Sirni namazi na naših prodajnih policah: Ali so kvalitetni?

Kako kvalitetni so sirni namazi, ki jih lahko kupimo v trgovinah? Kaj vsebujejo? Ali so dražji izdelki bolj kvalitetni ali je ravno obratno?
Tudi cenejši sirni namazi so kvalitetni. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Tudi cenejši sirni namazi so kvalitetni. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Tokrat so na Zvezi potrošnikov Slovenije pod drobnogled postavili 11 klasičnih sirnih namazov, torej tistih brez dodanih zelišč, začimb ali zelenjave, ki si jih nekateri radi namažemo na kruh ali kreker za zajtrk, malico ali večerjo. Preverili so označbe, količino maščobe in soli, senzorične lastnosti ter seveda ceno. Za izdelke so odšteli od 3,95 do 11,37 na kilogram. Na vrhu sta pristala najcenejša vzorca trgovske znamke, sledi jima pa najdražji vzorec, priznane blagovne znamke.

"Rezultati kažejo, da lahko Slovenci na policah izbiramo tako med kakovostnimi kot tudi manj kakovostnimi izdelki, saj je izmed 11 vzorcev eden prejel oceno zelo dobro, 8 dobro in dva pomanjkljivo. Ponovno se je izkazalo, da cena ni vedno merilo kakovosti," je izpostavila prehranska strokovnjakinja dr. Tanja Pajk Žontar.

Zmerna količina soli…
Sirni namazi, ki so jih preverili na ZPS vsebujejo od 0,64 do 1,17 grama soli v 100 gramih izdelka. "Sol v sirnih namazih glede na običajno porcijo (okoli 20 gramov) z vidika zdravega prehranjevanja ni problematična sestavina, kljub temu pa bi jo bilo lahko še manj. Senzorični preizkuševalci namreč nobenemu od vzorcev niso `očitali´, da je premalo slan, zato menimo, da bi lahko vsaj pri nekaterih vzorcih vsebnost soli še nekoliko zmanjšali," je pojasnila dr. Tanja Pajk Žontar.

…a veliko maščobe
Vzorci sirnih namazov vsebujejo od 20,33 do 25,88 grama maščobe v 100 gramih izdelka, kar jih uvršča med živila, ki vsebujejo več maščobe, zato dr. Tanja Pajk Žontar svetuje, da ko posežemo po tovrstnih živilih, uživamo manjše porcije.

Ali veste, kako nastane sirni namaz?
Osnovna sestavina sirnih namazov je sveži sir – po domače skuta. Skuto pripravijo tako, da (posnetemu) mleku dodajo mlečnokislinske bakterije in sirišče, iz česar nastane koagulat oz. sveži sir in sirotka, ki jo odstranijo. Pri klasičnem sirnem namazu skuti dodajo smetano in sol. Nekateri proizvajalci si pri pripravi sirnih namazov `pomagajo´ (kar je dobro razvidno iz seznama sestavin, na seznamu niso npr. le tri, štiri sestavine) z različnimi aditivi, s čimer zagotovijo primerno teksturo izdelka. Pri izdelkih, ki nimajo aditivov, se kasneje lahko izloči manjši del sirotke, a tega ne bi smeli razumeti kot nekaj slabega, saj imajo izdelki brez dodanih `gostil´ večjo hranilno vrednost. Proizvajalci lahko sirnemu namazu dodajo tudi druge sestavine, kot so začimbe, zelišča, različna zelenjava in podobno, a ti izdelki niso bili predmet raziskave. Sirne namaze na koncu toplotno obdelajo.

Preverite, kateri so bili izdelki na testu. Kliknite tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.