KUHALNICA: Pirini mini krofi

Puhasti, polnjeni z marmelado in veliki le za par grižljajev. Pirini mini krofi so zelo dobri in mehki. Super se podajo k čaju ali kavici, ali vam ljubšemu napitku. V bližajočih se pustnih dneh, pa sploh ne smejo manjkati! Poskusite!
Pirini mini krofi (foto: OblizniPrste.si)
Pirini mini krofi (foto: OblizniPrste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Za pripravo pirinih krofov bomo potrebovali: 650 g pirine moke, 1 kocka svežega kvasa in 2 žlički sladkorja za vzhajanje kvasa, 5 rumenjakov, 1 jajce, 60 g sladkorja, 1 vanilin sladkor, ali par kapljic vaniline arome, limonina aroma, ali naribana lupinica 1/2 limone, žlica ruma, 3 dl mlačnega mleka, ščepec soli.

Potrebovali pa bomo tudi: žlico olja za premaz testa, cca. 500 g poljubne marmelade za polnilo, v tem primeru je bila uporabljena marelična marmelada, moko za valjanje, olje za cvrtje.

V skledo stresemo moko, v sredino moke z žlico naredimo vdolbinico, v katero nadrobimo kvas in dodamo 2 žlički sladkorja. V merico za tekočine odmerimo mleko in čez kvas zlijemo pol dl mleka. ter rahlo premešamo, oz. toliko mleka, da je kvas prekrit. Pustimo 10 minut, da kvas vzhaja.

Med tem v merico za tekočine, v kateri imamo odmerjeno preostalo mleko, dodamo še sladkor, rumenjake, jajce, vanilijo, limonino aromo ali lupinico, sol in rum. Z električnim mešalnikom dobro zmiksamo, da se malenkost speni.

Ko je kvas v moki lepo vzhajal, vsebino merice zlijemo k moki.

Sestavine najprej malo povežemo skupaj s kuhalnico, ter z rokami zamesimo v gladko testo. Testo bo zelo mehko, če se vam zdi, da je mogoče preveč lepljivo, mu dodajte še malo moke. Testo nato premažemo z žlico olja in ga pustimo, da vzhaja 15-20 minut.

Nato testo kipnemo na pomokano površino, malo ga pomokamo tudi po vrhu in ga razvaljamo na pol cm debeline.

S kalupom izrežemo krofe, v tem primeru smo izrezali tudi rožice. Ostanek testa stisnemo v kepo in postopek ponovimo.

Na štedilnik postavimo ponev, ali kozico, v katero zlijemo toliko olja, da prekrije cca. 2 cm višine posode. Med tem, ko se olje segreva, bodo izrezani krofi še malo vzhajali. Ko se je olje segrelo, krofe polagamo v vroče olje tako, da vsakega posebej položimo v olje s tisto stranjo navzdol, ki je bila pri vzhajanju navzgor, torej jih obrnemo na glavo.

Krofi bodo hitro pečeni, pazimo da temperatura olja ni previsoka, zato jo znižamo vsaj za tretjino, ali polovico. To boste opazovali sproti ko jih boste pekli, če vam bodo prehitro porjaveli, je vaša temperatura previsoka. Krofe cvremo na vsaki strani cca. minuto, do minuto in pol, ker so tanjši in manjši bodo precej hitro pečeni, ali do zlato-rjave barve.

S pomočjo lopatice za pobiranje cvrtja, jih odlagamo na krožnik, ali pladenj obložen s kuhinjskimi brisačkami. Ko smo spekli vse krofe, v brizgalno vrečko z ustreznim nastavkom, napolnimo marmelado, ki jo prej dobro premešamo, da postane gladka. Sami se boste morali odločiti, koliko boste vsak krof napolnili, kar je tudi odvisno od vašega okusa.

Če želite, jih lahko polnite tudi s kakšno drugo kremo, bodo prav tako odlični! Za konec jih le še posipamo s sladkorjem v prahu, ter le še uživamo!

 
Še več okusnih receptov boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Babja jeza

Ste že slišali za jed, ki se imenuje babja jeza? Enosta...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtova tortica

Izdelave te tortice se lahko loti vsak, tudi tisti, ki ...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

KUHALNICA: Drugačen jesenski zavitek

Jesenski 'štrudelj' je malce drugačen od običajnega. V ...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Iz Jožičine kuhinje: Recept za najboljšo govejo juho

V prispevku boste našli recept za najboljšo domačo gove...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljši recept za pekovsko domače pecivo

Kifeljčki, makovke, žemlje in ostalo pekvsko pecivo lah...

Iz Jožičine kuhinje: Marelični cmoki

Jožica Ostrožnik je tokrat pripravila slastne marelične...

Humus - namaz iz čičerike

Humus lahko postrežete kot predjed ali kot glavno jed. ...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Iz Jožičine kuhinje: Orehova gnezda

Čas je primeren za peko piškotov. V prispevku najdete e...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.