13 živil, ki vračajo vid in varujejo oči

Moje zdravje > Alternativa | piše: Mojca Šimenc | 1.2.2023
Skrb za zdrav vid se začne na krožniku. Oči potrebujejo številna hranila, ki jih imamo sicer na dosegu roke, vendar po njih ne posegamo dovolj. Preberite, katera živila varujejo oči in ohranjajo vid.
Za zdrave oči je treba izbirati prava živila. (Foto: Freepik.com)
Za zdrave oči je treba izbirati prava živila. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Hrana z veliko vitamini, antioksidanti, minerali in elementi v sledeh oči oskrbuje s potrebnimi hranilnimi snovmi, jih varuje pred škodljivimi vplivi iz okolja ter aktivira obrambne mehanizme. Študija, v kateri je sodelovalo več kot tri tisoč ljudi, je pokazala, da uživanje kombinacije antioksidantov (vitamina C, vitamina E, beta karotenov) in cinka pri starostnikih pomembno zmanjša okvaro rumene pege – slednja je najpogostejši vzrok za slabši vid ljudi po 60. letu starosti.

Živila, ki so za oči najbolj pomembna, so: agrumi (limone, pomaranče, limete…), korenček in korenčkov sok, paprika, bezeg, borovnice, črno grozdje, olja iz žitnih kalčkov, paradižnik in paradižnikov sok, špinača, buče, soja, peteršilj, mastne ribe. Celotni seznam si oglejte spodaj.

Pešanje vida pa ni edina težava, ki jo prinesejo leta. Ure in ure pred računalnikom ali televizorjem imajo za posledico utrujene, razdražene in pekoče oči. Pomagamo si lahko z zeliščnimi obkladki, ki jih pripravimo kar v domači kuhinji: žlico posušenih kamiličnih ali komarčkovih cvetov ali žlico svežega peteršilja prelijemo s četrt litra vrele vode, pokrijemo in pustimo stati deset minut. Dobro odcedimo. V pripravek namočimo dve krpici vate, rahlo ožmemo in za petnajst minut položimo na zaprte oči.

Za konec pa še zanimivost: Tudi ukvarjanje s športom krepi vid, med najbolj priporočljivimi pa sta tenis in namizni tenis - oči »prisilita«, da nenehno spremljajo žogico.

Najpomembnejša mikrohranila za oči:

 
Mikrohranilo Vir Pomen za oči
Vitamin C Agrumi, paprika, šipek, peteršilj Varuje pred prostimi radikali in oksidativnim stresom
Vitamin E Rastlinska olja, olja žitnih kalčkov, žitni kalčki Pred razkrajanjem varuje očesne maščobne kisline
Karotenoidi Paradižnik, rumena koleraba, buče, zelje, peteršilj, ohrovt, špinača, koruza, korenje Varujejo pred prostimi radikali in oksidativnim stresom
Vitamin A Ribje olje, jetra, rumenjak, mleko in mlečni izdelki, rumena (korenčkov sok) in zelena zelenjava Varuje pred prostimi radikali in Izboljšuje vid v mraku
Vitamin B2 Kvas, mleko, sir, žitna zrna, jajca Varuje pred prostimi radikali in oksidativnim stresom
Folna kislina Zelena listnata solata, pšenični kalčki, goveja jetra Razgrajuje homocistein in s tem zmanjšuje oksidativni stres
Bioflavonoidi Sadje, zelenjava Varujejo pred prostimi radikali
Širijo kapilare
Cink Ribe, školjke, raki, meso, mlečni izdelki, polnovredna žita Sestavina antioksidantnih encimov
Selen Meso, ribe, soja, riž, sezamova semena, kokosov oreh, pistacije, brazilski oreški, jastog Sestavina antioksidantnih encimov
Spodbuja razstrupljanje v očeh
Cistein Ribe, zelje, grah, špinača, koruza, grozdje Varuje pred prostimi radikali
Taurin Alge, gobe Obnavlja poškodovane celice
Varuje pred prostimi radikali
Dokozaheksenojska kislina Tune, skuše, losos Izboljšuje vid v mraku
Izboljšuje ostrino vida

  
Vir: MIZS

Viri:
Journal of the American Academy of Ophthalmology
MIZS
Nutrition

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti iz Jožičine kuhinje: Miklavževi mehki parklji (krampusi)

Začel se je veseli december in z njim prvi od treh dobr...

Recept: Praznična goveja juha in zdrobovi žličniki

Govejo juho skuhamo skoraj vsako nedeljo, pa mogoče še ...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Živila, ki urejajo prebavo in čistijo črevesje

Če imate neurejeno prebavo, kljub zdravemu načinu prehr...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

Visoko predelana hrana povzroča enako odvisnost kot alkohol

Radi uživate sladkarije, slane prigrizke in podobno vis...

REPINEC: deluje kot prebiotik, razstruplja jetra in rešuje težave s kožo (+uporaba)

Repinec je dvoletna rastlina, ki jo najlažje prepoznamo...

Recept: Jota s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Prihaja 25. Slovenski festival vin!

Žlahten utrip vseh vinorodnih dežel Slovenije bodo vsi ...

"Jejmo med slovenskih čebelarjev, jejmo slovensko hrano!"

Čebelarska zveza Slovenije je leta 2007 ustanovila Mede...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.