Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Božične praznike. Za te okusne piškote poznamo res veliko receptov, večina je prilagojena modernim smernicam, jaz pa sem za danes poiskala star, preverjen recept.
Medenjaki (Foto: Karmen Valant)
Medenjaki (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine:

1/2 kg moke
1 žlička jedilne sode
8 dag masla ali margarine
20 dag sladkorja v prahu
sesekljana limonina lupinica
15 dag medu
2 jajci
2 žlici kisle smetane

Sladki led za okrasitev medenjakov:

1/2 beljaka
sok 1/2 limone
20 dag sladkorja v prahu

PREBERITE TUDI: Božična peka: Rumove kroglice

V moko zamešamo jedilno sodo, jo stresemo na desko in naredimo na sredini jamico. V jamico dodamo zmehčano maslo ali margarino, tekoči med in vse ostale sestavine za testo. Na hitro zgnetemo testo in ga razvaljamo 1/2 cm debelo.

Iz razvaljanega testa izrežemo poljubne oblike, jih zložimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečico ogrejemo na 180 stopinj in piškote svetlo zapečemo. Medenjake pečemo približno 12 do 15 minut, pazimo, da jih ne prepečemo, saj bodo potem ostali trdi.

Piškote ohladimo in jih šele nato premažemo z limoninim ledom, medenjake lahko tudi okrasimo s poljubnimi prazničnimi motivi. Vse sestavine za limonin led zmešamo, da dobi premaz ledeno belo barvo. 

Ko so vsi medenjaki premazani in okrašeni, jih na kratko pogrejemo v pečici, ki jo ogrejemo na 100 stopinj C. 

PREBERITE TUDI: Božična peka: Praznični sadni kruh

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Medenjaki Božična peka Božič Recepti
Morda te zanima tudi:

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtova tortica

Izdelave te tortice se lahko loti vsak, tudi tisti, ki ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.