13 živil, ki vračajo vid in varujejo oči

Moje zdravje > Alternativa | piše: Mojca Šimenc | 12.9.2025
Skrb za zdrav vid se začne na krožniku. Oči potrebujejo številna hranila, ki jih imamo sicer na dosegu roke, vendar po njih ne posegamo dovolj. Preberite, katera živila varujejo oči in ohranjajo vid.
	Za zdrave oči je treba izbirati prava živila. (Foto: Freepik.com)
Za zdrave oči je treba izbirati prava živila. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Hrana z veliko vitamini, antioksidanti, minerali in elementi v sledeh oči oskrbuje s potrebnimi hranilnimi snovmi, jih varuje pred škodljivimi vplivi iz okolja ter aktivira obrambne mehanizme. Študija, v kateri je sodelovalo več kot tri tisoč ljudi, je pokazala, da uživanje kombinacije antioksidantov (vitamina C, vitamina E, beta karotenov) in cinka pri starostnikih pomembno zmanjša okvaro rumene pege – slednja je najpogostejši vzrok za slabši vid ljudi po 60. letu starosti.

Živila, ki so za oči najbolj pomembna, so: agrumi (limone, pomaranče, limete…), korenček in korenčkov sok, paprika, bezeg, borovnice, črno grozdje, olja iz žitnih kalčkov, paradižnik in paradižnikov sok, špinača, buče, soja, peteršilj, mastne ribe. Celotni seznam si oglejte spodaj.
 
Preberite tudi: Poskrbite za svoje oči: Kako upočasniti poslabševanje vida

Pešanje vida pa ni edina težava, ki jo prinesejo leta. Ure in ure pred računalnikom ali televizorjem imajo za posledico utrujene, razdražene in pekoče oči. Pomagamo si lahko z zeliščnimi obkladki, ki jih pripravimo kar v domači kuhinji: žlico posušenih kamiličnih ali komarčkovih cvetov ali žlico svežega peteršilja prelijemo s četrt litra vrele vode, pokrijemo in pustimo stati deset minut. Dobro odcedimo. V pripravek namočimo dve krpici vate, rahlo ožmemo in za petnajst minut položimo na zaprte oči.

Za konec pa še zanimivost: Tudi ukvarjanje s športom krepi vid, med najbolj priporočljivimi pa sta tenis in namizni tenis - oči »prisilita«, da nenehno spremljajo žogico.
 
Najpomembnejša mikrohranila za oči:

 
Mikrohranilo Vir Pomen za oči
Vitamin C Agrumi, paprika, šipek, peteršilj Varuje pred prostimi radikali in oksidativnim stresom
Vitamin E Rastlinska olja, olja žitnih kalčkov, žitni kalčki Pred razkrajanjem varuje očesne maščobne kisline
Karotenoidi Paradižnik, rumena koleraba, buče, zelje, peteršilj, ohrovt, špinača, koruza, korenje Varujejo pred prostimi radikali in oksidativnim stresom
Vitamin A Ribje olje, jetra, rumenjak, mleko in mlečni izdelki, rumena (korenčkov sok) in zelena zelenjava Varuje pred prostimi radikali in Izboljšuje vid v mraku
Vitamin B2 Kvas, mleko, sir, žitna zrna, jajca Varuje pred prostimi radikali in oksidativnim stresom
Folna kislina Zelena listnata solata, pšenični kalčki, goveja jetra Razgrajuje homocistein in s tem zmanjšuje oksidativni stres
Bioflavonoidi Sadje, zelenjava Varujejo pred prostimi radikali
Širijo kapilare
Cink Ribe, školjke, raki, meso, mlečni izdelki, polnovredna žita Sestavina antioksidantnih encimov
Selen Meso, ribe, soja, riž, sezamova semena, kokosov oreh, pistacije, brazilski oreški, jastog Sestavina antioksidantnih encimov
Spodbuja razstrupljanje v očeh
Cistein Ribe, zelje, grah, špinača, koruza, grozdje Varuje pred prostimi radikali
Taurin Alge, gobe Obnavlja poškodovane celice
Varuje pred prostimi radikali
Dokozaheksenojska kislina Tune, skuše, losos Izboljšuje vid v mraku
Izboljšuje ostrino vida

  
Vir: MIZS

Viri:
Journal of the American Academy of Ophthalmology
MIZS
Nutrition

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Ob pečenem kostanju se prileže tudi divje kostanjevo pivo!

Kako bi gledali, če bi vam na primer za malico postregl...

Kako se KONČNO odvaditi kajenja?

Tudi pri zasvojenosti od nikotina je samo volja premalo...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

To živilo je krivec za vaše maščobne obloge!

Zelo preprosto se lahko rešite odvečnih maščob okrog tr...

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...

Pozor, nikar več ne pogrevajte teh živil!

V prispevku boste našli seznam hrane, ki je nikoli ne s...

PREVIDNO: Morebitne posledice beljenja zob

Najpogostejša neželena posledica po beljenju zob je pre...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.