KUHALNICA: Mešani kruh z ovsenimi kosmiči

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 2.1.2017
Če tudi vi radi spečete kruh doma, če imate radi nove in zdrave okuse, je ta recept pravi za vas. Poskusite kruh z ovsenimi kosmiči, odlično se prilega zraven bifteka in ostalih namazov!
Mešani kruh z ovsenimi kosmiči (foto: Fala)
Mešani kruh z ovsenimi kosmiči (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Sestavine:
1 kocka kvasa Fala
5 dl vode
64 dag bele moke
15 dag ržene moke
16 dag kislega testa
3 žlice ovsenih kosmičev
3 žlice olja
3 male žličke soli
1 mala žlička sladkorja

Priprava:
Kvas Fala in sladkor raztopimo v polovici tople vode. V posodo odmerimo sol, presejano belo in rženo moko, kislo testo, preostanek vode in zamesimo testo. Med mešanjem postopno dodajamo olje. Zadnjih deset minut mešamo na najvišji hitrosti. Ko začne testo odstopati od posode, dodamo ovsene kosmiče in mešamo še toliko, da se enakomerno razporedijo po testu. Posodo pokrijemo in damo testo čez noč počivati na hladno. Kljub nizki temperaturi bo testo zjutraj narastlo.

Vzhajano testo stresemo na pult in ga dobro pregnetemo, da s tem okrepimo glutenske vezi in obenem oblikujemo hlebec. Hlebec položimo na pomokano krpo v pehar, obrnjenega z gladko stranjo na dnu peharja, ga pokrijemo in ga damo na toplo vzhajati. Ker je testo hladno, bo vzhajal nekoliko dlje kot običajno.

Preden je hlebec vzhajal, postavimo posodo s pokrovom v pečico in jo segrejemo na 250 °C. Vročo posodo vzamemo iz pečice, jo previdno odkrijemo, da nas ne opeče vroč zrak in vzhajan hlebec obrnemo v vročo posodo. Z ostrim nožem zarežemo poljuben vzorec, posodo pokrijemo in postavimo nazaj v vročo pečico.

Kruh pečemo 40 minut pri 250 °C, nato ga vzamemo iz pečice, posodo odkrijemo in damo kruh nazaj v pečico brez pokrovke. Temperaturo zmanjšamo na 175 °C in pečemo kruh še približno dvajset minut, da se lepo obarva.

Ko je kruh pečen, ga vzamemo iz posode, položimo na mrežo in pokrijemo s krpo, da se lepo ohladi.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Pijana nevesta

Tokrat iz Jožičine kuhinje:Pijana nevesta. Za izdelavo ...

KUHALNICA: Okusna ajdova kaša

Ajdova kaša je staro in zdravo živilo. Pripravite si jo...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

KUHALNICA: Mandarinin liker

Imate radi domače, sladke in aromatične likerje? Potem ...

KUHALNICA: Hrustljavo zapečena gomoljna zelena

Ne samo krompir, ampak tudi ostali gomoljčki (zelena, k...

KUHALNICA: Bonboni za boleče grlo

Imate boleče grlo ali se vas loteva kašelj? Če prisegat...

Iz Jožičine kuhinje: Jabolčno pecivo iz moje mladosti

Velikokrat me misli ponesejo v leta moje mladosti. Ah, ...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.