Ideja za silvestrsko sladico: Skutina potica

Poleg vseh dobrot tudi na zadnjo noč v letu na mizo postavimo nepogrešljivo tradicionalno orehovo potico. Poleg orehove potice pa lahko tokrat goste presenetimo z okusno skutino potico. Pripravimo jo lahko iz bele moke, ajdove, koruzne in celo ržene ali polnozrnate moke. Tokrat bomo posebno poslastico za najdaljšo noč v letu pripravili iz kombinacije bele in koruzne moke.
Skutina potica (Foto: Mari Radej)
Skutina potica (Foto: Mari Radej)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Naj bo naša Silvestrska večerja nepozabna!

Sestavine za testo:

20 dag koruzne moke
30 dag bele moke
3 dag kvasa
8 dag margarine ali masla
8 dag sladkorja
1 jajce
skodelica mleka
naribana limonina lupinica
1 zavitek vaniljevega sladkorja
žlička soli

Priprava testa za skutino potico:

Polovico mleka zavremo in z njim poparimo koruzno moko in dobro premešamo. Koruzno moko nato malo ohladimo in jih primešamo belo moko, v mlačni vodi raztopljen kvas, raztopljeno maslo, sol, sladkor, jajca, naribano limonino lupinico in vaniljev sladkor.

PREBERITE TUDI: Ideja za silvestrsko pojedino: Svinjska ribica z mareličnim nadevom

Počasi dodajamo preostalo mleko in zgnetemo srednje gosto testo. Pri dodajanju tekočine bodimo previdni, saj postane testo ki vsebuje koruzno moko, hitro mokro. Testo malo posujemo z ostro moko in ga na toplem vzhajamo eno uro. Ko se količina testa podvoji ga na hitro pregnetemo in razvaljamo na približno 1 cm debelo.

Sestavine za skutin namaz:

50 dag pasirane skute
1 dcl kisle smetane
15 dag sladkorja
8 dag rozin
2 jajci
10 dag pšeničnega zdroba
1 zavitek vaniljevega sladkorja
naribana limonina lupinica

Priprava nadeva in peka skutine potice:

Ko pripravljamo skutin nadev bodimo pozorni da bodo vse sestavine enake temperature kot je temperatura testa.  Pasirani skuti najprej primešamo kislo smetano, sladkor, 2 jajci, pšenični zdrob, naribano limonino lupinico, vaniljev sladkor in rozine, ki smo jih prej namočili v rum.

Vse sestavine dobro premešamo in namaz enakomerno namažemo na razvaljano testo. Testo zavijemo, nekoliko zarežemo, vendar ne do dna. Zviti štrukelj položimo na namaščen pekač, nekajkrat prebodemo in pustimo vzhajati približno eno uro. 

Preden damo potico v pečico jo premažemo z razžvrkljanim jajcem ali z mešanico jajc in mleka. Pazimo da ne premažemo luknjic ki smo jih naredili preden smo dali potico vzhajati.

Skutino potico pečemo 50 minut pri temperaturi 190 stopinj C, pri ventilacijski pečici pa pri 175 stopinjah C. Ko je potica pečena je previdno obrnemo in počasi ohladimo. Režemo hladno potico, še prej jo potresemo s sladkorjem v prahu.

PREBERITE TUDI: Božična peka: Praznični sadni kruh

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Skutina potica Silvestrovo Novoletna pojedina
Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

Ideja za zdravo kosilo: Špinačna pita s feta sirom

Razkrivamo idejo za okusno, a zdravo kosilo. Lahko in e...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado

Torta vas bo naravnost navdušila. Pripravljena iz kokos...

Recepti za zdrava kosila: Vegetarijanski burger z lečo

Tokrat si privoščite za prebavila in organizem lažjo in...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.