Velikonočna ideja: Pletene košarice

Bližajoči se velikonočni prazniki ponujajo tudi velike možnosti ustvarjanja. Nekateri želimo praznike popestriti z malimi pozornostmi narejenimi doma, spet drugi drugače. Vsem je dovoljeno, da oblikujemo sebi najboljši in sprejemljiv način. Ko sem bila še v službi, kot vzgojiteljica, sem s starši otrok in otroki veliko delala na popestritvi praznikov.
Pletene košarice za pirhe. (foto: Trezika Vidovič)
Pletene košarice za pirhe. (foto: Trezika Vidovič)
Pletene košarice za pirhe. (foto: Trezika Vidovič) Testo narežete na trakove. (foto: Trezika Vidovič) Naredite testo za pico in narežite na trakove. (foto: Trezika Vidovič) Sveže pečene košarice. (foto: Trezika Vidovič) V košarice lahko date pirhe, potico, hren, čokoladna jajčka ... (foto: Trezika Vidovič) Slastne pletene košarice. (foto: Trezika Vidovič) Velikonočne košarice. (foto: Trezika Vidovič)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Vse je bilo narejeno z naravnih materialov še z razloga, da otrok materiale spozna, jih uporabi pri dekoraciji. Izdelke smo vedno tudi izpostavili na občinski velikonočni razstavi.

Zdaj sem v pokoju pa kljub temu ne pozabim na majhne pozornosti zase, za vnuke in svoja otroka. Ne delam veliko stvari, naredim pa naravne in enostavne.

Pred dnevi sem gledala oddajo Dobro jutro in zasledila košarice s testa.

Pritegnile so pozornost in željo, da jih naredim tudi sama. Čeprav sem hotela vključit vnučke, nisem mogla, ker so bile vse tri popoldan na dejavnostih.

Tako sem se košaric lotila sama.

Testo pice sem razvaljala na dva enakomerna dela. Oba sem razrezala na trakove in ju med seboj prepletala. Nastala je mreža, ki je na peki papirju bila položena na hrbtno stran manjše posodice.

Testo za pico sem kupila, lahko pa ga naredite tudi sami iz moke, kvasa, vode in soli. Dve kepici testa morata biti. Ne preveliki niti predebeli.

Razvaljala sem testo v obliki kvadrata. Razrezala na osem delov, lahko naredite več, lahko tudi manj trakov. Vsak drugi trak sem preložila nazaj, dala vmes trak z druge kepice in položila trak nazaj na svoje mesto in položila druge trakove čez. Tako sem ponavljala s trakovi, dokler ni nastala mreža.

Mreža mora biti na peki papirju, da jo lahko z lahkoto položimo na hrbtno stran posode. Velikost posode izberite po želji. Posodo dvignete in obrežete s škarjami peki papir skupaj s testom.

Na rob posode lahko naredite poljuben okrasni rob. Lahko oblikujete rožice, lahko zaključite s trakom. Sama sem pustila naravno.

Na posodo položeno mrežo je potrebno namazati z jajcem.

Tako pripravljeno testo na posodi, sem dala v pečico in pekla 20 minut na 200 stopinj. Morda so, za prvič, nastale bolj robustne. Navdušena sem nad njimi, zato jih bom še nekaj naredila.

Košarice bom podarjala z jajčki vnukom, prijateljem in seveda tudi sebi. Zagotovo želim svoj dom tudi polepšati oziroma naznaniti bližajočim se praznikom.

V košarico dam hren, jajčka, šunko, klobaso in seveda še kaj. Tudi kakšen aktualen cvet ali rožica paše zraven.

Že kot otrok sem dobila od staršev veliko bogastvo spoštovanja praznikov. V otroštvu s pomočjo staršev in po njihovih idejah. Otrok prevzame dejavnosti od staršev, če so mu te pokazane z ljubeznijo kar je pri meni zagotovo bilo. Oba starša sta nam šestim otrokom prikazala dnevne trenutke, letne aktualne trenutke in praznike z ustvarjalnostjo. Dovoljeno nam je bilo ustvarjati.

Zato sem praznike in spoštovanje do njih vnašala in ustvarjala s svojima otrokoma. Oba otroka pa bogastvo praznikov delita tudi s svojimi otroki, torej mojimi vnuki.

Vsi smo sposobni sprejemati in ustvarjati praznike po svoje, na način, katerega smo sprejemali v družinah.

Vesele velikonočne praznike pošiljam vsem, ki vam pomenijo toliko kot meni.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Zdrava in slastna namaza

Ker je ravno čas v katerem se radi družimo z našimi naj...

Domač malinov sirup brez konzervansov – priprava korak za korakom

Ni lepšega kot kozarček domačega malinovega sirupa v po...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup

Jožica razkriva super recept za bezgov sirup z dodatkom...

Pozor, tihi ubijalec, ki ga imamo v kuhinji vsi!

To je zelo strupen tihi ubijalec, vsi ga koristimo, vsi...

Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

Ideja za izjemno okusno in slastno sladico, ki bo navdu...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.