KUHALNICA: Ajdove blazinice

Ajda spada med hranilno najbolj bogata žita, ima vrsto zdravilnih učinkov in jedi iz ajdove moke niso praviloma neokusne, kakor nekateri mislijo. Ko boste poskusili ajdove blazinice z nadevom iz skute in prosene kaše, boste zagotovo spremenili mnenje in večkrat posegli po jedeh pripravljenih z ajdo.
Ajdove blazinice (foto: OblizniPrste.si)
Ajdove blazinice (foto: OblizniPrste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Za ajdove blazinice boste potrebovali:
Sestavine za testo: 500 g ajdove moke, 3 žlice kisle smetane ali jogurta, 1 žlička soli, 2 dl vrele vode.

Za nadev pa boste potrebovali: 90 g prosene kaše, 180 g skute, 2 jajca, 1 žlička soli.

Moko stresemo v posodo za mesenje in jo prelijemo z vrelo vodo. Posipamo s soljo, dodamo kislo smetano ali jogurt in premešamo s kuhalnico. Če ni vsa moka mokra, dodamo še vode. Sestavine zgnetemo v gladko testo. Testo razvaljamo na približno 0,5 cm debeline.

Med tem časom skuhamo proseno kašo tako, da jo stresemo v vrelo osoljeno vodo in kuhamo 20 minut, Kašo precedimo, stresemo v posodo s skuto in dodamo jajce, sol in dobro premešamo.
 
Preberite tudi: Iz Jožičine kuhinje: Ladjice (hitra priprava)

Z modelom za rezanje ali s kozarcem izrežemo kroge poljubne velikosti. Jaz sem izrezala malo večje. Na izrezano testo nadevamo nadev in pokrijemo z drugim delom testa ter po robovih pritisnemo z vilicami ali kar stisnemo s prsti.

Ajdove blazinice so pripravljene za kuhanje, lahko pa jih tudi zamrznemo in uporabimo kasneje.

Blazinice polagamo v vrelo osoljeno vodo in jih počasi kuhamo tako dolgo, da se dvignejo na površino ter jih nato v napol pokriti posodi kuhamo še dobrih pet minut. Postrežemo jih kot prilogo k raznim jedem (mesu, omakam, zelenjavi) ali kot samostojno jed, začinjeno npr. s prepraženo čebulo in kislo smetano ali pa z ocvirki.

Še več okusnih receptov boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Skutno jabolčni zavitek

Okusen jabolčno skutin zavitek vas bo popolnoma navduši...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Ta zajtrk spodbuja hujšanje – preprost, nasiten in brez kruha

Zajtrk pogosto velja za najpomembnejši obrok dneva, in ...

POZOR: Te hrane ne kombinirajte skupaj!

Ni pomembno samo, kaj in kako jemo, temveč tudi, ali hr...

100% naravne rešitve za bolj zdrava jetra

Preverite, kakšni so znaki, če so vaša jetra preobremen...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljše testo za pico

Iz Jožičine kuhinje tokrat recept za najbolj okusno pic...

Iz Jožičine kuhinje: Cvetačna juha

V prispevku boste našli zelo okusen in enostaven recept...

Iz Jožičine kuhinje: Klementine v sirupu

Iz Jožičine kuhinje prihaja prava poslastica, ki jo mor...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...

Iz Jožičine kuhinje: Panna cotta s smetano in čokolado

Njami! Za vse ljubitelje čokolade in čokoholike. Prepro...

Iz Jožičine kuhinje: Ribji in jajčni namaz

Iz Jožičine kuhinje prihajata tokrat dva okusna in zdra...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.