Sočno svinjsko ribico z mareličnim nadevom, začinimo z limoninim sokom in timijanom in ponudimo z belo vinsko omako. Skorjo pečemo posebej v vrhnji polovici pečice, da se hrustljavo zapeče.
Sestavine za 6 oseb:
1,5 svinjske ribice
sončnično olje za mazanje
Marelični nadev:
30 g masla
1 drobno nasekljana čebula
90 g rjavih drobtin
90 g grobo sesekljanih posušenih marelic
1 žlica na drobno narezanega peteršilja
1 žlica limoninega soka
2 žlički drobno narezanega svežega timijana
1 stepeno jajce
sol in poper
PREBERITE TUDI: Božična peka: Ingverjevi piškoti
Omaka:
1 žlica moke
150 ml piščančje juhe
150 ml suhega belega vina
Priprava svinjske ribice:
Najprej pripravimo marelični nadev. V majhni posodi razpustimo maslo, dodamo čebulo in jo počasi nekaj minut pražimo, da se zmehča, vendar ne porumeni.
Posodo odstavimo in primešamo drobtine, suhe marelice, peteršilj, limonin sok, timijan, jajce, sol in poper. Počakamo, da se nadev popolnoma shladi.
Nato pripravimo svinjsko ribico. S konico ostrega noža z dolgimi rezi razbrazdamo kožo v razdalji 1 cm. Kožo odrežemo od mesa, pomažemo z oljem, posolimo in popopramo in damo v pečico v poseben, majhen pekač.
Svinjsko ribico premažemo z nadevom in zvijemo. Kožo v posebnem pekaču položimo na vrhnji del pečice, ki jo ogrejemo na 180 stopinj C. Meso položimo v drugi pekač, ga premažemo z oljem in začimbami. V sredino zabodemo termometer za meso in pečemo 2 uri, toliko časa, da se temperatura mesa dvigne nad 90 stopinj C.
Po dveh urah damo meso na desko, ga pokrijemo in pustimo počivati 10 minut. Če koža še ni hrustljavo zapečena, zvišamo temperaturo v pečici na 200 stopinj C in jo še nekaj časa pečemo. Medtem pripravimo omako. Pekač postavimo na štedilnik in z žlico odstranimo maščobo.
Pustimo samo malo maščobe, dodamo moko in med mešanjem kuhamo, da se razpusti vsa usedlina z dna posode. Prilijemo kokošjo juho in belo vino, ter med mešanjem zavremo. Kuhamo 4 minute, nato omako začinimo in jo precedimo. Omako ponudimo poleg mesa.
PREBERITE TUDI: Božična peka: Praznični sadni kruh
O AVTORICI PRISPEVKA:
Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.