Preproste vaje, ki hitro izboljšajo vid

Moje zdravje > Alternativa | piše: Mo. S. | 24.10.2023
Opešan vid je pogosti spremljevalec starosti. Splošno prepričanje je, da gre za proces, ki ga ni mogoče preprečiti. Pa temu ni čisto tako: z vajami lahko ohranimo oči zdrave, vid pa oster.
	S preprostimi vajami lahko okrepimo vid. (foto: Freepik.com)
S preprostimi vajami lahko okrepimo vid. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Vid je človekovo najpomembnejše čutilo, s katerim sprejema več kot 90 odstotkov informacij iz okolja. Tudi izjemno zmogljiv je: v enem trenutku lahko opazujemo drobno črko na papirju, že v naslednjem izostrimo goro v daljavi. Preberite, s katerimi preprostimi vajami, ki jih priporočajo tudi zdravniki, vid izboljšamo po naravni poti.

Dolgo je veljalo, da očesna leča s starostjo otrdi in da se mišice, ki jih je kar dvajset, utrudijo. Sodobne ugotovitve kažejo, da temu ni čisto tako, saj je leča večinoma sestavljena iz vode, opešane mišice pa lahko z vajami ponovno razvijamo. Pomembno je, da vaje delamo redno in da oči po njih niso utrujene. Začnemo postopoma, z eno ponovitvijo celotne serije na dan. Vaje so primerne za ljudi, ki jim vid peša zaradi naravnih procesov, izvajajo pa jih lahko tudi tisti, ki nosijo očala ali kontaktne leče.

Vaje izvajamo v sedečem položaju, najbolje na stolu. Hrbtenica je vzravnana. Pomembno je, da smo umirjeni in sproščeni. Vsako vajo ponovimo pet do šestkrat, vedno naj si sledijo od prve do sedme. Izvajamo jih dva do štirikrat na dan. Osmo in deveto vajo izvajamo ločeno in kadarkoli – najbolje takrat, ko se nam zdi, da so uči utrujene in da potrebujejo počitek. Če nosimo očala, jih snamemo. Trde leče snamemo, mehke lahko ostanejo.

1. vaja: Navpično premikanje oči
Zapremo oči za nekaj sekund in se sprostimo. Odpremo oči, pogledamo visoko v strop in globoko v tla. Petkrat ponovimo, zapremo oči in jih sprostimo.

2. vaja: Vodoravno premikanje oči
Odpremo oči, pogledamo v skrajni desni kot in nazaj v skrajni levi kot. Ko oči premikamo iz kota v kot, naj pogled ne tone navzdol, pač pa si zamislimo črto, ki povezuje oba kota, in oči vodimo po njej. Petkrat ponovimo, zapremo oči in jih sprostimo.

3. vaja: Diagonalno premikanje oči
Odpremo oči, pogled pa usmerimo v zgornji desni kot. Ko dosežemo skrajno točko, pogled usmerimo v spodnji levi kot ter od nazaj v zgornji desni kot. Petkrat ponovimo. Končamo v zgornjem desnem kotu. Zapremo oči in jih sprostimo. Vajo petkrat ponovimo v nasprotni smeri: pogled usmerimo v zgornji levi kot, od tam pa v spodnji desni kot. Končamo v zgornjem levem kotu. Oči zapremo in jih sprostimo.

4. vaja: Kroženje z očmi
Oči vodimo po namišljenem krogu, ki naj sega do roba vidnega polja. Predstavljamo si, da gledamo na ogromno uro, po kateri oči premikamo v smeri urnega kazalca. Začnemo na številki 12, potem gremo na 1, 2, 3 in tako naprej, dokler se ne vrnemo na 12. Petkrat ponovimo, potem zapremo oči in jin sprostimo. Vajo izvedemo še v nasprotno smer: začnemo pri 12, nadaljujemo pa v obratni smeri, kot teče ura: 11, 10, 9 in tako naprej. Tudi tokrat izvedemo pet ponovitev.

5. vaja: Polkrožno premikanje oči
Vaja je podobna kot vodoravno premikanje oči, le da pogled iz skrajnega desnega kot v skrajni levi kot vodimo polkrožno. Petkrat ponovimo, zapremo oči in jih sprostimo. Nadaljujemo še s premikanjem oči po spodnji polovici krožnice, tudi tu začnemo in končamo v desnem kotu vidnega polja. Tudi tokrat izvedemo pet ponovitev.

6.vaja: Zvezno ostrenje vida
Stisnemo pest , dvignemo palec in iztegnemo roko pred seboj. Pogled izostrimo na palec, ki ga začnemo počasi pomikati proti obrazu. Pogled naj bo vse čas izostren na palec. Vajo izvajamo zelo počasi in končamo tik pred nosom. Ponovimo enkrat, potem zapremo oči in jih sprostimo.

7. vaja: Točkovno ostrenje vida
Pogledamo predmet, ki je vsaj pet metov oddaljen, in izostrimo pogled nanj. V drugem delu vaje pogledamo konico svojega nosu in izostrimo pogled nanjo. Celotno vajo ponovimo petkrat. Zapremo oči in jih sprostimo.

8. vaja: Polaganje dlani
Dlani podrgnemo drugo ob drugo, da jih temeljito segrejemo. Zapremo oči in dlani položimo na veke: desno dlan na desno oko, levo dlan pa na levo oko. Prsti leve roke končajo nad prsti desne roke, oboji pa počivajo na čelu. Smisel vaje je, da oči počivajo v temi in da jih greje toplota dlani. Vajo izvajamo pet do deset minut, najbolje v ležečem položaju ali pa sede s podprtimi komolci (da nas ne začnejo boleti roke). Vajo izvajamo vsaj enkrat na dan. Vmes lahko izvajamo »mini« polaganje dlani, ki naj traja 15 do 20 sekund. Če se nam med polaganjem dlani pred očmi začnejo prikazovati barve in oblike, pomeni, da vajo izvajamo pravilno.

9. vaja: Masaža oči
Vaja je odlična za sproščanje napetih očesnih mišic. Zapremo oči in s kazalcem narahlo krožimo od notranjih kotičkov preko vek in okrog oči. Nekajkrat ponovimo in odpremo oči
Viri:
Journal of the American Academy of Ophthalmology
JAMA
Seeing.org
MIZS

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

TELOVADIMO: Kako lahko izboljšamo koordinacijo (+video z vajami)?

Z enostavnim testom preverite, kako dobra (ali slaba) j...

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo …

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Klopov nadpovprečno veliko, predvsem v prestolnici

Neuradni rezultati monitoringa klopov kažejo, da je let...

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.