E-novice

Naroči se in prejemaj nove članke, nagradne igre in kupone.
 

Predstavljamo: Društvo podeželskih žena Toplica

Društvo podeželskih žena Toplica iz Ljubnega sestavljajo pridne gospodinje, ki se lotijo marsikatere ročne spretnosti. Med drugim si lahko v prispevku preberete tudi, kako se pripravi tradicionalna zgornje-savinjska potica iz ajdove moke ajdnek.
Ajdnek (foto: Margareta Atelšek)
Ajdnek (foto: Margareta Atelšek)
Nazaj Naprej
Ajdnek (foto: Margareta Atelšek) Ročno izdelan prtiček (foto: Margareta Atelšek)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V zgornji Savinjski dolini deluje kar nekaj društev. Skoraj vsako se ukvarja z eno dejavnostjo, predvsem vezenjem, filcanjem ali peko. Toplica, društvo podeželskih žena Ljubno, s sedežem v Radmirju, šteje preko 20 članic, med katerimi je zelo aktivnih kar dobra polovica.

Nas ne veže samo ena dejavnost. V 12 letih delovanja smo se naučile kvačkanja, vezenja narodnih motivov, vezenja v rešilje tehniki, ažura, pletemo nogavice, rokavice, kape, klekljamo, filcamo copate, slikamo na steklo in na platno, izdelujemo izdelke iz Das mase in gline, tudi v aranžiranju šopkov in druguh dekoracij smo se preizkusile, pred nami so nadaljevalni tečaji izdelave cvetja iz papirja, izdelujemo voščilnice, med katerimi smo najbolj ponosne na tiste s štorkljami, ki so jih pred leti dobivali vsi novorojenčki občine Ljubno. Pogosto preizkusimo nove recepte in si izmenjamo izkušnje pri peki in kuhi.

Sodelujemo na lokalnih prireditvah, na sejmih v okoliških krajih, med katerimi so najpomembnejši Flosarski bal na Ljubnem, vsako prvo nedeljo v avgustu, pa v oktobru Lenartov sejem na Rečici ob Savinji.

Veliko se pogovarjamo in se seznanjamo z aktualnostmi iz našega vsakdana, telovadimo in se udeležujemo ekskurzij. Vsako leto vsaj enkrat obiščemo znamenitosti kraja v Sloveniji, ki ga še ne poznamo.

V času svojega delovanja smo gostile finskega ministra za kmetijstvo in celotni delegaciji predstavile našo kulinariko, izdelke in znamenitosti kraja, Slovenijo smo predstavljale v Nemčiji v okviru razvojnega programa Leader, tudi v Avstriji, v Angliji pa smo predstavljale Slovenijo ob srečanju kmetijskih ministrstev novih članic EU. Sodelujemo z zamejskimi slovenkami iz Boršta v Italiji in se trudimo za sodelovanje tudi z ženskami iz Avstrije.

Naša srečanja so vedno delovna, smeha pa pri tem nikoli ne manjka. Vesele smo, da poznamo veliko društev, s katerimi se občasno srečamo ali obiščemo njihove razstave.
Naša vrata so vedno odprta vsem, ki si želijo druženja na tako raznolikem področju.

Ajdnek
Ajdnek je tradicionalna zgornje savinjska potica iz ajdove moke, z nadevom iz orehov in medu. Poznamo dve vrsti ajdneka. Eden je vlit, ki ga pečemo v potičnicah, lahko pa tudi v pekaču. Testo je malo mehkejše in ga polagamo v pekač z mokrimi rokami, lepo razporedimo za prst debelo, potresemo s suhimi mletimi orehi in zalijemo z vsaj štirimi žlicami tekočega, mlačnega medu. To ponovimo trikrat.

Valjan ajdnek je podoben potici. Testo naredimo po receptu, vzhajanega na tanko razvaljamo in premažemo z nadevom. Čeprav je smetana zapisana v receptu, za dober ajdnek ni potrebna. Pazimo, da ga lepo zavijemo, prerežemo na štiri kose, vsakega damo v pekač, ki naj bo podolgovat, pravokoten za eno potico, torej najbolje da vzamemo štiri take pekače (podobne srninemu hrbtu, vendar gladke in bolj globoke).

Ajdnek lahko tudi zamrznemo. Je izjemnega okusa, čeprav ne dodajamo nobenih dodatkov, kot je vanilin sladkor, limona ali kaj podobnega.
Ta članek se nadaljuje na naslednji strani - KLIKNI TUKAJ >
Stran: 1 2
Morda te zanima tudi:

9. Žirovski klekljarski dnevi v znamenju čipke in skodelice kave

Četudi smo šele sredi januarja, pa imajo klekljarice iz...

Rokodelski center: Vez med preteklostjo in sodobnostjo

Center Domače in umetnostne obrti (DUO) ali Rokodelski ...

Tavčarjev dvorec: Visoška domačija pripoveduje

Prejšnji petek so v Tavčarjevem dvorcu na Visokem slove...

"Bogastvo babičine skrinje"

Junija 2013 so na Škofjeloškem začeli raziskovati bogas...

Ogenj, rit in kače niso za igrače!

Tik pred novim letom je izšla knjiga Milene Miklavčič O...

Srečno, Kekec!

Le kdo ga ne pozna, junaka iz našega otroštva, ki se ni...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Ti je članek všeč? Klikni "Všeč mi je" in podaj svoj komentar.

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo uredniške politike portala MojaLeta.si. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila sodelovanja na portalu.
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2017 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.