Recept: Goveji golaž s kruhovimi cmoki

Goveji golaž je kulinarična poslastica, kjer veliko vlogo igra čebula. Za dober goveji golaž poznamo veliko receptov, zato sem tokrat izbrala recept iz stare slovenske kuharice.
	Goveji golaž s cmoki (Foto: Karmen Valant)
Goveji golaž s cmoki (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za resnično okusen golaž moramo čebulo narezati na roke, drugače se lahko zgodi,da bo golaž zagrenil. Uporabimo lahko različne sorte čebule, pomembno je, da jo počasi dušimo, najmanj 20 minut.Golaž kuhamo počasi, najmanj 3 ure, da meso postane mehko, a še vedno sočno. Najpogosteje za goveji golaž uporabimo bočnik.

Za resnično dober golaž potrebujemo tudi malo paradižnikove mezge, zelo pomembna za okus pa je tudi rdeča paprika.Lahko uporabimo tudi kombinacijo sladke in ostre rdeče mlete paprike. Za boljši okus lahko dodamo tudi malo rdečega vina, strokovnjaki pravijo, da vino ni klasična sestavina golaža, a jaz ga vseeno dodam kozarček.

PREBERITE TUDI: Kako pripraviti najbolj okusne piščančje jedi na žlico?

Potrebujemo:

1 kg čebule
1 kg govejega mesa od bočnika ali vratu
sol
10 dag masti
1 žlica sladke paprike
1 dag moke
4 zrna česna
2 noževi konici mlete paprike
vršiček timijana
1 lovorjev list
1/4 l rdečega vina
paradižnikova mezga

Čebulo na roke narežemo na lističe in jo najmanj 20 minut pražimo na masti. Ko se čebula zmehča in rahlo porumeni, a je še vedno mehka, dodamo na večje kose narezano meso. Potresemo z mleto rdečo papriko, po želji lahko dodamo tudi malo ostre rdeče paprike. 

Prilijemo malo vode, pokrijemo in počasi dušimo. Medtem ko meso počasi dušimo, prilivamo po malem vročo vodo. Meso ne sme biti opečeno, saj postane trdo in pusto. Meso dušimo toliko časa, da postane mehko in se pokaže mast, kar lahko traja približno 2 uri. 

Ko je meso dovolj mehko, ga potresemo z moko, premešamo in zalijemo z vrelo vodo. Dodamo strt česen, mleto kumino in vino. Premešamo in počasi kuhamo še toliko časa, da čebula popolnoma razpade in dobimo lepo gosto omako. Za lepšo barvo golaža dodamo paradižnikovo mezgo, lahko pa tudi malo pretlačenega paradižnika. 

PREBERITE TUDI: Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Recept za kruhove cmoke

30 dag belega kruha
2 žlici olja
1 sesekljana čebula ali 5 dag prekajene slanine
1 -2 dl mleka
3 jajca
sol
svež peteršilj
5 dag moke
zabela


Kruh narežemo na kocke. Čebulo drobno sesekljamo in jo prepražimo na olju, namesto čebule lahko uporabimo tudi drobno sesekljano in prepraženo slanino. Narezan kruh zabelimo s prepraženo čebulo ali slanino in dodamo sesekljan peteršilj.

Mleko osolimo in dodamo 3 razžvrkljana jajca. Dobro premešamo in prelijemo po kruhovi zmesi. Vse sestavine dobro premešamo in nato maso pustimo počivati pol ure, da se vse skupaj enakomerno navlaži.

Preden iz mase oblikujemo cmoke, jo potresemo z moko in nato z roko naredimo cmoke. Kruhove cmoke kuhamo v slanem kropu približno 15 minut. 

PREBERITE TUDI: Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Goveji golaž Kruhovi cmoki Golaž Recepti
Morda te zanima tudi:

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Sirove štručke

Si želite mehko, dišeče in dobro pekovsko pecivo? Pote...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

Ideja za izjemno okusno in slastno sladico, ki bo navdu...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Pasulj – kako skuhamo dober pasulj?

Pasulj je srbska fižolova enolončnica ,ljubitelji pasul...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Iz Jožičine kuhinje: Polpete iz mesa in bučk

Odličen recept za zelenjavno-mesne polpete, ki prihaja ...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Iz Jožičine kuhinje: Metin sirup

Težko se upreš okusu metinega sirupa, ki te prijetno od...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.