KUHALNICA: Pirini mini krofi

Puhasti, polnjeni z marmelado in veliki le za par grižljajev. Pirini mini krofi so zelo dobri in mehki. Super se podajo k čaju ali kavici, ali vam ljubšemu napitku. V bližajočih se pustnih dneh, pa sploh ne smejo manjkati! Poskusite!
Pirini mini krofi (foto: OblizniPrste.si)
Pirini mini krofi (foto: OblizniPrste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Za pripravo pirinih krofov bomo potrebovali: 650 g pirine moke, 1 kocka svežega kvasa in 2 žlički sladkorja za vzhajanje kvasa, 5 rumenjakov, 1 jajce, 60 g sladkorja, 1 vanilin sladkor, ali par kapljic vaniline arome, limonina aroma, ali naribana lupinica 1/2 limone, žlica ruma, 3 dl mlačnega mleka, ščepec soli.

Potrebovali pa bomo tudi: žlico olja za premaz testa, cca. 500 g poljubne marmelade za polnilo, v tem primeru je bila uporabljena marelična marmelada, moko za valjanje, olje za cvrtje.

V skledo stresemo moko, v sredino moke z žlico naredimo vdolbinico, v katero nadrobimo kvas in dodamo 2 žlički sladkorja. V merico za tekočine odmerimo mleko in čez kvas zlijemo pol dl mleka. ter rahlo premešamo, oz. toliko mleka, da je kvas prekrit. Pustimo 10 minut, da kvas vzhaja.

Med tem v merico za tekočine, v kateri imamo odmerjeno preostalo mleko, dodamo še sladkor, rumenjake, jajce, vanilijo, limonino aromo ali lupinico, sol in rum. Z električnim mešalnikom dobro zmiksamo, da se malenkost speni.

Ko je kvas v moki lepo vzhajal, vsebino merice zlijemo k moki.

Sestavine najprej malo povežemo skupaj s kuhalnico, ter z rokami zamesimo v gladko testo. Testo bo zelo mehko, če se vam zdi, da je mogoče preveč lepljivo, mu dodajte še malo moke. Testo nato premažemo z žlico olja in ga pustimo, da vzhaja 15-20 minut.

Nato testo kipnemo na pomokano površino, malo ga pomokamo tudi po vrhu in ga razvaljamo na pol cm debeline.

S kalupom izrežemo krofe, v tem primeru smo izrezali tudi rožice. Ostanek testa stisnemo v kepo in postopek ponovimo.

Na štedilnik postavimo ponev, ali kozico, v katero zlijemo toliko olja, da prekrije cca. 2 cm višine posode. Med tem, ko se olje segreva, bodo izrezani krofi še malo vzhajali. Ko se je olje segrelo, krofe polagamo v vroče olje tako, da vsakega posebej položimo v olje s tisto stranjo navzdol, ki je bila pri vzhajanju navzgor, torej jih obrnemo na glavo.

Krofi bodo hitro pečeni, pazimo da temperatura olja ni previsoka, zato jo znižamo vsaj za tretjino, ali polovico. To boste opazovali sproti ko jih boste pekli, če vam bodo prehitro porjaveli, je vaša temperatura previsoka. Krofe cvremo na vsaki strani cca. minuto, do minuto in pol, ker so tanjši in manjši bodo precej hitro pečeni, ali do zlato-rjave barve.

S pomočjo lopatice za pobiranje cvrtja, jih odlagamo na krožnik, ali pladenj obložen s kuhinjskimi brisačkami. Ko smo spekli vse krofe, v brizgalno vrečko z ustreznim nastavkom, napolnimo marmelado, ki jo prej dobro premešamo, da postane gladka. Sami se boste morali odločiti, koliko boste vsak krof napolnili, kar je tudi odvisno od vašega okusa.

Če želite, jih lahko polnite tudi s kakšno drugo kremo, bodo prav tako odlični! Za konec jih le še posipamo s sladkorjem v prahu, ter le še uživamo!

 
Še več okusnih receptov boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Skutno jabolčni zavitek

Okusen jabolčno skutin zavitek vas bo popolnoma navduši...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Ta zajtrk spodbuja hujšanje – preprost, nasiten in brez kruha

Zajtrk pogosto velja za najpomembnejši obrok dneva, in ...

POZOR: Te hrane ne kombinirajte skupaj!

Ni pomembno samo, kaj in kako jemo, temveč tudi, ali hr...

100% naravne rešitve za bolj zdrava jetra

Preverite, kakšni so znaki, če so vaša jetra preobremen...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljše testo za pico

Iz Jožičine kuhinje tokrat recept za najbolj okusno pic...

Iz Jožičine kuhinje: Cvetačna juha

V prispevku boste našli zelo okusen in enostaven recept...

Iz Jožičine kuhinje: Klementine v sirupu

Iz Jožičine kuhinje prihaja prava poslastica, ki jo mor...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...

Iz Jožičine kuhinje: Panna cotta s smetano in čokolado

Njami! Za vse ljubitelje čokolade in čokoholike. Prepro...

Iz Jožičine kuhinje: Ribji in jajčni namaz

Iz Jožičine kuhinje prihajata tokrat dva okusna in zdra...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.