Recept za najbolj okusen doma pečen kruh

Recept za preprost in okusen pšenični kruh, ki ga sveže pečenega postrežemo pri kosilu, si ga privoščimo za zajtrk, malico ali večerjo.
Okusen domač kruh. (Foto: Karmen Valant)
Okusen domač kruh. (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Potrebujemo naslednje sestavine:

1 kg pšenične moke
1 žlica medu
40 gramov kvasa
6 dcl vode
sol

Kvas zdrobimo v skodelico, dodamo žlico moke, žlico medu in 1 dcl mlačne vode. Skodelico postavimo na toplo, da nastane kvasec. Pšenično moko presejemo, v sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo kvasec in mlačno vodo.  Ob strani v moko dodamo sol.

Najprej vse sestavine zmešamo z roko nato pa zamesimo gladko testo. Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati približno 45 minut. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo, oblikujemo hlebec ali štruco in ga položimo na namaščen pekač, kjer ga pustimo še nekaj minut vzhajati.

Ko testo primerno naraste, ga premažemo z vodo ali stepenim jajcem, ter ga povrhu večkrat zarežemo z ostrim nožem. Pečico prej ogrejemo na 220 stopinj C, vanjo že prej postavimo lonček z vodo. Pekač postavimo v ogreto pečico in najprej pečemo 20 minut pri 220 stopinjah C, nato pa temperaturo znižamo na 190 stopinj C in pečemo še približno 30 minut. 

PREBERITE TUDI: Recept: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recept za kruh Kruh
Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Recept: Goveji golaž s kruhovimi cmoki

Goveji golaž je kulinarična poslastica, kjer veliko vlo...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.