Recept: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjine. Danes bomo file pripravili v pečici, spekli ga bomo z gobami, ter navadnim in sladkim krompirjem. Kot zanimivost naj povem, da z uživanjem sladkega krompirja, močno povečamo vnos vitamina A. Vsake toliko časa pri receptu navaden krompir enostavno nadomestimo s sladkim krompirjem.
Svinjski file pečen s krompirjem in gobami (Foto: Karmen Valant)
Svinjski file pečen s krompirjem in gobami (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjine. Danes bomo file pripravili v pečici, spekli ga bomo z gobami, ter navadnim in sladkim krompirjem.

Kot zanimivost naj povem, da z uživanjem sladkega krompirja, močno povečamo vnos vitamina A. Vsake toliko časa pri receptu navaden krompir enostavno nadomestimo s sladkim krompirjem. Odlična ideja za kosilo!

Recept za svinjski file pečen s krompirjem in gobami:

450 g svinjske ribice
2 krompirja
1 sladki krompir
1 žlica masla
sol in poper
250 g gob
3 stroki česna
1 čebula
1/2 žličke mlete redeče paprike
1 žlica moke
2 skodelici mleka
1 skodelica čiste piščančje juhe
1 žlica gorčice
svež peteršilj

Krompir olupimo in narežemo na približno 2 cm velike kose. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. Sladki krompir narežemo na 2 cm velike kose. Uporabimo poljubne gobe, jaz sem danes uporabila zamrznjene jurčke. Če uporabimo zamrznjene gobe, jih tik preden se čisto odtalijo, drobno narežemo.

Pečico ogrejemo na 190 stopinj C, pekač velikosti 33 X 23 cm namastimo z maslom.

Svinjski file položimo na namaščen pekač, okoli razporedimo narezan navadni in sladki krompir. Meso in krompir solimo in pečemo pri 190 stopinjah C približno 20 minut. 

V večji ponvi na srednjem ognju raztopimo maslo, po želji lahko uporabimo tudi svinjsko mast. Dodamo narezane gobe, strt česen, sesekljano čebulo, rdečo mleto papriko ter 1/4 žličke soli in popra. Premešamo in pražimo 8 minut, da se gobe osušijo in malo porjavijo. Prilijemo čisto piščančjo juho in gorčico.

V mleko zamešamo moko in mešanico med neprestanim mešanjem zlijemo v ponev. Zavremo in mešamo 1 minuto.

Kako preverimo kdaj je meso pečeno?
Omako prelijemo po svinjskem fileju in zelenjavi, pečemo še približno 15 minut. Meso je pečeno, ko termometer v najdebelejšem delu mesa pokaže 70 stopinj C. 

Ko je meso pečeno, ga prestavimo na desko in pustimo počivati 5 minut. Omako z gobami, navadni in sladki krompir v pekaču premešamo in za 5 minut postavimo nazaj v pečico. Svinjski file diagonalno narežemo, položimo na krožnik in obložimo s sladkim in navadnim krompirjem. Čez prelijmo gobovo omako in potresemo s sveže sesekljanim peteršiljem.

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recept Hrana Kosilo
Morda te zanima tudi:

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

Recepti za zdrava kosila: Vegetarijanski burger z lečo

Tokrat si privoščite za prebavila in organizem lažjo in...

Recept: Stročji fižol v slanici

Jožica tokrat z nami deli recept za stročji fižol v sla...

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...

Alkalna dieta: reši vas lahko raka, visokega pritiska, osteoporoze in odvečnih kg

Strokovnjaki, ki zagovarjajo alkalno dieto trdijo, da l...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Ideja za kosilo: Mesne kroglice s paradižnikovo omako

Čufte ali mesne kroglice so priljubljena jed iz mletega...

Super recept za tiramisu v lončku

Tiramisu v lončku je odlična sladica, ki jo pripravimo ...

Svetovni dan varnosti hrane: Ključno je ozaveščanje vseh členov v prehrambni verigi

Dan pred svetovnim dnevom varnosti hrane, ki ga obeležu...

Recepti za zdrava kosila: Losos na žaru s šparglji

Recepti za zdravo kosilo! Zdrava prehrana je ključ do b...

RECEPT: Domača marmelada iz gozdnih jagod

Za pripravo božanske domače marmelade iz gozdnih jagod,...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.