KUHALNICA: 'Revno kosilo', ki bi ga jedli bogovi!

Če je hrana domača, naravna, brez dodatnih kemikalij, pesticidov, ji res lahko rečemo, da je to revna hrana? Je kosilo, ki je sestavljeno iz samih zdravih živil res skromno?
Pita iz bučk. (foto: Milena Miklavčič)
Pita iz bučk. (foto: Milena Miklavčič)
Pita iz bučk. (foto: Milena Miklavčič) Zelenjavna juha (foto: M.M.) Špinača v omaki (foto: M.M.) Pečena piščančja bedra (foto: M.M.) Potica in sok (foto: M.M.)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V novi rubriki Kuhalnica boste našli obilo receptov za okusna in poceni kosila, malice, sladice. Naša ambasadorka Milena Miklavčič vam bo iz prve roke pokazala, da je lahko kuhanje tudi poceni in morda še slajše!

Pred dnevi sva šli z gospo, ki si včasih ogleda vsebino ''Lončka'' na kavo in potem me - enkrat vmes - želi nekaj vprašati.

''Kar daj,'' jo spodbujam.

''Ne vem, če bi …,'' menca.

A se končno ''ojunači'' in mi reče, da se ji ni niti sanjalo, da pri nas tako ''skromno'' jemo, da je mislila, da imamo vsak dan bogvedi kaj na mizi.

Na ves glas sem se zasmejala, 'kršen matiček', sem ji rekla, saj jemo kot bogovi. Vse je naravno, z vrta, brez kemikalij in podobnih dodatkov.

Je pa res, da se mi zdi velik greh, če se hrana meče v smeti. Trudim se, da kuham po mičkeno drugačnih principih, kot je kje drugje v navadi. Ko napoči čas za kuhanje kosila, pogledam, kaj je na voljo in potem ukrepam. Marsikdo pa dela ravno obratno: domisli se jedi za kosilo, in ko ugotovi, da nič (bolj malo) od sestavin ni v hladilniku, dirja v trgovino.
Na ta način potrošimo veliko, veliko več.

Zelo pomembno je, da se naučimo kuhati okusno, potem pa že ni važno, kaj točno se znajde na mizi.

Če bi bilo po moje, pa žal ni, bi naredila vse, da bi se mladi v srednji šoli učili ''praktičnega življenja''. Vsaj eno uro tedensko. Posredno bi država ogromno prihranila, pa še ljudje bi, če bi znali na pravi način ravnati s hrano, bolje živeli. Najbolj me jezi, ko na TV novinarji pogosto kažejo svinjak, ki ga imajo nekateri, Za povrh pa med videno svinjarijo in revščino delajo enačaj! Ni res! Ni ga! S tem enačajem do obisti žalijo tiste, ki tudi ničesar nimajo, imajo pa običajen občutek za čistočo.

Velik korak za človeštvo v Sloveniji bi že bil, če bi nehali kupovati t. i. ''osvežilne pijače'', ki jih kar mrgoli po trgovinskih policah. Popili bi manj 'cukra', pa še manj kemije. Ker te pijače so točno to- in nič drugega.

Skratka, na fotografijah je torkovo kosilo: zelenjavna juha iz paradižnika, zelišč in krompirja, špinača v omaki (ker nisem imela smetane, sem dodala žlico maskarponeja in je bilo odlično!), pita iz bučk (dan poprej smo imeli drobnjakove štruklje – sladke - pa je ostalo še ravno prav testa), piščančja bedra in za posladek kos potice, ki sem jo vzela iz skrinje zaradi nekega obiska.

»Kuham rada, a pogosto me prav pomanjkanje idej o tem, kaj skuhati, spravlja ob živce. Recepti, ki jih najdem v knjigah, morebiti tudi revijah, so pogosto zelo komplicirani in zahtevajo veliko časa. Jaz ga pa nimam. Ko vidim, da moram tehtati in paziti na količino, obrnem list in me ne zanima več.
Ljubim preproste recepte iz prakse. Vsakdanje. Za takšne jedi, ki teknejo …«


Naši ambasadorki Mileni Miklavčič se lahko pridružite tudi v Facebook skupini TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Zagrebške kremšnite s čokolado

Kdor ima rad sladko, nima nikoli dovolj. Jaz sem že ena...

Po praznikih do zdrave telesne teže: najboljša živila za hujšanje v januarju

Po prazničnih pojedinah, sladkih dobrotah in obilici hr...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Iz Jožičine kuhinje: Piškoti "sacher tortice"

Jožica ima torat za nas recept za kekse, ki temeljijo n...

Iz Jožičine kuhinje: Išlarji

Posladkajte sebe in svoje najdražje s slastnimi išlarji...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Božično - novoletni jedilnik: Kako pripravimo pravo božično pojedino?

Predstavljamo vam nekaj odličnih receptov za pravo boži...

Božično - novoletni recepti: Najbolj okusne predjedi

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in s...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Poskrbite za svoje oči: Kako upočasniti poslabševanje vida

Oko ima razvito lastno zaščito proti poškodbam, povzroč...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.