Nasveti: Pravilno shranjevanje gob

Letos gobe rastejo kot po dežju! Če ste jih tudi vi nabrali, si preberite, kako jih lahko pravilno shranite in uporabite tudi takrat, ko bo narava že pobeljena s snegom. V prispevku najdete nasvete za pravilno shranjevanje gob.
Gobe lahko shranimo na različne načine. (foto: pexels.com)
Gobe lahko shranimo na različne načine. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Če imate tudi vi polno užitnih in okusnih gob, jih lahko nekaj shranite tudi za pozneje. Zelo prav vam bodo prišle v hladnih zimskih mesecih. Shranite jih lahko na več načinov.

Zamrzovanje gob
Zamrzovanje gob je najenostavnejše, pa tudi najbolj zanesljivo konzerviranje teh gozdnih dobrot. Če gobe zamrznemo, jih lahko kasneje uporabimo na iste načine, kot če bi imeli sveže. Prednost je tudi ta, da gobe z zamrzovanjem ne izgubljajo na kvaliteti, še več – pridobijo na aromi. Zamrznjene jurčke lahko shranjujemo do enega leta, črne trobente, golobice, bisernice in kukmake pa malce manj. Velja tudi pravilo, da različnih vrst gob ne zamrzujemo skupaj ter da v zamrzovalnik spravimo gobe, ki so boljše kvalitete.

Postopek zamrzovanja gob
Preden gobe zamrznemo, jih dobro očistimo, na hitro operemo pod tekočo vodo, nato jih narežemo na manjše koščke in blanširamo. Jurčke lahko pustimo tudi surove, a takšni bodo v skrinji zavzeli več prostora.

Ko gobe blanširamo, jih na hitro oplaknemo z mrzlo vodo, počakamo, da se popolnoma ohladijo, nato pa zapakiramo v plastične vrečke in položimo v skrinjo.

Zamrzujemo tudi pripravljene gobje jedi
Tudi že pripravljene gobje jedi lahko zamrznemo. Govorimo seveda o paniranih gobjih klobukih, torej o jurčkih, marelah in ostalih gobah, ki so primerne za paniranje. Tako zamrznjenih gob pred uporabo ne odmrznemo, temveč kar takšne ocvremo ali spečemo na vročem olju.
Odtaljenih gob nikoli ponovno ne zamrzujemo, saj se takšne gobe zelo hitro pokvarijo. Prav tako jedi iz zamrznjenih gob ne pogrevamo, saj so lahko postane in pregrete gobe škodljive.

Sušenje gob
Sušenje gob je najstarejše shranjevanje in konzerviranje gob. V poštev pride takrat, ko naberemo večje število gob. Te moramo dobro očistiti, odrezati moramo vse nagnite dele, premehke in vodene dele odstranimo. Gob pred sušenjem ne spiramo pod vodo. Nato gobe narežemo na približno pol centimetra debele rezine. Naložimo jih na podlago iz lesa ali kartona in sušimo na vetrovnem ter sončnem prostoru. Med sušenjem jih večkrat obrnemo, pazimo tudi, da jih proti večeru pravočasno umaknemo v zaprt prostor, da jih ne dobi vlaga. Zjutraj pa jih postavimo na sonce.

Gobe so suhe, ko jih lahko brez težav prelomimo ali zdrobimo. Takšne shranimo v vrečki iz blaga ter obesimo na zračen prostor. Lahko jih zapremo v stekleno ali plastično posodo.

Suhe gobe pred uporabo namočimo v toplo vodo in nekaj časa namakamo. Nato jih uporabimo pri kuhanju, tudi vode, v kateri so se namakale, ne zavržemo, temveč jo uporabimo pri omaki.
Suhe in pravilno shranjene gobe lahko hranimo dlje časa.

Gobji prah
Iz posušenih gob pa lahko pripravimo tudi gobji prah. Posušene gobe zmeljemo z električnim mlinčkom ali pa jih stolčemo v možnarju.

Pomembno je, da meljemo popolnoma suhe gobe, prah pa hranimo v hermetično zaprti posodi. Tak prah je zelo uporaben pri kuhi. Dodajamo ga lahko različnim jedem: juham, omakam, mesnim jedem … in z njim še izboljšamo okus hrani. Zmleti prah dodajamo proti koncu kuhanja.

Gobe v kisu
Gobe pa lahko vložimo tudi v kisu. Ker je goba kot dodatek, uporabimo manjše kozarce, te po odprtju uporabimo v nekaj dneh. Seveda pa jih potem, ko smo jih odprli, hranimo v hladilniku.
V kis vlagamo le mlade, čvrste, trde in zdrave gobe. Najbolj primerni so gobani, sivke, štorovke, golobice, sirovke, grive, kukmaki, črne trobente … zelo okusne so gobje mešanice.

Gobe najprej dobro očistimo, speremo pod tekočo vodo in narežemo. Prekuhamo jih v slani vodi, kuhamo nekaj minut. Nato jih odcedimo, speremo pod mrzlo vodo, hladne naložimo v kozarce za vlaganje. Napolnimo dobro polovico kozarca, dodamo lahko še manjšo čebulo, še boljša je šalotka.

Nato pripravimo kis. Vzamemo en del kisa in dva dela vode. Dodamo cela poprova zrnca, lovor ter tri žličke sladkorja. Mešanico zavremo, zlijemo v kozarce, napolnimo do vrha in dobro zapremo. Počasi ohladimo, nato pa shranimo na temnem in hladnem prostoru. Tako vložene gobe počakajo tudi nekaj let.

Vir: Društvo Bisernica

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Recept: EPSKA POLETNA SOLATA

Poleti našemu telesu bolj ustrezajo lahke jedi, ki orga...

Poletna nega kože: 4 domače maske za obraz

Poleti moramo biti še posebej pozorni, da koži zagotovi...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Ta zajtrk spodbuja hujšanje – preprost, nasiten in brez kruha

Zajtrk pogosto velja za najpomembnejši obrok dneva, in ...

POZOR: Te hrane ne kombinirajte skupaj!

Ni pomembno samo, kaj in kako jemo, temveč tudi, ali hr...

100% naravne rešitve za bolj zdrava jetra

Preverite, kakšni so znaki, če so vaša jetra preobremen...

Očistite svoje črevesje z živili, ki jih imate doma

Prebavni sistem igra ključno vlogo pri vašem zdravju in...

Sadje, ki nežno očisti črevesje – in okrepi prebavo

V zrelih letih se pogosto zgodi, da prebava ni več tako...

Zdravje na mizi: Domači bučni kruh

Ste že slišali za bučni kruh? Poleg tega, da je izredno...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...

Vas mučijo napenjanje, zaprtje, neredna prebava? Jejte TO in vaša prebava se bo uredila!

Predstavljamo vam sestavino (in živila), ki vam lahko p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.