MOJ NASMEH: Prijatelja spoznaš v nesreči

A tako grozno to vse skupaj boli? Bo sedaj tako nekaj let? Bom sploh še lahko jedla trdo hrano? Na pooooomooooč ….
Še korak bližje k ravnim zobem sem bila. (foto: freepik.com)
Še korak bližje k ravnim zobem sem bila. (foto: freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Takole je bilo nekaj dni po namestitvi delnega fiksnega aparata za zobe. Dejstvo je, da se je bilo potrebno navaditi na nekaj novega in te novosti niso bile prav nič prijetne. Bolelo je, pa tiščalo in žulilo. Kar je bilo pa najhuje, jedla sem lahko le tekočo hrano. In to jaz, ki sem odvisna od oreščkov vseh vrst. Pomahali smo si v slovo in si obljubili, da se družimo spet takoj prvega dne, ko se znebim fiksnega aparata za zobe.

Moj najboljši prijatelj je v prvih dneh postal palični mešalnik. Le kaj bi brez njega? Velika sreča pa je tudi, da imam rada zelenjavo in da obožujem raznorazne zelenjavne juhe. Ne maram pa sladkih jedi, zato kak čokolešnik pri meni ni prišel v poštev.A se da. Preživimo lahko tudi ob tekoči hrani in tudi ta lepo nasiti.

Jedilnik boleče ustne votline je bil sedem dni sledeč: zjutraj pasirana banana in grenivka, ob poldan zelenjavna juha in zvečer zelenjavna juha. Največkrat bučna ali pa cvetačna z brokolijem.

Zaupam vam recepte, če jih boste v bližnji prihodnosti morda potrebovali!

Bučna juha
Potrebujemo skodelico hokaido ali navadne jedilne buče, pol sesekljane čebule, nekaj olja, vodo, sol in kajenski poper, parmezan, žličko kisle smetane in sesekljan peteršilj. Lahko dodate tudi na kocke narezan krompir, jaz ga nisem.

Čebulo prepražite, dodate na kocke narezano bučo, zalijete z vodo in kuhate, da se zmehča. Nato solite, dodate kajenski poper, žličko kisle smetane, spasirate s paličnim mešalnikom, po vrhu potresete naribani parmezan in na drobno sesekljan peteršilj.

Cvetačna juha z brokolijem
Potrebujete skodelico cvetače, pol skodelice brokolija, pol sesekljane čebule, nekaj olja, parmezan, žličko kisle smetane in sesekljan peteršilj ali drobnjak. Po želji lahko dodate tudi na kocke narezan krompir.

Čebulo prepražite, dodajte narezano cvetačo in brokoli, zalijte z vodo in kuhajte, da se zmehča. Nato dodajte sol, kislo smetano in spasirajte s paličnim mešalnikom. Potresite naribani parmezan in sesekljan peteršilj ali drobnjak.

Teden dni zelenjavnih juhic je tudi za ljubitelje zelenjave več kot dovolj. A jaz sem ta teden vzela kot neke vrste očiščevalni teden in je šlo. Počasi sem se navadila na delni fiksni aparat, izginile so bolečine in spet sem lahko jedla skoraj vse.

Nasmehnila sem se. Še korak bližje k ravnim zobem sem bila. Čudovito!

Vas zanima več? Kliknite tukaj.

Preberite celoten potek zdravljenja:

https://mojaleta.si/Clanek/MOJ-NASMEH-Zivljenjska-napaka

https://mojaleta.si/Clanek/MOJ-NASMEH-Reci-siiiiir

https://mojaleta.si/Clanek/MOJ-NASMEH-Korak-naprej

https://mojaleta.si/Clanek/MOJ-NASMEH-Zobni-kamen-karies-in-se-kaj

https://mojaleta.si/Clanek/MOJ-NASMEH-Ko-se-zob-zlomi

https://mojaleta.si/Clanek/MOJ-NASMEH-Presenecenje

https://mojaleta.si/Clanek/MOJ-NASMEH-Prvih-24-ur

https://mojaleta.si/Clanek/MOJ-NASMEH-Prijatelja-spoznas-v-nesreci

https://mojaleta.si/Clanek/MOJ-NASMEH-Milimeter-za-milimetrom

https://mojaleta.si/Clanek/MOJ-NASMEH-Pa-ga-imam

https://mojaleta.si/Clanek/MOJ-NASMEH-Saj-ti-bodo-zobje-itak-kmalu-ven-padli

https://mojaleta.si/Clanek/MOJ-NASMEH-Koncno-na-cilju

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Hude obtožbe o zanemarjanju v ljubljanskem domu starejših

Na portalu Preiskovalno.si so 28. januarja 2025 objavil...

Izšla je januarska revija Vzajemnost 2025

Stare hiše so bile zdrave, saj so znali naši predniki s...

Želimo Vam vesele božične praznike in srečno novo leto!

Naj vam tudi mi, uredništvo MojaLeta.si, zaželimo čudov...

Kolenske poškodbe in smučanje: Kako se zaščititi in kje najti pravo opornico?

Smučanje združuje adrenalinsko vznemirjenje, rekreacijo...

S čim Slovenci obdarujemo najbližje?

Kaj najraje naročamo med božično-novoletnim prazniki? S...

Vrata je odprlo prvo društvo v Sloveniji, ki nudi podporo bolnikom z melanomom

V Sloveniji je začelo delovati prvo Nacionalno društvo ...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (16.12. - 22.12. 2024)?

Od sobote dalje, ko prehajamo v obdobje kozoroga pričak...

Metka Klevišar: Naša odvisnost

Vsak človek si želi, da bi bil samostojen, čim manj odv...

Božično - novoletni jedilnik: Kako pripravimo pravo božično pojedino?

Predstavljamo vam nekaj odličnih receptov za pravo boži...

Vabljeni na Zeleni sejem – majhen sejem z velikim srcem slovenskih ustvarjalcev

Iščete darila, ki nosijo v sebi dušo, zgodbo in skrb za...

15 let Programa Svit: Za zdravje in prihodnost brez raka debelega črevesa in danke

Program Svit, državni program presejanja in zgodnjega o...

Izšla je decembrska revija Vzajemnost 2024

Ena od novosti sodobne družbe je poklic družabnice ali ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.