Iz Jožičine kuhinje: Zrezki v omaki (namig za hitro kosilo)

Tokrat vas Jožica želi spomniti na slastno, enostavno, enkratno, odlično jed, ki jo bodo vaši jedci z užitkom pojedli . Zrezki v omaki. Za jed lahko uporabite svinjske zrezke, piščančje, puranje ali goveje. Jožica je pripravila mlade svinjske "karejčke".
Zrezki v omaki Iz Jožičine kuhinje. Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka.
Zrezki v omaki Iz Jožičine kuhinje. Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine za 4 osebe:

4 svinjske kareje
3 ali 4 žlice maščobe (olje, mast...)
2 dkg masla
2 srednji čebuli
3 zrna svežega česna
sol
mleti poper
1 malo pločevinko šampinjonov (ali še bolje sveži jurčki)
1/2 jušne kocke
6 dcl vode (5 dcl +1dcl)
1 žlica moke
ščep
majarona
1/2 dcl sladke smetane
šopek sveže nasekljanega petršilja

Priprava:
Kareje (zrezke) nadrgnemo s soljo. Fino je, če tako stojijo vsaj 15 minut. V kolikor je potrebno, jih nežno potolčemo s kladivom ali kar z dlanjo roke (zrezki so nežno meso). V nizki posodi jih na segretem olju ali masti popečemo do lepe zlato rjave barve...na obeh straneh (to traja vsega skupaj približno 8 minut, odvisno od mesa). Med opekanjem dodamo kocko masla. Zrezke poberemo ven - na krožnik in jih pokrijemo. Na maščobi, ki ostane v posodi najprej posteklenimo nasekljano čebulo, ji dodamo dobro odcejene šampinjone, nekoliko podušimo, zalijemo z 1/2 l vode, v kateri stopimo jušno kocko, primerno solimo, popramo, dodamo sesekljan česen in majaron. Dobro premešamo in v omako vrnemo popečene zrezke, skupaj z nastalim sokom. Na zmernem ognju vse skupaj dušimo okrog 20 minut (goveje zrezke malo dlje...do mehkega). 5 minut pred koncem dušenja prilijemo moko, ki smo jo že prej razmešali v 1 dcl hladne vode (da ni grudic) in pokuhamo. Tik pred zaključkom prilijemo sladko smetano za izboljšanje okusa. Gotovo jed potrosimo s sveže nasekljanim petršiljem.

Pri pripravi zrezkov uporabimo svojo domišljijo, dodajmo tisto, kar je nam všeč in bolj okusno. Tako lahko naredimo zrezke brez čebule, dodamo tisto začimbo, ki jo mi obožujemo (npr. rožmarin) ali za zgostitev uporabimo namesto moke, kar škrobno moko (tako se omaka lepše prime na prilogo, npr. na njoke), lahko naredimo masleno kocko in jo dodamo takrat, ko vložimo zrezke v omako (iz žlice masla sobne temperature in žlice moke naredite kroglico), nariban krompir ...od zelenjave lahko dodamo por ali bučke, ki jih potem spasiramo. Omako lahko izboljšamo z žlico vina.

Če dodamo sveže gobe, jih najprej poparimo s kropom, počakamo par minut, odcedimo in na čebuli dušimo toliko časa, da spustijo tekočino, šele nato nadaljujemo z izdelavo omake.

Še priloge, ki se podajo k zrezkom v omaki: pire krompir, pire krompir z vmešano špinačo, ocvrti kroketi, njoki, kruhova rolada, kruhovi ali skutini cmoki, testenine, štruklji, riž in seveda tudi solata - mešana, za bo bolj barvito kosilo.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Recept: Svinjska rebrca pečena v pečici

Svinjska rebrca pečena v pečici ali v ponvi, so tradici...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...

Recept: Kremna špargljeva juha

Špargljeva juha je prva pomladna jed na žlico, ki je od...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vlivanci (špecli)

Danes pa zelo stara jed. Domače testenine ali vlivanci,...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.