Recepti iz Jožičine kuhinje: Pasulj

V hladnejših mesecih, ki še prihajajo nas bo ogrel okusen pasulj. Najboljši fižol zanj je tetovec, ki je ime dobil po makedonskem mestu Tetovo. Fižol je tisti, ki tej jedi da pravi okus in še nekaj: zelo je pomembno, da ga vedno solimo, ko je že kuhan. Dobro je tudi, če skuhate večjo količino in ga imate še za naslednji dan.
Pasulj iz Jožičine kuhinje (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka).
Pasulj iz Jožičine kuhinje (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka).
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Fižol mora trikrat plavati. Prvič, ko se namaka vsaj tri ure, drugič, ko ga odcedite in nanj nalijete novo vodo ter ga zavrete za 10 do 15 minut in tretjič, ko vodo ponovno odlijete, nanj prilijete svežo in ga daste kuhat.

Pa skupaj naredimo en dober pasulj:
1/2 kg belega fižola tetovca
60 dkg prekajenih rebrc (prekajene vratovine,hamburške slanine, krajnske klobase)
1 ali 2 sveži papriki
1.5 l do 2 l vode (odvisno ali želite bolj gost ali bolj čorbast pasulj)
2 veliki čebuli (ali več šalotk)
2 večja zrna (stroka) česna
1 korenček
petršiljeva korenina in zeleni del
sol po okusu
nekaj zrn celega popra
2 lovorjeva lista
2 žlici moke
1 žlica mlete sladke paprike (če imate dimljeno, je še boljša)
1 žlica paradižnikovega koncentrata
2 žlici svinjske masti (ali 3 žlice olja)
1 feferon (pekoč ali nepekoč - po izbiri)

Predhodno opran in namočen fižol damo kuhat, dodamo prekajeno meso, 1 na drobno sesekljano čebulo,narezano petršiljevo korenino, lovorjev list, zrna celega popra, na kocke ali pramena narezano svežo papriko. Po 40 minutah kuhanja vzamemo meso iz fižola, ga prihranimo, fižol pa kuhamo naprej. Na masti posteklenimo nasekljano preostalo čebulo, ko nekoliko porumeni, dodamo na kolobarje narezan korenček, ga popražimo, dodamo strt česen, premešamo in takoj, ko zadiši, poprašimo z mešanico moke in sladke paprike v prahu, premešamo in brez obotavljanja zalijemo s fižolovo vodo, razmešamo, da ni grudic in prežganje vsipamo k fižolu.
V lonec vrnemo narezano meso, dodamo žlico paradižnikovega koncentrata, sesekljani petršilj, narezan svež ali vložen feferon in solimo. Jed kuhamo še nadaljne 1/2 ure, da se dodana zelenjava razkuha, s tem dobimo primerno gost pasuj. Kis dodam na mizo, da si kisajo po želji, kakšno žličko.

PRIPIS: če ste ljubitelj bazilike ali timijana, ju dodajte. Tisti, ki niste za prežganje jed lahko zgostite z malo pretlačenega fižola, ki ga odvzamete pri kuhanju.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti jedi Pasulj
Morda te zanima tudi:

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...

TOP 3 evropske božične kulinarične uspešnice

Izbrskali smo božične recepte za tradicionalne angleške...

Naredimo sami: 4 ideje za božično ustvarjanje skupaj z vnuki

Zbrali smo nekaj idej, kaj v tem čarobnem decembru ustv...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Odličen recept: Mlečni kruh z drožmi

Mlečni kruh z drožmi je še posebej puhast in mehak. Sa...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.