Recepta za ajdnek
Vlit ajdnek
Potrebujete 1 kg ajdove moke, 1,5 l slane vode-krop (4 žličke soli).
Poparite ajdovo moko s kropom in dodajte 2 žlici sladkorja, ter dobro premešajte. Pustite, da se ohladi. Nato dodajte 1 kg bele moke (lahko je mešana: pol mehke, pol ostre). Pripravite kvas – 2 žlici sladkorja, 8 dag kvasa, 1,2 dl mlačnega mleka, tri žlice moke in pustite vzhajati.
Zmešajte poparjeno ajdovo moko, belo moko, vzhajan kvas, dolijte 6,5 dl mleka in gnetite. Proti koncu dodajte 2 žlici olja.
Pustite vzhajati.
Za nadev potrebujete:
1/2 medu sobne temperature (za dober ajdnek gre več medu), 1 kg mletih orehov.
V dobro namazan in z drobtinami posut pekač z mokro roko dodajte testo po plasteh. Plast naj bo debela 1,5 -2 cm, po robovih naj bo testo zavihano navzgor, da se med ne dotika pekača in zato ne žge.
Na plast testa natresite orehe, približno 2 cm in zalijte z mlačnim medom.
Postopek se ponavlja praviloma trikrat, odvisno od velikosti pekača.
Povrhu premažite s stepenim jajcem in vodo, prebodite in pecite 1 uro pri 200 stopinj C (190), lahko pa ga date v pečico pri 50 stopinjah za 10 minut, da vzhaja in potem na 190 za eno uro.
Valjan ajdnek
Potrebujete ½ kg ajdove moke. Poparite jo s pol litra vrele vode. Ohlajeni ajdovi moki dodajte 70 dag bele moke (lahko je mešana), 6 dag kvasa, vzhajanega.
Posebej zmešajte 2 dl mleka, 1,5 dl olja, 2 žlici sladkorja, 1 žličko soli, 1 veliko ali dve manjši jajci. Mešanico dodajte moki.
Za nadev potrebujete 85 dag mletih orehov, 1 vanilin sladkor, ½ kozarca medu (mlačnega), 2 dl kisle smetane, mleko po potrebi (mlačno).
Ko testo vzhaja, ga razvaljajte za prst debelo in pomažite z nadevom. Pustite vzhajati v modelu in pečite kot potico.
Pri obeh vrstah ajdneka mora biti na mizi cviček, da se lažje gnete testo in lepše vzhaja.
Vabljeni k sodelovanju!
Če želite, da predstavimo tudi vaše društvo in objavljamo prispevke o vašem ustvarjanju in aktivnosti, nam pišite na elektronski naslov: urednistvo@mojaleta.si!