OGNJIČ: celi rane, pomaga pri težavah z limfo, podpira jetra, deluje protimikrobno

Moje zdravje > Alternativa | piše: dr. Tina Mele | 12.9.2023
Ognjič je pogosta vrtna rastlina, ki raste praktično povsod po svetu, v vseh klimatskih razmerah. Je lahek za gojenje in dobro uspeva tudi v loncih. Deluje protimikrobno, pomaga pri težavah z limfo, podpira jetra. Najbolj pa je znan po tem, da ima moč celjenja ran. Ognjič je pravo darilo narave. Kako ga pripravite in zakaj vse ga lahko uporabljate?
Ognjič ima izjemne zdravilne sposobnosti. (Foto: Freepik.com)
Ognjič ima izjemne zdravilne sposobnosti. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Cveti radodarno, preko poletja, od svetlo oranžno do rumeno in se pogosto sam zaseje, tako da nam drugo leto ponovno zraste. Uporabimo lahko tako rumene, kot oranžne cvetove - naj bi pa imeli oranžni cvetovi nekoliko več koristnih snovi, ki ugodno delujejo na kožo.

Poleg njegove lepote nam ognjič nudi tudi celo paleto zdravilih učinkov. Napolnjen je s flavonoidi in antioksidanti, vključno s karotenoidi, kvercetinom in luteinom.

Koža

Morda je najbolj znana lastnost ognjiča to, da celi rane. Ognjič je res fenomenalno zelišče za kožo in poleg tega, da celi rane tudi zmanjšuje vnetje, spodbuja koristen imunski odziv, je blago protimikroben in celo ščiti kožo pred škodljivimi vplivi sevanja. Dodajajo ga tudi v prestižne kreme in zeliščne parne kopeli, saj je znanost potrdila, da ognjič izboljša elastičnost in hidracijo kože. S pogosto uporabo ognjičevega olja ali kreme, koža ostane zdrava, mehka in prožna.

Ognjičevi pripravki (krema, obloge, mazila) so uporabni pri blaženju srbeža, izpuščajev, pikih insektov, pleničnem izpuščaju, temencih, pri praskah, ranah (tudi resnih…recimo resne razjede nog zaradi težav z venami ali pri sladkorni bolezni), pri poporodni negi, pri razdraženih bradavicah, opeklinah, preprečevanju brazgotinjenja, pri krčnih žilah, noricah, prhljaju…

Notranje razjede

Sposobnosti ognjiča, da celi rane, deluje protimikrobno in protivnetno zelo prav pridejo tudi pri notranjih razjedah prebavnega trakta. Najbolje bo deloval kot močan čaj.

Prepustno črevo oz. »leaky gut« je rana v črevesju, ki lahko vodi do mnogo prebavnih težav in ga smatrajo kot enega izmed glavnih vzrokov za avtoimune bolezni. Čeprav je pomembo najti dejanski vzrok za njihov nastanek, pa lahko sočasna uporaba zelišč, ki popravljajo in celijo črevesno sluznico zelo pomaga. Odličen tandem v ta namen sta ognjič in trpotec, večinoma pripravljena kot močan čaj.

Podpora jetrom

Čeprav se ognjič primarno uporablja za celjenje ran, nudi tudi blago podporo jetrom saj spodbuja njihovo delovanje in odpravlja stagnacijo. Uporablja se ga celo za zmanjševanje vrednosti jetrnih encimov. Zeliščarji so ga včasih uporabljali tudi za spodbujanje zastale menstruacije in pri bolečih menstrualnih krčih, kar je oboje lahko znak stagnacije jeter.

Foto: Freepik.com

Ognjič kot diaforetik

Če pijemo topel ognjičev čaj, blago deluje kot diaforetik (spodbuja potenje) in tako podpira procese vročine.

Zastala limfa

Eno izmed pomembnih delovanj ognjiča je tudi premikanje limfe, zato se ga lahko uporablja pri mnogih stanjih, kjer je težava zastala limfa: otečene žleze, bezgavke, ciste dojk, ciste v medenici, napihnjenost črevesja. Ognjič mobilizira bele krvničke, stimulira limfno drenažo, zmanjša vnetje bezgavk in na splošno spodbuja limfatični obtok.

Ognjič kot hrana

Prav tako kot v zdravilne namene, se ognjič že stoletja uporablja v kulinariki. Pogosto so ga dodajali v riž (rižoti da »žafranov« izgled), uporabljal se je tudi v juhah, enolončnicah, krasen okras pa doda tudi poletni solati. V kulinariki se običajno uporablja le cvetne lističe in ne cel cvet.

Priprava

Cvetovi ognjiča so najbolj učinkoviti, ko se šele odpirajo, a se lahko uporabi tudi cvetove v polnem razcvetu. Nabira se jih zjutraj, ko se rosa posuši.

Ognjičevi cvetovi lahko povzročajo nekaj težav pri sušenju, saj vsebujejo rahlo aromatično, lepljivo tekočino. Najbolje jih je razporediti tako, da se ne dotikajo med seboj. V vlažnih podnebjih ali prostorih, je včasih nujna uporaba dehidratorja. Ko so popolnoma posušeni, jih raje kot v steklene kozarce, shranimo v papirnate vrečke.

Tinktura naj bi imela najmočnejše protimikrobne lastnosti izmed vseh pripravkov. Razredčeno se lahko uporabi pri noricah, pri čiščenju oz spiranju ran in glivičnih infekcijah. Pripravimo jo v razmerju 1:5, v 70 % alkoholu, iz sveže posušenega ognjiča.

Krasno se lahko iz ognjiča naredi macerat, ki se ga nato lahko uporabi za mazila, kreme, mila, serume, masla za telo. Macerat pripravimo iz posušenih cvetov (posušeni cvetovi ognjiča relativno hitro izgubljajo svojo moč, zato jih je najbolje uporabiti oz predelati v 2-3 mesecih). Uporabimo cele cvetove in ne samo cvetne lističe, kot to lahko zasledimo ponekod.

Iz tinkture in macerata lahko pripravimo »losjon«, ki je primeren za lajšanje oteklin oz zunanje spodbujanje limfe. Zmešamo enak del macerata in tinkture, pred uporabo dobro pretresemo.

Iz ognjiča se lahko pripravi tudi hidrolat, ki se ga lahko poškropi na sončne opekline, krčne žile, akne, ekceme ali enostavno za vzdrževanje zdrave kože.

Lahko se tudi iztisne svež sok iz rastline in se ga nato konzervira z alkoholom.

Mnogi priporočajo močan čaj oz. namok, ki se ga pije po požirkih tekom celega dne. Ni najbolj prijetnega okusa, vendar je najboljši pripravek za namen celjenja notranjih ran (prepustnega črevesa), podpiranja jeter, imunskega sistema in limfnega obtoka. 30 g suhih cvetov ognjiča prelijemo z 1 litrom vrele vode in pustimo 4 do 8 ur. Precedimo in porabimo v roku dneva ali dveh. Hranimo ga v hladilniku.

Varnost

Nekateri ljudje, ki so občutljivi na rastline iz družine Nebinovk (kamilica ipd.), lahko imajo reakcijo tudi na ognjič. Takim ljudem se zato priporoča previdnost pri njegovi uporabi.

Članek je informativen narave. V primeru zdravstvenih težav se morate nujno obrniti na ustreznega strokovnjaka.

Avtorica prispevka je dr. Tina Mele, ki izobražuje in spodbuje vse, ki jih zanima uporaba zelišč - več o njenem delu najdete na spletni strani thegreenwitch.si.

"Moje poslanstvo je, da spodbudim čim več ljudi, da se »vrnejo« k zelenim zaveznikom, da se naučijo uporabljati zdravilne rastline izpred domačega praga na enostaven in poceni način. Ker nam narava ponuja toliko možnosti, kako nas lahko podpre." Pravi avtorica prispevka dr. Tina Mele.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Ognjič
Morda te zanima tudi:

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

Moč zdravilnih gob: pomoč pri avtoimunih, nevrodegenerativnih boleznih in pri raku

Gobe. Kaj je vaša prva asociacija? Večinoma najprej pom...

Sivka - dišeča lepotica, ki lajša stres, depresijo, nespečnost, glavobole ...

Spoznajte sivko in njene izjemne pozitivne učinke na zd...

TELOVADIMO: Kako lahko izboljšamo koordinacijo (+video z vajami)?

Z enostavnim testom preverite, kako dobra (ali slaba) j...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.