Sirni namazi na naših prodajnih policah: Ali so kvalitetni?

Kako kvalitetni so sirni namazi, ki jih lahko kupimo v trgovinah? Kaj vsebujejo? Ali so dražji izdelki bolj kvalitetni ali je ravno obratno?
Tudi cenejši sirni namazi so kvalitetni. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Tudi cenejši sirni namazi so kvalitetni. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Tokrat so na Zvezi potrošnikov Slovenije pod drobnogled postavili 11 klasičnih sirnih namazov, torej tistih brez dodanih zelišč, začimb ali zelenjave, ki si jih nekateri radi namažemo na kruh ali kreker za zajtrk, malico ali večerjo. Preverili so označbe, količino maščobe in soli, senzorične lastnosti ter seveda ceno. Za izdelke so odšteli od 3,95 do 11,37 na kilogram. Na vrhu sta pristala najcenejša vzorca trgovske znamke, sledi jima pa najdražji vzorec, priznane blagovne znamke.

"Rezultati kažejo, da lahko Slovenci na policah izbiramo tako med kakovostnimi kot tudi manj kakovostnimi izdelki, saj je izmed 11 vzorcev eden prejel oceno zelo dobro, 8 dobro in dva pomanjkljivo. Ponovno se je izkazalo, da cena ni vedno merilo kakovosti," je izpostavila prehranska strokovnjakinja dr. Tanja Pajk Žontar.

Zmerna količina soli…
Sirni namazi, ki so jih preverili na ZPS vsebujejo od 0,64 do 1,17 grama soli v 100 gramih izdelka. "Sol v sirnih namazih glede na običajno porcijo (okoli 20 gramov) z vidika zdravega prehranjevanja ni problematična sestavina, kljub temu pa bi jo bilo lahko še manj. Senzorični preizkuševalci namreč nobenemu od vzorcev niso `očitali´, da je premalo slan, zato menimo, da bi lahko vsaj pri nekaterih vzorcih vsebnost soli še nekoliko zmanjšali," je pojasnila dr. Tanja Pajk Žontar.

…a veliko maščobe
Vzorci sirnih namazov vsebujejo od 20,33 do 25,88 grama maščobe v 100 gramih izdelka, kar jih uvršča med živila, ki vsebujejo več maščobe, zato dr. Tanja Pajk Žontar svetuje, da ko posežemo po tovrstnih živilih, uživamo manjše porcije.

Ali veste, kako nastane sirni namaz?
Osnovna sestavina sirnih namazov je sveži sir – po domače skuta. Skuto pripravijo tako, da (posnetemu) mleku dodajo mlečnokislinske bakterije in sirišče, iz česar nastane koagulat oz. sveži sir in sirotka, ki jo odstranijo. Pri klasičnem sirnem namazu skuti dodajo smetano in sol. Nekateri proizvajalci si pri pripravi sirnih namazov `pomagajo´ (kar je dobro razvidno iz seznama sestavin, na seznamu niso npr. le tri, štiri sestavine) z različnimi aditivi, s čimer zagotovijo primerno teksturo izdelka. Pri izdelkih, ki nimajo aditivov, se kasneje lahko izloči manjši del sirotke, a tega ne bi smeli razumeti kot nekaj slabega, saj imajo izdelki brez dodanih `gostil´ večjo hranilno vrednost. Proizvajalci lahko sirnemu namazu dodajo tudi druge sestavine, kot so začimbe, zelišča, različna zelenjava in podobno, a ti izdelki niso bili predmet raziskave. Sirne namaze na koncu toplotno obdelajo.

Preverite, kateri so bili izdelki na testu. Kliknite tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Moč zdravilnih gob: pomoč pri avtoimunih, nevrodegenerativnih boleznih in pri raku

Gobe. Kaj je vaša prva asociacija? Večinoma najprej pom...

Recept: Timijanov sirup z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

3 super živila, ki pomagajo pri hujšanju in veljajo za ekspresne toplice maščob

Spoznajte 3 super živila, ki dokazano pomagajo pri hujš...

Ta hrana povzroča napenjanje in vetrove

Napihnjen trebuh in težave z vetrovi so vse bolj pogost...

Čustveno prehranjevanje: Kako se ga rešiti?

Čustveno prehranjevanje se omenja precej redko, kar je ...

Recept: Česnova juha za zniževanje povišanega holesterola

Česnova juha je odlična izbira za tiste, ki si želijo o...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Zeliščni vrt pri roki – kako vzgojiti in uporabljati zdravilna zelišča

Zelišča so kot majhni zakladi narave – dišeča, zdraviln...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

Ozimnica: Domači džuveč

So vam ostali domači paradižniki, paprika, jajčevci? Po...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.