MOJ NASMEH: Prijatelja spoznaš v nesreči

A tako grozno to vse skupaj boli? Bo sedaj tako nekaj let? Bom sploh še lahko jedla trdo hrano? Na pooooomooooč ….
Še korak bližje k ravnim zobem sem bila. (foto: freepik.com)
Še korak bližje k ravnim zobem sem bila. (foto: freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Takole je bilo nekaj dni po namestitvi delnega fiksnega aparata za zobe. Dejstvo je, da se je bilo potrebno navaditi na nekaj novega in te novosti niso bile prav nič prijetne. Bolelo je, pa tiščalo in žulilo. Kar je bilo pa najhuje, jedla sem lahko le tekočo hrano. In to jaz, ki sem odvisna od oreščkov vseh vrst. Pomahali smo si v slovo in si obljubili, da se družimo spet takoj prvega dne, ko se znebim fiksnega aparata za zobe.

Moj najboljši prijatelj je v prvih dneh postal palični mešalnik. Le kaj bi brez njega? Velika sreča pa je tudi, da imam rada zelenjavo in da obožujem raznorazne zelenjavne juhe. Ne maram pa sladkih jedi, zato kak čokolešnik pri meni ni prišel v poštev.A se da. Preživimo lahko tudi ob tekoči hrani in tudi ta lepo nasiti.

Jedilnik boleče ustne votline je bil sedem dni sledeč: zjutraj pasirana banana in grenivka, ob poldan zelenjavna juha in zvečer zelenjavna juha. Največkrat bučna ali pa cvetačna z brokolijem.

Zaupam vam recepte, če jih boste v bližnji prihodnosti morda potrebovali!

Bučna juha
Potrebujemo skodelico hokaido ali navadne jedilne buče, pol sesekljane čebule, nekaj olja, vodo, sol in kajenski poper, parmezan, žličko kisle smetane in sesekljan peteršilj. Lahko dodate tudi na kocke narezan krompir, jaz ga nisem.

Čebulo prepražite, dodate na kocke narezano bučo, zalijete z vodo in kuhate, da se zmehča. Nato solite, dodate kajenski poper, žličko kisle smetane, spasirate s paličnim mešalnikom, po vrhu potresete naribani parmezan in na drobno sesekljan peteršilj.

Cvetačna juha z brokolijem
Potrebujete skodelico cvetače, pol skodelice brokolija, pol sesekljane čebule, nekaj olja, parmezan, žličko kisle smetane in sesekljan peteršilj ali drobnjak. Po želji lahko dodate tudi na kocke narezan krompir.

Čebulo prepražite, dodajte narezano cvetačo in brokoli, zalijte z vodo in kuhajte, da se zmehča. Nato dodajte sol, kislo smetano in spasirajte s paličnim mešalnikom. Potresite naribani parmezan in sesekljan peteršilj ali drobnjak.

Teden dni zelenjavnih juhic je tudi za ljubitelje zelenjave več kot dovolj. A jaz sem ta teden vzela kot neke vrste očiščevalni teden in je šlo. Počasi sem se navadila na delni fiksni aparat, izginile so bolečine in spet sem lahko jedla skoraj vse.

Nasmehnila sem se. Še korak bližje k ravnim zobem sem bila. Čudovito!

Vas zanima več? Kliknite tukaj.

Morda te zanima tudi:

Razmišljanja: Brez upanja ne moremo živeti

Upanje je ena temeljnih potreb, da človek lahko preživi...

KOLUMNA: Križanke

Križanke so prijetna miselna telovadba, posebno za varo...

Dnevnik neke druge Ane

Tisti ponedeljek popoldne, ko sem prišla v Dom na obisk...

Razmišljanja: Kakšno medicino si želim?

Če pomislim, kako sem videla in razumela medicino takra...

KOLUMNA: Končno dež

Dobra novica za izsušeno zemljo, še boljša pa za nas vr...

V njihovih čevljih

Nekega dne bomo v njihovih čevljih.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.