KUHALNICA: Rahli krofi s kislo smetano

Odkar sem pred leti odkrila ta recept, za pripravo rahlih krofov s kislo smetano, uporabljam le še tega. Namreč krofi s kislo smetano so zelo rahli, kot oblaček. Njihov okus je odličen tudi brez polnila in v ustih se kar topijo, saj so ne le okusni in rahli, temveč tudi mehki kot pena.
Slastni krofi (foto: OblizniPrste.si)
Slastni krofi (foto: OblizniPrste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
In takšni niso le prvi dan, ko jih ocvremo. Tudi drugi, tretji dan ostanejo prav takšni – seveda, če jih prej ne zmanjka. 

Priprava ni težavna, le čas si morate vzeti in nikakor ne hiteti.

Sestavine za pripravo rahlih krofov s kislo smetano:
200 g ostre moke
300 g gladke moke
25 g svežega kvasa
50 ml toplega mleka (ne vročega!)
150 ml kisle smetane (okoli 190 g)
70 g sladkorja (jaz uporabim rjavega)
1 vaniljev sladkor z aromo burbonske vanilje
4 cela jajca
1 jedilna žlica ruma
1 jedilna žlica soka limone
ščep soli
olje za cvrtje (cca. 1 liter)
mleti sladkor za posip

Za nadev:
marelična marmelada
vaniljeva krema
Nutella

Kot vidite, je masa za rahle krofe s kislo smetano pripravljena iz 500 g moke. Zato, v kolikor želite, lahko brez težav količine le podvojite in pripravite maso iz enega kilograma moke. Zgoraj napisana količina pa zadostuje za pripravo približno 20-25 krofov (odvisno od velikosti vašega modelčka za izrezovanje krofov).
 
 
Postopek priprave rahlih krofov s kislo smetano:
Najprej pripravimo kvasec. To storimo tako, da v skodelico zdrobimo kvas, dodamo 1 čajno žličko sladkorja in žličko moke (lahko gladko), dolijemo 50 ml mleka, ki smo ga segreli, da je topel (nikakor ne sme biti vroč). Premešamo in postavimo na mirno mesto v kuhinji in počakamo, da se aktivira. Medtem pripravimo ostale sestavine.

Gladko in ostro moko stehtamo in ju obe zmešamo skupaj ter s pomočjo cedila presejemo v posodo, v kateri bomo zamesili testo. Moki dodamo še sladkor, rum in limonin sok, ščepec soli.

V drugi posodi pa s pomočjo metlice za stepanje zmešamo v enotno zmes 4 cela jajca, kislo smetano in vaniljev sladkor.

Ta čas je kvasec najbrž že vzhajal.

Zato lahko pričnemo s pripravo testa za rahle krofe s kislo smetano. Mesite lahko na roke (z uporabo lesene kuhalnice) ali pa si pomagate z kuhinjskim robotom. Sama uporabim kuhinjskega robota, saj tako prihranim nekaj časa.

Testo pripravimo tako, da moki izmenično dodajamo kvas (obvezno ga zajemamo z leseno žlico) in zmes iz jajc, kisle smetane. Oboje dodajamo izmenično toliko časa, da vse dodamo k moki.

Nato testo z leseno kuhalnico ali pa s pomočjo kuhinjskega robota mešamo (stepam) toliko časa, da testo postane lepo, gladko in začne odstopati od posode, tudi lesene kuhalnice, če stepate z njo. Ta korak je zelo pomemben za pripravo rahlih krofov s kislo smetano, zato si zanj vzemite čas. Samo mešanje testa ”na roke” traja približno 30 – 35 minut. Z kuhinjskim robotom (srednja hitrost) pa približno 10 minut manj.

Ko je testo pripravljeno, ga pokrijemo (testo naj bo v posodi, v kateri smo ga zamesili) s čisto kuhinjsko krpo in postavimo na miren kotiček v kuhinji, (kar na delovnem pultu, ne nad ali ob radiatorju) kjer naj vzhaja 60 – 90 minut.

Ko je testo vzhajano, si pripravimo delovno površino, na katero pogrnemo večjo krpo, na kateri bomo valjali testo, valjar in modelček za izrezovanje krofov (v mojem primeru kar kozarec), nekaj moke, da bomo pomokali površino in testo. Sama uporabim kar bombažno posteljno rjuho, ki jo imam v ta namen in jo razgrnem čez celo mizo tako, da bom na eni polovici valjala in odlagala izrezane krofe, z drugo polovico pa bom kasneje pokrila izrezane krofe, da bodo vzhajali.

Delovno površino na rahlo pomokamo in nanjo kipnemo vzhajano testo za rahle krofe s kislo smetano. Testo na rahlo razvaljamo, brez večjega pritiskanja na približno 1,5 – 2 centimetra debelo.

Preberite tudi: Iz Jožičine kuhinje: Panna cotta s smetano in čokolado

Izrežemo kroge (če boste za izrezovanje uporabili kozarec, potem ga med izrezovanjem nekajkrat pomočite v moko, da se testo ne bo prijemalo kozarca). Izrezane kroge za krofe previdno polagamo enega zraven drugega (vmes pustimo nekaj cm prostora). Preostalo testo nežno pregnetemo, ponovno razvaljamo in zopet izrežemo krofe. To ponavljamo tako dolgo, da porabimo vse testo. Na koncu lahko iz ostankov naredite tudi kroglico, ki jo oblikujete med dlanmi.

Izrezane krofe pokrijemo in jih pustimo, da vzhajajo.

Vzhajajo naj 20-30 minut. Po tem času jih nežno odkrijemo in previdno obrnemo na drugo stran, da bodo vzhajali še z druge strani.

Tudi na drugi strani naj vzhajajo 20-30 minut.

Ko so krofi vzhajani iz obeh strani, pripravimo ponev, v kateri bomo cvrli in vanjo vlijemo olje, in ga počasi segrejemo. Zelo pomembno je, da olja ne segrejemo na hitro in potem zmanjšamo temperaturo na štedilniku, ampak da olje segrevamo na stopnji, na kateri bomo krofe tudi ocvrli. Ko je olje dovolj segreto (to lahko preverite tako, da ko v olje pomočimo npr. leseno kuhalnico, mora okoli nje zacvrčati), vanje nežno ”zvračamo” krofe. Cvremo jih po 3 minuti na vsaki strani, v odkriti ponvi.

Ko so pečeni, jih s pomočjo penovke poberemo ven in jih odložimo na pladenj, ki smo ga predhodno obložili s papirnatimi brisačkami, ko bodo popivnale odvečno olje. Sama jih nežno s pomočjo paprinate brisačke popivnam tudi po vrhu.

Ko se krofi ohladijo (lahko so še malenkost topli), jih po želji poljubno napolnimo s pomočjo dresirne vrečke ali injekcije (marmelada, nutella, vaniljeva krema … ) in posujemo s sladkorjem v prahu.

Recept s fotografijami boste našli tukaj.

Še več okusnih receptov pa tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Vložene paprike

Iz Jožičine kuhinje prihaja super recept za vložene pap...

KUHALNICA: Tiramisu poletnih okusov

Prav vsi niso ljubitelji kave, in posledično jim ni vše...

Iz Jožičine kuhinje: Čufti

Slastni in okusni čufti. Ste jih že kdaj pripravljali? ...

Iz Jožičine kuhinje: Česnova juha s timijanom

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za zdravo in okusno ...

KUHALNICA: Šampinjoni, polnjeni s kozjim jogurtom

Šampinjone lahko pripravite na mnogo načinov. Zelo okus...

KUHALNICA: Mafini z jabolki in cimetom

Mafini z jabolki in cimetom so okusen in sočen prigrize...

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

KUHALNICA: Odličen cheesecake, ki vedno uspe

Cheesecake ali sirova torta je sladica, ki se ji lahko ...

Ali lubenica res povzroča napihnjenost? Resnica o poletni osvežitvi

V poletni vročini se težko upremo rezini sočne, rdeče l...

Kako oživiti ovenelo baziliko – korak za korakom

Bazilika je ena najbolj priljubljenih zelišč pri nas – ...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.