Sveži sokovi so prava pot do zdravja

Kako pravilno pripraviti sveže stisnjeni sok iz sadja, zelenjave in ostalih zdravih dodatkov? Kaj morate vedeti o živilih? Kateri sokovnik je najbolj primeren? Katere bolezni lahko zdravite s sokovi in kako razstrupljati telo? Preberite prispevek!
Zaužijte sadje in zelenjavo v sveže stisnjenem soku. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Zaužijte sadje in zelenjavo v sveže stisnjenem soku. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Zaužijte sadje in zelenjavo v sveže stisnjenem soku. (foto: FreeDigitalPhotos.net) Sokovnik Kuvings
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V včerajšnji klepetalnici je bilo pestro. Petri Bališ, ki je svetovala o sveže pripravljenih sokovih, se je pridružilo lepo število uporabnikov portala MojaLeta.si. Dobili so odgovore na svoja vprašanja o svežih sokovih, o pravilni kombinaciji sadja, zelenjave in vsega ostalega, kar spada v sokovnik ter izvedeli mnogo zanimivega. Nekaj odgovorov in nasvetov smo strnili v prispevek.

»Sokovnik naj bo naložba v vaše zdravje. Pri izbiri naj ne bo glavni odločevalec cena, temveč vaše potrebe in zdravje. V razvoj in izdelavo kakovostnih sokovnikov so vložena leta raziskav in razvoja. Izbirajte med t.i. počasnimi sokovniki, ki pri delovanju sadja in zelenjave ne pregrevajo, saj delujejo le z nizkim številom vrtljajev – med 60 in 80 na minuto. Kakovostni sokovniki imajo odličen izkoristek, to pomeni, da bodo iz sadja iztisnili največ soka. Gledano dolgoročno, bo to za vas dolgoročno prihranek, saj boste za isto količino sadja dobili več soka,« je povedala Petra Bališ, ki že več let redno pije in pripravlja sveže sokove, se z njimi posti, razstruplja in krepi zdravje.

Najbolj je hranljiv sveže pripravljeni sok:
»Dobro je vedeti, da je najbolj hranljiv le sveže pripravljen sok. V nasprotnem primeru vitamini in rudninske snovi oksidirajo, že v slabe pol ure je v njem čedalje manj živih encimov. Znano je, da oksidacija, staranje, pregrevanje in namakanje sadja v vodi bistveno zmanjšajo ali celo uničijo hranilno vrednost sadežev in posledično soka. Zato je veliko bolje, če sokove pripravljamo sproti in pijemo sveže. Ker vedno ni take možnosti, si lahko sok shranite v temno stekleno steklenico, na hladno, kjer bo zdržal nekaj ur in ob tem ostal dovolj kakovosten, da bo nahranil vaše telo

Kateri del dneva je najbolj primeren za pitje soka? Kako začeti s pitjem?
»Če še ne pijete sokov, vam priporočam, da začnete vsaj z enim na dan. Kdaj, pa predlagam, da poslušate svoje telo. Nekdo lahko s sokom prične dan (npr. s pomarančnim), drugi pa namesto večerje. Predlagam, da sadne sokove pijete bolj dopoldan in zelenjavne popoldan ali zvečer

Zakaj jih piti? Kakšne so prednosti?
»S pitjem svežih naravnih sokov hkrati povečamo vnos hranljivih snovi iz sadja in zelenjave v telo. Hitreje in lažje je spiti kilogram korenja, kot ga pojesti. Količina vnesenih vitaminov, encimov in mineralov v telo se na ta način poveča. Še posebej priporočljivo za vse tiste, ki niste ljubitelji sveže zelenjave ali sadja

Kaj pa vlaknine? Te telo potrebuje, v sokovih jih ni veliko …
»Seveda nikakor ne pozabite na vlaknine. Tudi v redkem soku jin vedno nekaj ostane, razen če sok precedite. Sicer pa jih zaužijete tudi s polnozrnatim kruhom, polnozrnati žitni izdelki, polnozrnatimi testeninami, verjetno sadja in zelenjave v »trdi obliki« kljub sokovom ne boste črtali z jedilnika. Vlaknine sicer nimajo prehranske vrednosti, so pa pomembne za čiščenje črevesja – so prava črevesna metla.«

Nekateri vitamini so topni v maščobah … »to so vitamini A, D, E, K, zato je priporočljivo, da v sveže stisnjen sok dodate še žličko olivnega ali konopljinega olja. Le tako bodo v maščobi topni vitamini prešli iz črevesja v kri. Seveda, pa sokovom lahko dodate tudi kakšna super živila, popolnoma po svojem okusu.«

Kakšna je razlika med sveže stisnjenim sokom in smutijem?
»Sok je redek in ne vsebuje vlaknin. Pripravljamo ga s sokovniki, ki mineralne snovi in destilirano vodo ločijo od vlaknin. Torej smo ga »stisnili«. Redek sok se v hipu asimilira v telo in ga nahrani. Smuti ponavadi pripravimo z blenderjem ali paličnim mešalnikom. V smuti zmešamo celo sadje in zelenjavo, torej ohrani vse vlaknine. Je bolj gost in se dlje časa prebavlja. Nutricionisti priporočajo, da se smuti uživa z žlico, ob tem se bo zaužit napitek v ustih prepojil s slino in bo lažje prebavljiv.«

Kaj je Gersonova terapija? Res lahko z njo zdravimo tudi hude bolezni?
»Gersonova terapija je močna, naravna terapija, ki tako okrepi imunski sistem vašega telesa, da pozdravi raka, artritis, koronarno bolezen srca, alergije in mnoge degenerativne bolezni. Gersonova terapija učinkuje zaradi regeneracije celic, ki se obnavljajo s pomočjo hranil iz iztisnjenih svežih zelenjavnih in sadnih sokov. Dr.Max Gerson je zdravnik in znanstvenik, ki je že pred več kot osemdesetimi leti odkril, kako se lahko reši mnogih mučnih zdravstvenih težav z vegetarijansko prehrano z malo vsebnosti maščob in soli. Njegovi začetni poskusi s prehrano so bili usmerjeni v preprečevanje glavobola, saj se je spopadal s hudimi migrenami. Tako se je začel proces, ki ga je pripeljal do spoznanja, da novi način prehrane ne zdravi le specifičnih težav, marveč celotno telo in da skorajda ni omejitev za njegovo zdravilno moč

Ingver greje telo
»Ingver je odličen dodatek k sokovom ali čaju. Če je ekološki, ga ni treba lupiti, košček ga enostavno dodate v sok. Ingver je še posebej priporočljivo uživati pozimi, saj telo pogreje. Hkrati pa je velik razstrupljevalec telesa, ga poživlja in hkrati razkužuje. Odlična kombinacija: mandarine, pomaranče, grenivka in košček ingverja

Zelje krepi imunsko odpornost in zdravi črevesje
»Zelje je odličen vir vitamina C – vsebuje ga več kot pomaranča ali limona. Izkoristite poceni vir vitaminov in si pozimi z zeljnim sokom krepite zdravje. Sveže stisnjen sok je odličen tudi za ljudi, ki imajo težave z želodcem – čir na želodcu. Priporočam, da sok zmešate z jabolkom in korenjem, bo okusnejši. Naj pa vas ob tem opozorim, da sok iz zelja povzroča nastanek črevesnih plinov, saj prihaja do razgrajevanja nakopičenih odpadnih snovi. Dobra stran – uredila se vam bo prebava. Če pa ima kdo težave s kilogrami, potem tudi veselo na svoj jedilnik dodajte sveži zeljni sok.«

Če imate vprašanje za Petro Bališ o sveže iztisnjenih sokovih ali o sokovniku Kuvings, nam ga lahko pošljete na elektronski naslov info@mojaleta.si in dobili boste odgovor!
 
Sodelujte v nagradni igri in osvojite sokovnik Kuvings!
Vse, kar morate stori je, da se čim večkrat pridružite klepetu v klepetalnici (in tudi dejansko vsaj pozdravite ostale klepetalce), mi pa bomo pod uporabniškim imenom Moja Leta redno, a ob nenapovedanem času, klepet tudi spremljali. Vsakič, ko vas bomo zasledili v klepetalnici, bo vaše ime pristalo v bobnu za žreb. Večkrat, ko boste od 16. 2. do 3. 5. 2015 klepetali, več možnosti za nagrado boste imeli, saj bo v bobnu, iz katerega bomo žrebali, več vaših srečk.

Če na portalu še niste registrirani, lahko v klepetalnico vstopite tukaj.

Če ste na portalu že registrirani, vstopite tukaj.

 
Še več o nagradni igri boste izvedeli tukaj.
Več informacij o sokovniku najdete na www.sokovnik-kuvings.si.

Vsi bralci portala Moja Leta imate pri nakupu sokovnika 10% popust. Pri nakupu v spletni trgovini vnesite kodo MOJALETA in popust se bo avtomatično obračunal.
Sokovnik lahko naročite tudi po telefonu 041 779 653 ali 386 (0)590 74 277.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Prepoznajte in odpravite težave z zamaščenimi jetri

Zamaščena jetra postajajo vse pogostejša zdravstvena te...

Štiri zdrave navade za dokazano krepitev odpornosti pozimi

Zima je lahko za starejše ljudi zahtevno obdobje, saj s...

Zakaj je vitamin D pozimi še posebej priporočljiv za starejše

Zima je čas, ko mnogi ljudje zaradi manjše izpostavljen...

Naravne rešitve za boljše počutje v zimskih mesecih

Sezonska afektivna motnja, znana tudi kot sezonska depr...

Iz Jožičine kuhinje: Zagrebške kremšnite s čokolado

Kdor ima rad sladko, nima nikoli dovolj. Jaz sem že ena...

Po praznikih do zdrave telesne teže: najboljša živila za hujšanje v januarju

Po prazničnih pojedinah, sladkih dobrotah in obilici hr...

Izšla je januarska revija Vzajemnost 2025

Stare hiše so bile zdrave, saj so znali naši predniki s...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Iz Jožičine kuhinje: Piškoti "sacher tortice"

Jožica ima torat za nas recept za kekse, ki temeljijo n...

Iz Jožičine kuhinje: Išlarji

Posladkajte sebe in svoje najdražje s slastnimi išlarji...

Očistite svoje črevesje z živili, ki jih imate doma

Prebavni sistem igra ključno vlogo pri vašem zdravju in...

Prazniki brez slabe vesti: kako jesti zdravo v prazničnem času

Praznični čas je za mnoge obdobje veselja, druženja in ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.