KUHALNICA: Slastno, sladko in poceni!

Odločila sem se, da bo teden potekal v znamenju bučk in krompirja. Zraven pa bom dodala še kaj sladkega, slastnega. Poceni in hitro pripravljena kosila – a nič manj božanska!
Okusna juha (foto: Milena Miklavčič)
Okusna juha (foto: Milena Miklavčič)
Okusna juha (foto: Milena Miklavčič) Glavna jed. (foto: Milena Miklavčič) Bučni polpeti. (foto: Milena Miklavčič) Domača solata (foto: Milena Miklavčič) Slastna jed, ki še nima imena. (foto: Milena Miklavčič)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Današnji dan sodi med tiste, ko se trudim sedeti na dveh stolih hkrati.
Zunaj vabi sonce, neko pisanje moram oddati, pa še kosilo je bilo treba skuhati.
Šlo je po liniji najmanjšega napora. Žal.
Kaj se je izcimilo?

Včeraj sem obljubila, da bo vsak dan v tem tednu v znamenju bučk + krompirja.
A lažje reči kot narediti.
Receptov kolikor hočeš!

Za juho sem na maslu prepražila pol pora, pol bučke in dva krompirja. Zalila z vodo in po približno 20 minutah kuhanja dodala zelenjavo (vse, kar je na vrtu zelenega) in česen. Kdor je želel je v juho potunkal kroglice.

V malo večjo posodo, ki je zlata vredna, sem narezala korenje, krompir, por, buče in posolila. Zalivala sem z vodeno mešanico pretlačenega paradižnika. Tik preden je šlo na krožnik, še ščepec peteršilja.

Polpeti so se naredili že zjutraj. Zakaj? Zato, da voda od bučk odteče. Posolim, dodam eno jajce, malo naribanega sira, zelenjavo, česen, ovsene kosmiče, žlico ostre moke. Z žlico za sladoled se naredijo ravno pravšnji kupčki.

Pa- seveda - solata. od včeraj je ostalo še malo fižola - in to je bilo to.

Cenovno zelo ugodno, v bistvu tako poceni, da cene sploh ne znam izračunati. Je pa bilo dobro, okusno in - zdravo. Predvsem pa hitro narejeno!

Zadnjič pa sem spekla sladico, kateri imena še ne vem. V bistvu naredim testo iz pol kilograma bele moke, zavitka kvasa, približno 15 dkg masla, 3 rumenjakov in mleka + soli (malo ruma in en vanilin). Ko se testo dvigne, ga razvaljam in potem na 1/3 pomažem z lešniki, na 1/3 skuto, kar pa ostane pa potresem z drobnjakom. Obilo potresem tudi z rozinami. Potem pa naredim več ''kač'' približno dva prsta debelih, jih narežem na štrukeljce, pomažem z mešanico mleka in razžvrkljanega jajca ter dam v pečico za približno 25 minut.(175- 180 ' C).

''Stvarca'' je zelo dobraaaa, sladka, kar je ne pojemo, roma v tesno zaprti škatli v skrinjo. Zakaj? Zato, da imam pri roki slaščico, če dobim kakšen obisk.

Enako naredim tudi s domačim kruhom (trgovinskim zlepa ne), potico, itd. Narezano na šnitke v skrinji kar nekaj časa lahko počaka, pa ni potrebno metat v smeti!


»Kuham rada, a pogosto me prav pomanjkanje idej o tem, kaj skuhati, spravlja ob živce. Recepti, ki jih najdem v knjigah, morebiti tudi revijah, so pogosto zelo komplicirani in zahtevajo veliko časa. Jaz ga pa nimam. Ko vidim, da moram tehtati in paziti na količino, obrnem list in me ne zanima več.
Ljubim preproste recepte iz prakse. Vsakdanje. Za takšne jedi, ki teknejo …«

Naši ambasadorki Mileni Miklavčič se lahko pridružite tudi v Facebook skupini TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Zagrebške kremšnite s čokolado

Kdor ima rad sladko, nima nikoli dovolj. Jaz sem že ena...

Po praznikih do zdrave telesne teže: najboljša živila za hujšanje v januarju

Po prazničnih pojedinah, sladkih dobrotah in obilici hr...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Iz Jožičine kuhinje: Piškoti "sacher tortice"

Jožica ima torat za nas recept za kekse, ki temeljijo n...

Iz Jožičine kuhinje: Išlarji

Posladkajte sebe in svoje najdražje s slastnimi išlarji...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Božično - novoletni jedilnik: Kako pripravimo pravo božično pojedino?

Predstavljamo vam nekaj odličnih receptov za pravo boži...

Božično - novoletni recepti: Najbolj okusne predjedi

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in s...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Poskrbite za svoje oči: Kako upočasniti poslabševanje vida

Oko ima razvito lastno zaščito proti poškodbam, povzroč...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.