Iz Jožičine Kuhinje: Slivovi cmoki s paljenim testom

Imate radi slive? Kaj pa slivove cmoke? Pripravite jih po tem, zelo okusnem receptu!
Slivovi cmoki (foto: Jožica Ostrožnik)
Slivovi cmoki (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pripravite si za paljeno testo:

1/2 l vode (ali pol mleka in pol vode)
6 dkg margarine
2 žlici sladkorja + 1/2 vrečke vanilijevega sladkorja)
sol
40 dkg gladke moke (35 dkg za kuhano testo + 5 dkg pri gnetenju testa)
3 cela jajca

12 do 15 izkoščičenih sliv
10 dkg sladkorja + 1/2 vanilijevega sladkorja + mleti cimet

2 žlici olja + 6 dkg masla
10 dkg drobtin
5 dkg sladkorja

Mešanico vode in mleka solite in sladkajte, ji dodajte margarino in zavrite.

Med stalnim mešanjem vsipajte vanjo 35 dkg gladke moke in pustite na štedilniku še kakšne 2 do 3 minutke, da se naredi cmok.

Odstavite in ohladite.

V hladno postopoma, eno za drugim dodajte jajca in premiksajte.
Zmes še ročno, s pomočjo preostalih 5 dkg moke obdelajte v precej mehko testo.

Slive izkoščičite.

Zamešajte na suho sladkor, vanilijev sladkor in cimet.

Pri oblikovanju cmokov si pomagajte tako, da roke sproti pomakate v mrzlo vodo in od testa trgate željeno količino, jo sploščite, v sredino položite slivo, vanjo nasujete sladko mešanico in dobro obdelate - pokroglate v cmok (biti morate natančni, da dobro zaprete.

Cmoke skuhate v vreli rahlo osoljeni vodi, da priplavajo na površje, to je približno 15 minut (pridejo mehki).

Preberite tudi: Iz Jožičine kuhinje: Jogurtova tortica

V ponvi segrejte olje in maslo, dodajte mešanico drobtin in sladkorja, med mešanjem prepražite in dodajte kuhane cmoke, z žlico nanesite nanje še prepražene drobtine.

Dobite 12 (okusnih, mehkih, po maslu dišečih) cmokov.

Nasvet: sladkor lahko zmanjšate po svoji presoji.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Babja jeza

Ste že slišali za jed, ki se imenuje babja jeza? Enosta...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtova tortica

Izdelave te tortice se lahko loti vsak, tudi tisti, ki ...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

KUHALNICA: Drugačen jesenski zavitek

Jesenski 'štrudelj' je malce drugačen od običajnega. V ...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Iz Jožičine kuhinje: Recept za najboljšo govejo juho

V prispevku boste našli recept za najboljšo domačo gove...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljši recept za pekovsko domače pecivo

Kifeljčki, makovke, žemlje in ostalo pekvsko pecivo lah...

Iz Jožičine kuhinje: Marelični cmoki

Jožica Ostrožnik je tokrat pripravila slastne marelične...

Humus - namaz iz čičerike

Humus lahko postrežete kot predjed ali kot glavno jed. ...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Iz Jožičine kuhinje: Orehova gnezda

Čas je primeren za peko piškotov. V prispevku najdete e...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.