Rdeča pesa: Vse, česar o njej še niste vedeli

V zimskem času večkrat pomislimo tudi na okusno zimsko zelenjavo, na rdečo peso. Kako zdravilna je, kako iz nje dobiti zares vse zdravilne snovi in še marsikaj drugega boste našli v prispevku.
Rdeča pesa je okusna, pa tudi zelo zdrava zimska zelenjava. (foto: Freepik.com)
Rdeča pesa je okusna, pa tudi zelo zdrava zimska zelenjava. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Rdeča pesa bi morala biti čim bolj pogosto na našem jedilniku. Ta okusna zelenjava je namreč polna vitaminov in mineralov, vsebuje močne antioksidante in ostale snovi, ki ščitijo naše zdravje.

Rdeča pesa ščiti pred prehladom, krepi imunski sistem, znižuje previsok krvni tlak, ščiti pred boleznimi srca in ožilja, krepi našo kri in ščiti pred anemijo, ureja prebavo. močni antioksidanti, ki jih vsebuje, pa ščitijo naše telo tudi pred rakavim obolenjem. Ker vsebuje zelo malo kalorij, je odlična izbira tudi za vse tiste, ki želijo shujšati.

Ni pa zdravilen le gomolj, tudi listi rdeče pese so. Ti vsebujejo železo, kalij, magnezij, vitamin C.

Kaj moramo o rdeči pesi še vedeti?

Sveža zelenjava je najboljša
Ko kupujete rdečo peso, izbirajte manjše in trše gomolje, ne kupujte pa tistih, ki so suhi in nagubani. Če rdečo peso prodajajo z listi vred, potem bodite pozorni, kako sveži so.

Skladiščenje
Sveže gomolje rdeče pese lahko v zabojčku hranite v hladilniku tudi do tri tedne. Če jo boste shranjevali več dni, potem odstranite njene liste, ti začnejo po nekaj dneh gniti.

Kuhajte jo z olupki
Ko boste rdečo peso kuhali ali pekli, jo le očistite in kuhajte z olupkom. Na tak način bo gomolj ohranil veliko več hranilnih snovi.
Pazite tudi, da boste pri gomolju pustili za vsaj nekaj centimetrov stebla, tako boste preprečili, da bi rdeča barva iz gomolja prešla v vodo, v kateri kuhate peso.

Lupite jo z rokavicami
Rdeča pesa vsebuje zelo močno barvilo. Zato jo lupite s plastičnimi rokavicami. Tako boste preprečili, da bi na vaši koži ostali trdovratni madeži.

Pripravite jo na več načinov
Najpogosteje se rdeča pesa pripravlja v solati, narezana na tanke kolobarje. Pogosto pa jo tudi vlagamo v kisu. A rdečo peso lahko uporabite tudi drugače. Zelo okusna je pečena, v kombinaciji z drugo gomoljasto in korenasto zelenjavo. Kuhano in olupljeno pa lahko ponudite tudi kot prigrizek zraven različnih vrst sirov.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

Ali lubenica res povzroča napihnjenost? Resnica o poletni osvežitvi

V poletni vročini se težko upremo rezini sočne, rdeče l...

Kako oživiti ovenelo baziliko – korak za korakom

Bazilika je ena najbolj priljubljenih zelišč pri nas – ...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Recept: EPSKA POLETNA SOLATA

Poleti našemu telesu bolj ustrezajo lahke jedi, ki orga...

Poletna nega kože: 4 domače maske za obraz

Poleti moramo biti še posebej pozorni, da koži zagotovi...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Ta zajtrk spodbuja hujšanje – preprost, nasiten in brez kruha

Zajtrk pogosto velja za najpomembnejši obrok dneva, in ...

POZOR: Te hrane ne kombinirajte skupaj!

Ni pomembno samo, kaj in kako jemo, temveč tudi, ali hr...

100% naravne rešitve za bolj zdrava jetra

Preverite, kakšni so znaki, če so vaša jetra preobremen...

Očistite svoje črevesje z živili, ki jih imate doma

Prebavni sistem igra ključno vlogo pri vašem zdravju in...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.