MOJ NASMEH: Prijatelja spoznaš v nesreči

A tako grozno to vse skupaj boli? Bo sedaj tako nekaj let? Bom sploh še lahko jedla trdo hrano? Na pooooomooooč ….
Še korak bližje k ravnim zobem sem bila. (foto: freepik.com)
Še korak bližje k ravnim zobem sem bila. (foto: freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Takole je bilo nekaj dni po namestitvi delnega fiksnega aparata za zobe. Dejstvo je, da se je bilo potrebno navaditi na nekaj novega in te novosti niso bile prav nič prijetne. Bolelo je, pa tiščalo in žulilo. Kar je bilo pa najhuje, jedla sem lahko le tekočo hrano. In to jaz, ki sem odvisna od oreščkov vseh vrst. Pomahali smo si v slovo in si obljubili, da se družimo spet takoj prvega dne, ko se znebim fiksnega aparata za zobe.

Moj najboljši prijatelj je v prvih dneh postal palični mešalnik. Le kaj bi brez njega? Velika sreča pa je tudi, da imam rada zelenjavo in da obožujem raznorazne zelenjavne juhe. Ne maram pa sladkih jedi, zato kak čokolešnik pri meni ni prišel v poštev.A se da. Preživimo lahko tudi ob tekoči hrani in tudi ta lepo nasiti.

Jedilnik boleče ustne votline je bil sedem dni sledeč: zjutraj pasirana banana in grenivka, ob poldan zelenjavna juha in zvečer zelenjavna juha. Največkrat bučna ali pa cvetačna z brokolijem.

Zaupam vam recepte, če jih boste v bližnji prihodnosti morda potrebovali!

Bučna juha
Potrebujemo skodelico hokaido ali navadne jedilne buče, pol sesekljane čebule, nekaj olja, vodo, sol in kajenski poper, parmezan, žličko kisle smetane in sesekljan peteršilj. Lahko dodate tudi na kocke narezan krompir, jaz ga nisem.

Čebulo prepražite, dodate na kocke narezano bučo, zalijete z vodo in kuhate, da se zmehča. Nato solite, dodate kajenski poper, žličko kisle smetane, spasirate s paličnim mešalnikom, po vrhu potresete naribani parmezan in na drobno sesekljan peteršilj.

Cvetačna juha z brokolijem
Potrebujete skodelico cvetače, pol skodelice brokolija, pol sesekljane čebule, nekaj olja, parmezan, žličko kisle smetane in sesekljan peteršilj ali drobnjak. Po želji lahko dodate tudi na kocke narezan krompir.

Čebulo prepražite, dodajte narezano cvetačo in brokoli, zalijte z vodo in kuhajte, da se zmehča. Nato dodajte sol, kislo smetano in spasirajte s paličnim mešalnikom. Potresite naribani parmezan in sesekljan peteršilj ali drobnjak.

Teden dni zelenjavnih juhic je tudi za ljubitelje zelenjave več kot dovolj. A jaz sem ta teden vzela kot neke vrste očiščevalni teden in je šlo. Počasi sem se navadila na delni fiksni aparat, izginile so bolečine in spet sem lahko jedla skoraj vse.

Nasmehnila sem se. Še korak bližje k ravnim zobem sem bila. Čudovito!

Vas zanima več? Kliknite tukaj.

Morda te zanima tudi:

Kratke misli: Kako gledamo v prihodnost?

Upokojena zdravnica Metka Klevišar nas razveseluje z ži...

Kratke misli: Družina ob hudo bolnem

Upokojena zdravnica Metka Klevišar nas razveseluje z ži...

Kratke misli: Kako različna je lahko starost

Upokojena zdravnica Metka Klevišar nas razveseluje z ži...

Kratke misli: Tudi starši imajo pravico, da živijo svoje življenje

Upokojena zdravnica Metka Klevišar nas razveseluje z ži...

Kratke misli: Če obuješ prevelike čevlje ...

Upokojena zdravnica Metka Klevišar nas razveseluje z ži...

Kratke misli: Kdaj bom spet tako dobra kot prej?

Upokojena zdravnica Metka Klevišar nas razveseluje z ži...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.