Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup z okusom mete in maline

Recept za bezgov sirup, ki je osvežilen in okusen. Z okusom mete in maline.
Odličen bezgov sirup z okusim mete in malin. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Odličen bezgov sirup z okusim mete in malin. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Potrebujete:
30 snežno belih bezgovih cvetov (ali več)
3 l vode + 2 dcl (zato, da boste dobili na koncu točno 5 l sirupa)
3 kg sladkorja
6 dkg citronske kisline (citronke)
1 veliko pest osmukanih listov mete (kakršnekoli...poprove, limonine..)
2 limoni
1 pomaranča
10 dkg sveže nabranih malin

Priprava:
Vodo nalijte v večjo posodo, dodajte sladkor ter zavrite.
Odstavite s štedilnika, dodajte citronko in temeljito premešajte, da se ves sladkor raztopi. Ohladite do polovice in šele sedaj dodajte meto, da se iz nje lažje izločijo eterična olja. Ohladite na sobno temperaturo in dodajte bezgove cvetove (obvezno s škarjami prej odstranite stebelca - zeleni del), kolobarje limon, pomaranče in maline, ki jih nekoliko pretlačite. Dobro premešajte, pokrijte s prtičkom, da "diha" in za 72 ur pustite, da se opravi maceracija, to je namakanje malininih kožic, da spustijo čim več barve (občasno premešajte).
Nato sirup precedite skozi zelo gosto gazo in dobro iztisnite kolobarje limon pomaranče ter bezgovih cvetov in ostanek malin. Nalijte skozi gosto cedilo v sterilne steklenice (prazne steklenice prej za 20 minut potisnite v segreto pečico na 80 stopinj) in dobro zatesnite.

Hranite v temnem in hladnem prostoru.

NASVET: če želite, da bo sirup obstojnejši daljši čas, ga pred polnjenjem segrejte do vrenja (zavreti ne sme!!!).

Iz Jožičine kuhinje vam želim prijetno osvežitev.

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Zrezki v omaki (namig za hitro kosilo)

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.