Sestavine za svetli del:
2 dcl mleka s 3,5% maščobe
2 dcl sladke smetane
4 dkg sladkorja (to sta 2 ravni žlici)
1 čajno žličko vanilijeve arome
3 liste želatine
Sestavine za temni del :
2 dcl mleka 3,5% mlečne maščobe
3 dcl sladke smetane
4 dkg sladkorja (to sta 2 ravni žlici)
12 dkg temne jedilne čokolade (nalomljene na kocke)
3 liste želatine
+ 4 do 8 svežih jagod za okras
Priprava panna cotte svetli del: v hladno vodo namočimo 3 liste želatine za 5 minut. V kozico vlijemo mleko, smetano za stepanje, dodamo sladkor ter vanilijevo aromo in segrevamo do vrenja, odstavimo in po kakšni minuti vmešamo ožeto želatino, dobro premešamo, da se želatina enakomerno razpusti. Vsebino precedimo in jo nalijemo v kozarčke za panna cotto.
PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Šape z orehi
Postavimo v hladilnik za 2 do 3 ure, da se dobro strdi.
Priprava panna cotte temni del (pripravimo jo šele takrat, ko imamo že ohlajen in strjen svetli del): v hladno vodo namočimo želatino za 5 minut. V kozico vlijemo mleko, smetano za stepanje, dodamo sladkor in kocke čokolade ter segrevamo med stalnim mešanjem (da se čokolada raztopi) do vrenja, odstavimo in po kakšni minuti vmešamo ožeto želatino, dobro premešamo, da se želatina raztopi in enakomerno razporedi. Vsebino precedimo in ohladimo na sobno temperaturo. Nato jo dolijemo na že strjeni beli del in za 2 do 3 ure postavimo v hladilnik. Okrasimo po želji z jagodami ali z malinami in drobljenimi oreščki...
Po tem receptu boste dobili:
- 8 kozarčkov po 1 dcl ali
- 6 kozarčkov po 1,5 dcl ali
- 4 kozarčke po 2 dcl
Do postrežbe hranite v hladilniku.
NASVET: če niste ljubitelji čokolade, jo zamenjajte s sadjem.
Jagodna (ali malinina) panna cotta
Sestavine:
40 dkg svežih ali zamrznjenih jagod
1 dcl vode
1 velika žlica limoninega soka
1 do 2 žlici sladkorja (prilagodite po okusu)
5 lističev želatine
Ko so ostale panna cotte ohlajene, pripravite jagodno. Želatino namočite v hladno vodo. Narezane jagode, vodo, sladkor stresite v kozico in kuhajte minutko ali dve, da se jagode razpustijo in skuhajo.
Spasirajte jih do finega s paličnim mešalnikom, vmešajte limonin sok in z vrha poberite morebitne pene. Počakajte minuto, da se ohladi in vmešajte ožeto želatino. Počakajte, da se jagodna zmes ohladi do mlačnega, nato jo nalijte v kozarčke na že strjeno panna cotto.
Ohladite v hladilniku 4 do 5 ur ali čez noč.
PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Kokosova rolada s čokolado (brez peke)
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.