Ne zavrzite jajčnih lupin

Recikliranje je že dolgo znano. Najbrž je ni stvari na svetu, ki se je ne bi dalo uporabiti, namesto zavreči. Ste vedeli, da lahko jajčne lupine zelo koristno uporabite? Preberite nasvete!
Jajčne lupine lahko koristno porabite. (foto: www.sxc.hu)
Jajčne lupine lahko koristno porabite. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Gnojilo za sobne in balkonske rože
Stari recept je povsem preprost: jajčne lupine potopite v vedro vode, po nekaj dneh boste dobili odlično gnojilo za sobne in balkonske rože. Nikar pa ne imejte vedra v notranjih prostorih, saj se zaradi amonijaka razvije zelo neprijetni vonj. Še najbolje je, če imate vodo v večji posodi nekje zunaj in vanjo dodajate lupinice. Deževnica bo posodo polnila in gnojilo bo ves čas na razpolago.

Jajčne lupine v kavi
Da, prav ste prebrali. Nekoč so jajčne lupine kuhali v kavi. Te so preprečile, da bi bila kava grenkega okusa, nase pa so vlekle tudi vse strupene snovi, ki jih kava pridobi, preden se znajde na prodajnih policah.
 
PREBERITE TUDI: Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Zaščita pred polži
Zbirajte jajčne lupinice, dobro jih strite, nato pa v pomladnem času potresajte okrog vašega vrta. Tako boste na povsem naraven način preprečili polžem, da bi jedli vašo solato in ostale vrtnine. Lupinice lahko nasujete tudi okrog rož, ki jih imajo polži radi., ker jih bodo jajčne lupine bodle, ne bodo prišli do njih.

Kalcij za paradižnik
Paradižnik za svoj rast potrebuje kalcij. Tega je dovolj v jajčnih lupinah. Preden ga posadite v vrtu, v luknjo natresite lupinice. Paradižnik bo iz njih črpal kalcij celo sezono.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: "Škropivo" proti ušem

Iz Jožičine kuhinje prihaja malce drugačen recept, in s...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Intervju (spolnost v menopavzi): "V Sloveniji, ja, mi smo še nekoliko za časom"

V uredništvu MojaLeta.si smo mesec november posvetili p...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Novo življenje: 7 majhnih, a pomembnih sprememb

Včasih so za to, da spremenimo svoje življenje, dovolj ...

Želite nazaj poletje? To so deli Evrope, kjer je oktobra še sončno in vroče

Ali je poletje vaš najljubši letni čas? Obožujete sonce...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Kako očistiti prismojeno hrano s posode?

Zelo enostavno! Nič več vam ni potrebno drgniti ali cel...

PREVIDNO: Morebitne posledice beljenja zob

Najpogostejša neželena posledica po beljenju zob je pre...

Nabiranje gob: 15 napotkov za varno (in do narave spoštljivo) nabiranje gob

Naši gozdovi so v tem času bogati z gobami, kostanjem t...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.