Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup z okusom mete in maline

Recept za bezgov sirup, ki je osvežilen in okusen. Z okusom mete in maline.
Odličen bezgov sirup z okusim mete in malin. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Odličen bezgov sirup z okusim mete in malin. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Potrebujete:
30 snežno belih bezgovih cvetov (ali več)
3 l vode + 2 dcl (zato, da boste dobili na koncu točno 5 l sirupa)
3 kg sladkorja
6 dkg citronske kisline (citronke)
1 veliko pest osmukanih listov mete (kakršnekoli...poprove, limonine..)
2 limoni
1 pomaranča
10 dkg sveže nabranih malin

Priprava:
Vodo nalijte v večjo posodo, dodajte sladkor ter zavrite.
Odstavite s štedilnika, dodajte citronko in temeljito premešajte, da se ves sladkor raztopi. Ohladite do polovice in šele sedaj dodajte meto, da se iz nje lažje izločijo eterična olja. Ohladite na sobno temperaturo in dodajte bezgove cvetove (obvezno s škarjami prej odstranite stebelca - zeleni del), kolobarje limon, pomaranče in maline, ki jih nekoliko pretlačite. Dobro premešajte, pokrijte s prtičkom, da "diha" in za 72 ur pustite, da se opravi maceracija, to je namakanje malininih kožic, da spustijo čim več barve (občasno premešajte).
Nato sirup precedite skozi zelo gosto gazo in dobro iztisnite kolobarje limon pomaranče ter bezgovih cvetov in ostanek malin. Nalijte skozi gosto cedilo v sterilne steklenice (prazne steklenice prej za 20 minut potisnite v segreto pečico na 80 stopinj) in dobro zatesnite.

Hranite v temnem in hladnem prostoru.

NASVET: če želite, da bo sirup obstojnejši daljši čas, ga pred polnjenjem segrejte do vrenja (zavreti ne sme!!!).

Iz Jožičine kuhinje vam želim prijetno osvežitev.

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Zrezki v omaki (namig za hitro kosilo)

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

Ideja za izjemno okusno in slastno sladico, ki bo navdu...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...

Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup

Jožica razkriva super recept za bezgov sirup z dodatkom...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.