Sestavine za testo:
26 dkg masla
20 dkg sladkorja v prahu
2 jajci
40 dkg gladke bele moke
10 dkg mletega maka
1 pecilni prašek
Za polnjenje:
15 dkg čokolade z okusom kave s smetano
2 dkg masla
1/2 dcl sladke smetane za stepanje (tekoče)
Izdelava testa:
Vse sestavine zamesimo v gladko testo, zavijemo v prozorno folijo in damo v hladilnik za vsaj 2 uri. Ohlajeno testo razrežemo na manjše kose, vsak kos pred valjanjem na hitro pregnetemo (to naredimo, da se nam testo ne trga),razvaljamo na debelino 2 mm, izrežemo piškote. Polovica piškotov naj bo z luknjo, polovica pa brez.
Polagamo jih na namaščen pekač. Pečemo v klasični pečici, ki smo jo predhodno segreli na 180 stopinj, čas peke je 7 minut.
Polnjenje:
Tekočo smetano segrejemo (to že vemo, da ne sme zavreti), dodamo maslo in nalomljeno čokolado, vse skupaj nato mešamo v vodni kopeli, da postane čokolada gosto tekoča, biti mora gladka.
Nato jo ohladimo toliko, da jo lahko damo v pvc vrečko, odrežemo konico vrečke in temeljito napolnimo piškote brez lukenj, jaz oblivam kar z džezvico (to delajte na pekaču...je najmanj packanja), pokrijte s piškoti, ki imajo luknje.
PRIPIS: sama sem uporabila čokolado z okusom kave s smetano.
Lahko pa polnite izključno z belo čokolado, ali s temno čokolado...
Celi mak lahko zmeljete kar v kavnem mlinčku.
NASVET: sama testa ne dam v hladilnik, zdaj je zunaj še hladno, zato ga dam kar na okensko polico. Saj veste kako je, ko ti pridejo kriminalisti delat hišno preiskavo, ti najprej glavo porinejo v hladilnik, droga pa ni poceni.
Iz Jožičine kuhinje en hujskaški pozdrav.
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.