Nikoli ni prepozno, da vzcvetimo

Nikoli ni prepozno, da sami vzcvetimo. Tudi starejši človek lahko vedno prične kaj novega, saj ni pomembno koliko časa še imam pred seboj, temveč je pomembno, kaj s tem časom naredi.
Nikoli ni prepozno, da vzcvetimo ... (foto: freepik.com)
Nikoli ni prepozno, da vzcvetimo ... (foto: freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ste se že kdaj, ko ste preživljali nek lep dogodek, zalotili z mislijo, da je ta neponovljiv? Da je lepota pomladanskega cvetočega drevja na vrtu neponovljiva, saj se dogodi le vsako leto enkrat, za določen čas in vsako leto je malo drugačna, nikoli enaka, saj tudi vi niste več enaki. Ali pa ob preživljanju lepega praznovanja v krogu družine, ko morda obsedite nekje v kotu in opazujete dogajanje, ob tem pa se zavedate, da bo morda še veliko podobnih dogodkov, vendar nikoli več tak, kot je bil tokrat? Ali pa preživljate dan z ljubljeno osebo, ki jo po dolgem času zopet vidite in veste, da takega dneva, prav takega dneva, ne bo več? In še bolj aktualno, ko preživljate čas z dragimi ljudmi nekje na dopustu, ob morju in se ob tem zavedate, da prav takih dogodkov, občutij ne bo več. Bodo še poletja, seveda bodo, tudi lepa, vendar prav taka nikdar več.

Temu spoznanju, spoznanju o edinstvenosti trenutka, ki ga preživljamo, Japonci rečejo »ičigo ičie«, kar bi pomenilo edinstveni trenutek, trenutek, ki se na enak način dogodi le enkrat. Sama pismenka menda izhaja iz 16. stoletja, prvotno pa je bila namenjena obredu pitja čaja. Ja, obredu. Japonci so iz pitja čaja naredili obred, ki je poznan po vsem svetu. Drugi poznan obred, oziroma čas po ičigo ičie pa je čas, ko vzcvetijo češnje. To je poseben dan, ki se ga omenja v vseh japonskih medijih. To praznovanje se omenja že v 3. stoletju po našem štetju.

Prav tako ni nikoli prepozno, da sami vzcvetimo. Tudi starejši človek lahko vedno prične kaj novega, saj ni pomembno koliko časa še imamo pred seboj, temveč je pomembno, kaj s tem časom naredimo. Zopet se lahko kaj naučimo od Japoncev. Tam ni nič nenavadnega, da vas pri izstopu iz železniške postaje v kakšnem turističnem kraju čakajo veseli, ostareli Japonci, ki vam brezplačno nudijo vodenje po lokalnih znamenitostih in nasvete o urnikih vlakov, avtobusov in druge koristne nasvete. Veseli so, da lahko z vami vadijo pogovor v angleškem jeziku, ki so se ga pričeli učiti, ko so se upokojili in zapustili delo v pisarnah. Prav tako je znano, da v določenem kraju na Japonskem ljudje nadpovprečno dolgo živijo. Razlog pa je v njihovi vključenosti v vzgojo predšolskih otrok. Ostarele babice in dedki namreč prostovoljno hodijo v vrtce in tam otrokom berejo pravljice, jih uspavajo, se z njimi igrajo ali pa le poslušajo njihovo čebljanje.

V anglosaških državah rečejo temu »late bloomers« (pozno cvetenje). To so ljudje, ki svoj pravi razcvet doživijo v, za naše pojmovanje, visoki starosti. Ali kot je rekel znani angleški pisatelj Herry Bernstein:«Če ti je dano živeti, sam Bog ve, kaj si od svojega 90. leta sposoben narediti«. Sam je svoj prvi roman pričel pisati šele pri 93. letih. Tudi v naših krajih bi se našlo precej takih »late bloomersov«.
Če zavestno razmišljamo kako izjemen je vsak trenutek , ki se nikoli ne ponovi v enaki obliki, čeprav morda z istimi ljudmi, v enakem okolju, potem znamo bolj ceniti čas svojega življenja.

IČIGO IČIE, torej.

Vir: delno povzeto po knjigi »ičigo ičie, Japonska umetnost doživljanja nepozabnih trenutkov«, avtorja Hectorja Garcie in Fracesca Mirallesa

Še več o avtorici prispevka boste našli tukaj in tukaj.  

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

5 čudovitih slovenskih slapov, ob katerih se boste ohladili

Ko poletje pokaže svojo moč in dnevi postanejo soparni,...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

Zeliščni vrt pri roki – kako vzgojiti in uporabljati zdravilna zelišča

Zelišča so kot majhni zakladi narave – dišeča, zdraviln...

Ko pridejo vnuki na počitnice – kako se pripraviti, da boste vsi uživali

Počitnice z vnuki so lahko čas pristne bližine, veselja...

Recept: Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem

Polnjeni paradižniki s črnimi olivami in sardelnim file...

5 (psiholoških) tipov starih staršev. Kateri tip ste vi?

Kakšno vlogo igrate v življenju svojih vnukov in kakšen...

Dokazano: Babice so v življenju otroka bolj pomembne, kot morda mislite!

Strokovnjaki so v študiji prišli do zanimivih rezultato...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

Imate nekaj prihrankov? Kako jih v zrelih letih najbolje zaščititi in smiselno uporabiti

Ko si v življenju počasi ustvarimo občutek varnosti, je...

5 zdravih in neverjetno slastnih sladic iz borovnic

Tu je sezona borovnic! Ne veste, kako vse bi jih uporab...

Kaj v resnici šteje?

Čas teče in nič ne reče … Leta bežijo. Morda ste že upo...

Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado

Torta vas bo naravnost navdušila. Pripravljena iz kokos...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.