TOP 3 evropske božične kulinarične uspešnice

Izbrskali smo božične recepte za tradicionalne angleške ingverjeve srčke, omamne čokoladne cantuccine iz Toskane in igrive lussekatter ali Lucijine mucke iz Švedske. Uživajte v božičnem sladkanju po Evropsko!
S čokoladnim oblivom lahko prelijete cele srčke, le po polovici ali ga povsem izpustite. (Foto: Arhiv)
S čokoladnim oblivom lahko prelijete cele srčke, le po polovici ali ga povsem izpustite. (Foto: Arhiv)
S čokoladnim oblivom lahko prelijete cele srčke, le po polovici ali ga povsem izpustite. (Foto: Arhiv) Ohlajene čokoladne cantuccine iz Toskane shranite v posodo za piškote. (Foto: Arhiv) Za pripravo lussekatter iz Švedske oziroma Lucijinih muck boste porabili le uro in pol, če odštejemo uro in pol, ko počivajo v hladilniku. (Foto: Arhiv)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Kaj če bi letos svojo družino in goste presenetili z evropskimi božičnimi kulinaričnimi uspešnicami?

Za vas smo izbrskali božične recepte za tradicionalne angleške ingverjeve srčke, omamne čokoladne cantuccine iz Toskane in igrive lussekatter ali Lucijine mucke iz Švedske.

Uživajte v božičnem sladkanju po Evropsko!

 

Angleški ingverjevi srčki

Potrebujete: 100 gramov masla, 150 gramov sladkorja, 1 jajce, 1 ščepec soli, 3 žličke svežega mletega ingverja, 1 žličko naribane limonine lupine, 300 gramov moke, 1 žličko pecilnega praška, 2 do 3 žlice mleka, 100 gramov temnega čokoladnega preliva (po želji) in 50 g kandiranega ingverja, oreščkov ali drugih okraskov.

Priprava:

1) Raztopljeno maslo penasto stepite s sladkorjem in jajcem, nato pa vmešajte še sol, mlet ingver in limonino lupino. Mešanici dodajte presejano moko s pecilnim praškom in zgnetite gladko testo. Po potrebi prilijte malo mleka.

2) Testo oblikujte v kepo in ga zavitega v prozorno folijo dajte za eno uro na hladno. Medtem pečico segrejte na 200 stopinj Celzija (ventilatorsko na 180), dva pekača pa obložite s papirjem za peko.

3) Hladno testo razdelite na dvoje, nato pa vsako polovico razvaljajte med dvema plastema folije na tri milimetre debelo plast, iz katere s pomočjo različno velikih modelčkov za piškote v obliki srčka izrežite srčke. Srčke položite na pekač (približno centimeter vstran drug od drugega), nato pa jih 8 do 10 minut pecite, da nežno porjavijo.

4) Ko so pečeni, jih s papirjem vred dvignite iz pekača in jih pustite, da se ohladijo. Medtem grobo sesekljajte čokoladni obliv in ga raztopite v vodni kopeli ter z njim prelijte ohlajene srčke (po celem srčku ali le polovici, preliv pa lahko tudi povsem izpustite), ki jih nato obložite s kandiranimi ingverjevimi trakovi, oreščki ali drugimi okusnimi okraski.

 

Čokoladni cantuccini iz Toskane

Potrebujete: 125 gramov temnega čokoladnega obliva, 30 gramov masla, 1 žlico kakava, 200 gramov olupljenih mandljev, 2 jajci, 3 rumenjake, 200 gramov sladkorja, 400 gramov moke, 1 vrečko pecilnega praška, 1 ščepec soli in 1 jajce za mazanje.

Priprava:

1) Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija (ventilatorsko na 160). Mandlje stresite na pekač in jih pecite približno deset minut, nato jih ohlajene grobo nasekljajte.

2) Nalomite čokoladni obliv in ga skupaj z maslom raztopite v vodni kopeli.

3) Nato penasto stepite jajci, rumenjake in sladkor ter vmešajte še moko s pecilnim praškom, kakav in sol, na koncu pa še nekoliko ohlajen čokoladni obliv z maslom in nasekljane mandlje. Vse skupaj dobro premešajte, da dobite enakomerno testo.

4) Pekač obložite s papirjem za peko, nato pa testo oblikujte v tri valje, dolge približno dva in široke pet centimetrov. Valje pomažite z raztepenim jajcem in jih pecite približno 20 minut.

5) Ko so pečeni, počakajte približno deset minut, da se ohladijo, nato jih z ostrim nožem diagonalno razrežite na centimeter široke rezine. Te razporedite nazaj na pekač in jih pri 150 stopinjah Celzija (ventilatorsko na 130) pecite še 10 do 15 minut. Ohlajene shranite v posodo za piškote.

 

Lussekatter iz Švedske oziroma Lucijine mucke

Potrebujete: 200 gramov masla, 500 mililitrov in eno žlico mleka, 1 kocko kvasa (42 gramov), 1 jajce, ½ žličke žafranovih nitk ali noževo konico mletega žafrana, 200 gramov sladkorja, 1 vrečko vanilijinega sladkorja, ½ žličke soli, 1 kilogram moke, 50 gramov sesekljanih mandljev, 1 rumenjak in rozine za okras.

Priprava:

1) Najprej z malo sladkorja zdrobite žafranove nitke, ki jih zdrobljene zmešajte s preostalim sladkorjem, vanilijinim sladkorjem in soljo.

2) Nato stopite maslo in ga pustite, da se nekoliko ohladi, medtem pa rahlo segrejte 500 mililitrov mleka in v njem raztopite kvas.

3) Kvasnemu nastavku najprej primešajte jajce in raztopljeno maslo, nato pa še žafranovo mešanico s sladkorjem in soljo. Moko presejite na kvasni nastavek in testo premešajte. Dodajte še sesekljane mandlje in testo stepajte tako dolgo, da postane gladko in voljno. Nato testo pokrijte in ga postavite na toplo, kjer naj vzhaja približno eno uro.

4) Po eni uri dva pekača obložite s papirjem za peko, testo še enkrat pregnetite in ga razdelite na 30 približno enakih kosov. Iz vsakega kosa oblikujte 16 do 20 centimetrov dolg svaljek, ki ga z obeh koncev zvijte proti sredini, tako da nastaneta dva krogca oziroma »mačji očesi«.

5) Oblikovane kose položite na pekač in jih pustite še približno 20 do 30 minut vzhajati. Medtem pečico segrejte na 250 stopinj Celzija (ventilatorsko na 230), stepite rumenjak skupaj z eno žlico mleka in z njim pomažite krogce, v sredino vsakega pa položite še eno rozino.

6) Pecivo pecite na sredini pečice približno 12 do 15 minut in Lucijine mucke so pripravljene.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Ideje za velikonočno barvanje pirhov (naših Facebook sledilcev)

Na našem Facebook profilu smo sledilce prosili, da z na...

Milena Miklavčič: "Veliko ljudi je sram obujati tovrstne spomine, mene ni."

Velika noč je največji krščanski praznik ne le zaradi d...

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Iz Jožičine kuhinje: Metin sirup

Težko se upreš okusu metinega sirupa, ki te prijetno od...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.