Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjine. Danes bomo file pripravili v pečici, spekli ga bomo z gobami, ter navadnim in sladkim krompirjem.
Kot zanimivost naj povem, da z uživanjem sladkega krompirja, močno povečamo vnos vitamina A. Vsake toliko časa pri receptu navaden krompir enostavno nadomestimo s sladkim krompirjem. Odlična ideja za kosilo!
Recept za svinjski file pečen s krompirjem in gobami:
450 g svinjske ribice
2 krompirja
1 sladki krompir
1 žlica masla
sol in poper
250 g gob
3 stroki česna
1 čebula
1/2 žličke mlete redeče paprike
1 žlica moke
2 skodelici mleka
1 skodelica čiste piščančje juhe
1 žlica gorčice
svež peteršilj
Krompir olupimo in narežemo na približno 2 cm velike kose. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. Sladki krompir narežemo na 2 cm velike kose. Uporabimo poljubne gobe, jaz sem danes uporabila zamrznjene jurčke. Če uporabimo zamrznjene gobe, jih tik preden se čisto odtalijo, drobno narežemo.
Pečico ogrejemo na 190 stopinj C, pekač velikosti 33 X 23 cm namastimo z maslom.
Svinjski file položimo na namaščen pekač, okoli razporedimo narezan navadni in sladki krompir. Meso in krompir solimo in pečemo pri 190 stopinjah C približno 20 minut.
V večji ponvi na srednjem ognju raztopimo maslo, po želji lahko uporabimo tudi svinjsko mast. Dodamo narezane gobe, strt česen, sesekljano čebulo, rdečo mleto papriko ter 1/4 žličke soli in popra. Premešamo in pražimo 8 minut, da se gobe osušijo in malo porjavijo. Prilijemo čisto piščančjo juho in gorčico.
V mleko zamešamo moko in mešanico med neprestanim mešanjem zlijemo v ponev. Zavremo in mešamo 1 minuto.
Kako preverimo kdaj je meso pečeno?
Omako prelijemo po svinjskem fileju in zelenjavi, pečemo še približno 15 minut. Meso je pečeno, ko termometer v najdebelejšem delu mesa pokaže 70 stopinj C.
Ko je meso pečeno, ga prestavimo na desko in pustimo počivati 5 minut. Omako z gobami, navadni in sladki krompir v pekaču premešamo in za 5 minut postavimo nazaj v pečico. Svinjski file diagonalno narežemo, položimo na krožnik in obložimo s sladkim in navadnim krompirjem. Čez prelijmo gobovo omako in potresemo s sveže sesekljanim peteršiljem.
O AVTORICI PRISPEVKA:
Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.