1 dcl mlačnega mleka - vse vzamemo od osnove).
Cela jajca in sladkor penasto zmiksamo (fino zmiksamo, malo dlje časa). Dodamo malo bolj segreto mleko, ki ga dolivamo postopoma med miksanjem, nato dodamo isto še olje, rum, dodamo vse arome - vanilijev sladkor, naribano lupinico limone in pomaranče, mandljevo aromo. Sedaj najprej zamenjamo metlico za kavelj.

Najprej dodamo 1/3 mešanice presejane moke, pecilnega praška in soli, vmes malo pregnetemo ter dodamo vzhajani kvasec, nato še v dveh delih dodamo moko in gnetemo malo dlje. Testo je zelo fino elastično in diši. Na koncu ga obdelamo s spatulo v kepo, pokrijemo najprej z živilsko folijo in še s kuhinjsko krpo. Vzhaja naj v topli kuhinji do 1 uro in pol. Vzhajano testo rahlo stresemo na dobro naoljeno delovno površino in ga razdelimo na koščke enake teže 40 gr (dobili bomo približno 40 kosov - to je za 20 pletenic kot jih vidite na sliki).

Venčke oblikujemo tako, da najprej posvaljkamo 2 kroglici v dva srednje debela svaljka, dolžine cca 20 cm, ki ju med sabo prepletemo in oblikujemo v krog, na sredino pa vtisnemo kuhano jajce, ki ga naravno obarvamo - skuhamo v čebulnih lupinah ali v refošku, teranu).
Venčke polagamo na namaščen pekač ali na peki papir in pri tem pazimo na razdaljo, saj bodo vzhajale 1 uro (pokrite). Pečico segrejemo na 200 stopinj.

Zdaj pa pozor!!

Pekač z vzhajanimi venčki, ki jih nič ne premažemo, damo v pečico in takoj znižamo temperaturo na 150 stopinj, pečemo brez ventilacije 30 do 35 minut. Ko so pečene, jih takoj premažemo z raztopljenim maslom, da dobijo tisto lepo barvo, da se svetijo in so sočne. Nato pa jih obilno posujemo z mešanico kristalnega in vanilijevega sladkorja.
Ko jih ješ, se počutiš kot, da je velika noč

NASVET: če želite velike pletenice, vzhajano testo razdelite na 3 enako velike kose, iz vsakega kosa naredite 3 svaljke, ki jih spletete v pletenico. Večje pletenice pecite 5 minut dlje.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Zrezki v omaki (namig za hitro kosilo)

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Iz Jožičine kuhinje: Polpete iz mesa in bučk

Odličen recept za zelenjavno-mesne polpete, ki prihaja ...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Iz Jožičine kuhinje: Metin sirup

Težko se upreš okusu metinega sirupa, ki te prijetno od...

Iz Jožičine kuhinje: Pečene banane v listnatem testu s sladoledom

Le kdo se nebi posladkal s pečenimi bananami v maslenem...

5 zdravih in neverjetno slastnih sladic iz borovnic

Tu je sezona borovnic! Ne veste, kako vse bi jih uporab...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.