Hrana z veliko vitamini, antioksidanti, minerali in elementi v sledeh oči oskrbuje s potrebnimi hranilnimi snovmi, jih varuje pred škodljivimi vplivi iz okolja ter aktivira obrambne mehanizme. Študija, v kateri je sodelovalo več kot tri tisoč ljudi, je pokazala, da uživanje kombinacije antioksidantov (vitamina C, vitamina E, beta karotenov) in cinka pri starostnikih pomembno zmanjša okvaro rumene pege – slednja je najpogostejši vzrok za slabši vid ljudi po 60. letu starosti.
Živila, ki so za oči najbolj pomembna, so: agrumi (limone, pomaranče, limete…), korenček in korenčkov sok, paprika, bezeg, borovnice, črno grozdje, olja iz žitnih kalčkov, paradižnik in paradižnikov sok, špinača, buče, soja, peteršilj, mastne ribe. Celotni seznam si oglejte spodaj.
PREBERITE TUDI: Poskrbite za svoje oči: Kako upočasniti poslabševanje vida Pešanje vida pa ni edina težava, ki jo prinesejo leta. Ure in ure pred računalnikom ali televizorjem imajo za posledico utrujene, razdražene in pekoče oči. Pomagamo si lahko z zeliščnimi obkladki, ki jih pripravimo kar v domači kuhinji: žlico posušenih kamiličnih ali komarčkovih cvetov ali žlico svežega peteršilja prelijemo s četrt litra vrele vode, pokrijemo in pustimo stati deset minut. Dobro odcedimo. V pripravek namočimo dve krpici vate, rahlo ožmemo in za petnajst minut položimo na zaprte oči.
Za konec pa še zanimivost: Tudi ukvarjanje s športom krepi vid, med najbolj priporočljivimi pa sta tenis in namizni tenis - oči »prisilita«, da nenehno spremljajo žogico.
Mikrohranilo |
Vir |
Pomen za oči |
Vitamin C |
Agrumi, paprika, šipek, peteršilj |
Varuje pred prostimi radikali in oksidativnim stresom |
Vitamin E |
Rastlinska olja, olja žitnih kalčkov, žitni kalčki |
Pred razkrajanjem varuje očesne maščobne kisline |
Karotenoidi |
Paradižnik, rumena koleraba, buče, zelje, peteršilj, ohrovt, špinača, koruza, korenje |
Varujejo pred prostimi radikali in oksidativnim stresom |
Vitamin A |
Ribje olje, jetra, rumenjak, mleko in mlečni izdelki, rumena (korenčkov sok) in zelena zelenjava |
Varuje pred prostimi radikali in Izboljšuje vid v mraku |
Vitamin B2 |
Kvas, mleko, sir, žitna zrna, jajca |
Varuje pred prostimi radikali in oksidativnim stresom |
Folna kislina |
Zelena listnata solata, pšenični kalčki, goveja jetra |
Razgrajuje homocistein in s tem zmanjšuje oksidativni stres |
Bioflavonoidi |
Sadje, zelenjava |
Varujejo pred prostimi radikali Širijo kapilare |
Cink |
Ribe, školjke, raki, meso, mlečni izdelki, polnovredna žita |
Sestavina antioksidantnih encimov |
Selen |
Meso, ribe, soja, riž, sezamova semena, kokosov oreh, pistacije, brazilski oreški, jastog |
Sestavina antioksidantnih encimov Spodbuja razstrupljanje v očeh |
Cistein |
Ribe, zelje, grah, špinača, koruza, grozdje |
Varuje pred prostimi radikali |
Taurin |
Alge, gobe |
Obnavlja poškodovane celice Varuje pred prostimi radikali |
Dokozaheksenojska kislina |
Tune, skuše, losos |
Izboljšuje vid v mraku Izboljšuje ostrino vida |
Vir: MIZS
Viri:
Journal of the American Academy of Ophthalmology
MIZS
Nutrition