Iz Jožičine kuhinje: Riževe kroglice

Ste skuhali preveč riža? Preberite, kako ga lahko koristno in slastno porabite. Recept prihaja IZ Jožičine kuhinje in navdušil vas bo.
Riževe kroglice (foto: Jožica Ostrožnik)
Riževe kroglice (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Me je nekaj časa nazaj ena gospa spraševala, če lahko zamrzne dušeni riž, ki ga je preveč naredila. Moj predlog so riževe kroglice (reciklaža).

Zanje potrebujete:

40 dkg dušenega riža (rizi bizi, s korenčkom, piščančjimi jetrci, gobami ...)
2 jajci
5 dkg nasekljane šunke
4 - 5 žlic drobtin
nasekljan petršilj
začimbe po vaši želji (sol, poper ...)

Priprava:

Dušenemu ohlajenemu rižu dodajte razžvrkljani jajci, šunko, drobtine, petršilj in začinite po potrebi s soljo in poprom.

Masa mora biti takšna, da se pri oblikovanju kroglic, ki naj bodo velike kot srednje debele marelice, lepo sprime, dobiti morate lepo okroglo in kolikor se da gladko obliko.

Riževe kroglice nato povaljajte v drobtinah, to naredite tako, da v globoko skodelico nasipate drobtine in skodelico s kroglico kar na hitro večkrat zavrtite v krogu.

Sproti jih ocvrite v globoki maščobi, ki naj bo dovolj segreta (da se ne napijejo maščobe) do zlato rumene barve (8 - 10 minut), s penovko odlagate na papirnat prtič. Maščobo za cvrenje uporabite kvalitetno, takšno, ki ne vsebuje vode.

Če boste ocvrte kroglice postregli takoj, bodo s svojo tanko skorjico prijetno hrustljave. Če pa jih boste za nekaj časa pokrili, bodo postale mehke.

Podajo se kot priloga k vsem vrstam mesa pri nedeljskem kosilu, spet drugi bodo prisegli, da so najboljše s skledo sezonske solate.

Dobili boste cca 17 riževih kroglic.

PRIPIS: pri oblikovanju kroglic lahko v sredino vtisnete tudi majhno kocko sira. Namesto drobtin lahko uporabite moko (dodate lahko sama rumenjaka iz beljakov pa naredite sneg, po njemu potrosite moko in narahlo premešate).

Riž lahko tudi skuhate, ga prav tako ohladite, prepražite 1 srednjo čebulo in nariban korenček ter dodate.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Žlikrofi - mesni žepki z različnimi nadevi

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Babja jeza

Ste že slišali za jed, ki se imenuje babja jeza? Enosta...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtova tortica

Izdelave te tortice se lahko loti vsak, tudi tisti, ki ...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

KUHALNICA: Drugačen jesenski zavitek

Jesenski 'štrudelj' je malce drugačen od običajnega. V ...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Iz Jožičine kuhinje: Recept za najboljšo govejo juho

V prispevku boste našli recept za najboljšo domačo gove...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljši recept za pekovsko domače pecivo

Kifeljčki, makovke, žemlje in ostalo pekvsko pecivo lah...

Iz Jožičine kuhinje: Marelični cmoki

Jožica Ostrožnik je tokrat pripravila slastne marelične...

Humus - namaz iz čičerike

Humus lahko postrežete kot predjed ali kot glavno jed. ...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Iz Jožičine kuhinje: Orehova gnezda

Čas je primeren za peko piškotov. V prispevku najdete e...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.