Strokovnjaki pravijo, da bi vsak obrok moral biti sestavljen iz sadja in zelenjave (polovica obroka), iz beljakovin (četrtina krožnika) in polnozrnatih žit (četrtina krožnika). Pozornost pa bi morali nameniti tudi zdravim maščobam. Za ohranjanje vitalnih možganov, pa bi se morali povsem odpovedati procesirani in predelani hrani ter hrani z visoko vsebnostjo sladkorjev in nasičenih maščob. Na spletni strani Preventive.com pišejo, da je za možgane sicer primerna tudi Mediteranska dieta. Strokovnjaki pa pravijo še, da je zajtrk najbolj pomemben obrok.
Vir še navaja, da so sicer najboljša hrana za možgane: borovnice (ker vsebujejo flavonoide), mastne ribe (ker vsebujejo veliko omega-3), zeleno-listnata zelenjava (ker vsebuje vitamin K, folate, beta karoten itn.), jajca in oreščki ter nekatera semena.
Spletni vir predstavlja nekaj idej in receptov za jedi, ki vsebujejo živila, ki so dobra za možgane. Jedi lahko pripravite za zajtrk.
Losos z jajcem in mladim krompirjem
Za 4 osebe potrebujete:
Mlad krompir
1,5 čajne žličke košer soli
1/2 žličke popra
2 žlici oljčnega olja
2 manjši papriki
1 manjša rdeča čebula, sesekljana
4 manjše losose brez kože
4 velika jajca
Drobnjak
PRIPRAVA: najprej v slani vodi skuhajte krompir. Ko je skuhan, ga odcedite in razpolovite. Medtem segrejte 1/2 žličke olja v veliki ponvi na srednji temperaturi. Dodajte predhodno narezano papriko in čebulo, začinite s soljo in poprom ter kuhajte, občasno premešajte, dokler se paprika ne zmehča. Papriko odstavite in v isti ponvi na olju popecite lososa (do lepe zlato-rumene barve), ki ga predhodno dobro začinite. Ko je pečen, tudi lososa prestavite na koržnik in v isti ponvi na olju popecite še krompir, dodajte papriko in dobro premešajte. Čisto na koncu samostojno specite še jajca na oko. Vse sestavite postavite na krožnik in potresite z drobnjakom.
Malinov smuti s chia semeni in listi mete
Za dve osebi potrebujete:
Vsaj 500g narezanih jagod
250 g malin
Pol naribane rdeče pese
Nekaj listov mete
Eno žlico chia semen
Nesladkano mandljevo mleko
Priprava: vse sestavine, razen mandljevega mleka zmešajte skupaj in jih čez noč postavite v zamrzovalnik. Naslednji dan sestavine skupaj z mandljevim mlekom zmiksajte v blenderju in razdelite v dve večji skodelici.
Žitna skleda s špinačo in jajcem
Za dve osebi potrebujete:
2 skodelici kuhanega žita (npr. rjavega riža ali kvinoje)
1 žlico olivnega olja
1 strok česna, drobno sesekljanega
1 šop špinače (približno 4 skodelice)
1/4 žličke košer soli
1/4 žličke popra
1 srednje velik paradižnik
1/2 avokada
1 veliko jajce
Priprava: skuhano žito razporedite po primerni večji skledi. Nato v ponvi segrejte olje in malo popražite česen. Dodajte špinačo, začinite s soljo in poprom ter kuhajte, dokler špinača ne „pade dol“. Špinačo preložite na kuhano žito v skledi, dodajte še narezan paradižnik in avokado. Za konec specite še jajce na oko in ga položite čisto na vrhu.
V primeru zdravstvenih težav se morate nujno posvetovati z ustreznim strokovnjakom. Članek je informativne narave.