Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj zmanjšate količine odpadne hrane v vašem gospodinjstvu in s tem ravnate bolj odgovorno do okolja in vaše denarnice. To lahko storite v 6 preprostih korakih.
Kako učinkovito organizirati shrambo, da nikoli več ne boste zavrgli hrane? (Foto: Freepik.com)
Kako učinkovito organizirati shrambo, da nikoli več ne boste zavrgli hrane? (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Več kot polovico živilskih odpadkov ustvarijo gospodinjstva. Odpadki hrane (pre)večkrat predstavljajo tista živila, na katera smo preprosto pozabili. Običajno so skrita v ozadju kuhinjske shrambe, njihov rok uporabe pa je omejen.

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj zmanjšate količine odpadne hrane v vašem gospodinjstvu in s tem ravnate bolj odgovorno do okolja in vaše denarnice. To lahko storitev v 6 preprostih korakih.

1. Odstranite živila s pretečenim rokom

V prvem koraku prestavite vsa živila iz vaše shrambe na kuhinjski pult ali jedilno mizo. Dobro preglejte vse izdelke in odstranite tiste s pretečenim rokom. Če boste pregledovali izdelke neposredno v shrambi, boste zagotovo spregledali kakšnega, ki ni več uporaben. Če boste police shrambe spraznili, jih boste tudi lažje očistili.

2. Živila razdelite na kategorije

Hrano z dobrim rokom uporabe razporedite v kategorije, kot so testenine, žita, kosmiči, izdelki za peko, prigrizki in podobno. Določite jim mesto v shrambi. Za boljšo preglednost in funkcionalnost uporabite košare za kategorije in doze za shranjevanje za odprta živila, ki jih uporabljate pogosteje.

3. Zložite živila po datumu uporabnosti

Živila shranjujte po datumu uporabnosti. V ospredje postavite živila s krajšim rokom uporabe, v ozadje pa tista z daljšim. Tako boste iz shrambe vedno vzeli prehrambeni izdelek, ki ga morate porabiti prej, s tem pa posledično zmanjšali možnost, da bi hrana potekla.

4. Označite kategorije živil

Vse košare in police označite z imeni kategorij izdelkov, doze za shranjevanje pa označite z imenom izdelka in datumom uporabe. Tako boste vi in vaši družinski člani v prihodnje lažje našli živila, ki jih potrebujete, zaradi boljše preglednosti bolj optimalno vodili zaloge hrane in vedno odložili izdelke nazaj na pravo mesto.

5. Živila s kratkim rokom uporabe hranite v posebni košari

Če imate na zalogi večje količine hrane, shrambo preglejte večkrat letno. Tako ne boste spregledali tistih prehrambenih izdelkov, ki so pred rokom izteka. Če opazite, da hranite kar nekaj takih izdelkov, jim namenite posebno košaro. Ta košara deluje kot opomnik, kaj morate uporabiti čim prej. Označite jo s posebno nalepko, ki vas opominja na krajši rok uporabe.

6. Ne kupujte spontano

Pred vsakim nakupom pripravite seznam živil, ki jih potrebujete. Seznam naj vsebuje tiste izdelke iz shrambe, ki jih morate nadomestiti kot tiste, ki jih boste potrebovali v kratkem za pripravo obrokov. Tako ne boste pozabili živil, ki jih redno uporabljate in po nepotrebnem kupovali hrano, ki jo že imate na zalogi.

O AVTORICI ČLANKA

Avtorica članka Tadeja se profesionalno ukvarja z organizacijo prostora in strankam pomaga pri ureditvi doma. Več o njenem delu lahko nadete na njeni spletni strani TUKAJ.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Organizacija shrambe Hrana Zavržena hrana Živila
Morda te zanima tudi:

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.