Čebula
Čebula naj bi vsebovala snov, ki uspešno uravnava holesterol. Ta snov je kvarcetin. Spletni vir piše, da ima čebula nasploh veliko zdravilnih učinkov. Uživanje čebule naj bi pomagalo preprečevati vnetja v telesu in slabljenje arterij. Še posebno zdravilna naj bi bila rdeča čebula.
Česen
Tudi mogočni česen naj bi pomagal zniževati slab holesterol. Že pregled študij iz leta 2016 in meta analiza iz leta 2018 sta pokazali, da bi česen lahko drastično znižal slab holesterol LDL in ga uravnal Česen namreč vsebuje snov alicin, ki velja za posebej zdravilno.
Polnozrnata živila
Spletni vir piše, da več obsežnejših študij kaže, da bi uživanje polnozrnatih živil lahko pozitivno vplivalo na zdravje srca. Trije obroki s polnozrnatimi živili na dan bi tako lahko za 19% zmanjšali tveganje za razvoj bolezni srca in za 12% tveganje za možgansko kap. Koristi naj bi bile še večje, če bi v vsak obrok vključili polnozrnata živila. Polnozrnata živila namreč niso predelana in ohranijo več koristnih snovi. Do zdravega srca naj bi nam najbolj pomagala oves in ječmen, ki sta bogata z beta-glukanom.
PREBERITE TUDI: Recepti babic in dedkov: nad bolečino s pripravkom iz rožmarina, lovorja in olivnega olja
Temna čokolada in čisti kakav
Tudi prava temna čokolada in čisti kakav v zmernih, manjših količinah bi lahko pomagala uravnavati holesterol v krvi. Tako spletni vir navaja študijo, ki naj bi pokazala, da se je posameznikom, ki so en mesec redno vsak dan pili napitek iz čistega kakava znižal slab LDL holesterol, zvišal dober HDL holesterol in uravnal krvni tlak. Čisti organski kakav naj bi namreč vseboval polifenole in resveratol, ki pozitivno vplivata na ožilje. Potrebno pa je podariti, da vir navaja podatke za čisti organski kakav in temno čokolado (85%). Vse ostale čokolade in kakav so pogosto že predelane z visoko vsebnostjo sladkorja in drugih škodljivih snovi.
Olivno olje
Ekstra deviško oljčno olje velja za eno izmed najpomembnejših živil, ki se uporablja v mediteranski dieti. Številne študije trdijo, da naj bi prav ta dieta pomagala ohranjati zdravje srca in ožilja. Raziskave o vplivu olivnega olja na holesterol so sicer nasprotujoče. Nekatere kažejo, da bi lahko zniževal slab holesterol in zviševal dober holesterol, spet druge pa nakazujejo, da temu ni tako. A spletni vir zaključi, da je oljčno olje v primerjavi z drugimi rastlinskimi olji vseeno bolj zdarvo.
PREBERITE TUDI: NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)
Oreščki
Tudi oreščki naj bi vsebovali snovi, ki uravnavajo holesterol in nižajo slab holesterol LDL ter trigliceride. Študije naj bi tako kazale, da bi obrok oreščkov na dan lahko za 30% znižal tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja. Med najbolj zdrave oreščke naj bi se uvrščali orehi, mandlji, indijski oreščki, pistacije. Razlog pa so omega-3 maščobe – nenasičene maščobe ter fitosteroli, ki naj bi jih vsebovali oreščki.
Potrebno je poudariti, da je za ohranjanje zdravja srca in zniževanje holesterola potrebna zdrava prehrana, veliko gibanja in izogibanje nezdravim navadam (pitje alkohola, kajenje, uživanje nezdrave hrane itn.). Šele ob izpolnjenem pogoju (zdrav življenjski slog) vam zgornja živila lahko pomagajo do boljšega zdravja srca.
PREBERITE TUDI: BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...
VIR: https://www.healthline.com/health/cholesterol-tips#The-mighty-mushroom
https://www.healthline.com/nutrition/13-foods-that-lower-cholesterol-levels#nuts