KUHALNICA: Špageti iz buče špagetarice

Buča špagetarica dozori v jeseni in v sebi skriva pravo posebnost. V bistvu po zunanjosti ni nič kaj drugačna od ostalih buč, tudi ko je razpolovimo, nam še ne pokaže svoje posebnosti. Šele ko jo skuhamo, se nam razodene v vsej svoji lepoti in posebnosti. Njeno meso se spremeni v slastne špagete.
Špageti iz buče špagetarice. (foto: OblizniPrste.si)
Špageti iz buče špagetarice. (foto: OblizniPrste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Špageti iz buče špagetarice – sestavine za 6 oseb:

  • buča špagetarica 2300 g
  • sol
  • poper
  • olivno olje
  • cca. 300 ml vode
  • 1 žlica masla
  • 3 večji stroki česna
  • šopek svežega peteršilja
  • naribana limonina lupinica
  • sok pol limone
  • sveži čili

 

Špageti iz buče špagetarice – postopek:

Celo bučo operemo in očistimo morebitnih smeti. Da nam pri rezanju ne bi polzela iz rok, jo obrišemo do suhega. Bučo lahko prerežemo na dva načina: po širini ali po dolžini. Sama raje izberem rezanje po širini. Ker ima buča izredno trdo lupino, jo je zelo težko prerezati in pri tem moramo biti zelo pazljivi, da nam nož ne zdrsne in nas poreže. Če je mogoče, to delo raje prepustite močnejšim moškim rokam. Nato bučo s pomočjo žlice očistimo mehkega tkiva in semenk. Semena lahko v pečici posušimo in jih uporabimo za zobanje ali jih shranimo za semena.

Očiščeni polovici buče špagetarice solimo, popramo in pokapljamo z olivnim oljem.

V pekač nalijemo vodo, toliko da je bo približno 2 cm v višino in nato vanj položimo bučni polovici in sicer tako, da je prerezana stran obrnjena navzdol. Buči v pari pečemo v predhodno ogreti pečici na 200 stopinj Celzija, 40 minut.

Po 40-ih minutah so buče ravno dovolj mehke, da z vilico z lahkoto prebodemo olupek. Buče ne smemo prepeči oz. ne smejo biti premehke, kajti njeni špageti so najboljše v al dente izvedbi. Po pečenju jih vzamemo iz pekača, jih obrnemo tako, da je prepolovljena stran obrnjena navzgor in jo na parih mestih z vilico na rahlo prebodemo. Pustimo jo cca. 15 minut, da se “umiri” in nekoliko ohladi.

Sedaj se začne najbolj vznemirljivi del postopka. Med pečenjem se je meso buče spremenilo v vlakna, ki jih s pomočjo vilice odluščimo od olupka in kar naenkrat imamo pred seboj čudovite špagete. Meso postrgamo vse do lupine.

Buča špagetarica je dokaj izdatna in tako smo dobili zajeten kup bučnih špagetov.

Naprej delamo enako kot s kuhanimi jajčnimi špageti. Izbrati moramo na kakšen način jih želimo pripraviti. Izberemo lahko bolognese omako, smetanovo omako, tržaško omako …, lahko jih v družbi paradižnika in sira popečemo v pečici. Bučne špagete je možno pripraviti na slani ali sladki način, zato je iz njih možno peči tudi sladke pite.

Ker je meni zelo drag okus bučnih špagetov s tržaško omako, jih bom tudi sedaj pripravila na ta način. Od maščobe sem izbrala maslo, ker zelo lepo poudari okuse. Na žlici masla na kratko popražimo česen, ki ga lahko stisnemo ali drobno nasekljamo.

Nato dodamo bučne špagete, naribano limonino lupinico, na drobno nasekljan sveži peteršilj in sok pol limone. Solimo in popramo po okusu. Na rahlo premešamo.

Dodamo še nasekljan sveži čili. Če ne prenesemo pekoče hrane, lahko čili izpustimo.

Na kratko pregrejemo in postrežemo. Zraven se poda skleda paradižnikove ali zelene solate.

 

Celoten postopek s fotografijami najdete tukaj.

Še več okusnih receptov pa boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Skutno jabolčni zavitek

Okusen jabolčno skutin zavitek vas bo popolnoma navduši...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Ta zajtrk spodbuja hujšanje – preprost, nasiten in brez kruha

Zajtrk pogosto velja za najpomembnejši obrok dneva, in ...

POZOR: Te hrane ne kombinirajte skupaj!

Ni pomembno samo, kaj in kako jemo, temveč tudi, ali hr...

100% naravne rešitve za bolj zdrava jetra

Preverite, kakšni so znaki, če so vaša jetra preobremen...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljše testo za pico

Iz Jožičine kuhinje tokrat recept za najbolj okusno pic...

Iz Jožičine kuhinje: Cvetačna juha

V prispevku boste našli zelo okusen in enostaven recept...

Iz Jožičine kuhinje: Klementine v sirupu

Iz Jožičine kuhinje prihaja prava poslastica, ki jo mor...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...

Iz Jožičine kuhinje: Panna cotta s smetano in čokolado

Njami! Za vse ljubitelje čokolade in čokoholike. Prepro...

Iz Jožičine kuhinje: Ribji in jajčni namaz

Iz Jožičine kuhinje prihajata tokrat dva okusna in zdra...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.