Iz Jožičine kuhinje: Žlikrofi - mesni žepki z različnimi nadevi

Ste ljubitelj žlikrofov? Jožica ima odličen recept za mesne žepke z različnimi nadevi.
Žlikrofi kot jih naredi Jožica (Foto: Iz Jožičine kuhinje na Fcaebooku)
Žlikrofi kot jih naredi Jožica (Foto: Iz Jožičine kuhinje na Fcaebooku)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Okusna jed ali jušni vložek iz rezančnega testa in poljubnega kuhanega mesa, pečenega mesa, ali iz različnih nadevov.

Ponudimo segrete na maslu zabeljene z drobtinami, podajo se k toplim omakam ali kot zakuha v juhi.

Žlikrofi za juho

Rezančno testo:
15 dkg moke
1 jajce
1 žlička olja
ščep soli
Nadev:
25 dkg svežega mešanega mletega testa
(zamenjava je kuhano ali pečeno mleto meso)
1 žlica maščobe
3 zrna (stroke)česna
1 žlica sesekljane čebule (lahko izpustite)
3 dkg namočenega in ožetega kruha (v vodi ali mleku) ali
2 žlici drobtin (to je zamenjava za kruh)
1 jajce
ščep majarona
sesekljan petršilj
sol in poper

Zamesim rezančno testo, ki naj bo gladko in voljno ter malenkost mehkejše.

1/2 ure ga pustim počivati, nato ga tanko razvaljam. Dva prsta od roba polagam v vrsti za lešnik debele mesne kroglice (med vsako naj bo dober cm prostora). Testo preganem čez kroglice, stisnem med vsakim žlikrofom s prsti, odrežem s koleščkom - rezilom za pico,najprej po dolgem in nato še med nadevom da dobim posamezne žlikrofe. Kuham pokrite v juhi 10 do 15 minut.

Za izdelavo žlikrofov - mesnih žepkov lahko uporabite tudi napravo.

Priprava nadeva: na maščobi svetlorumeno spražite drobno sesekljano čebulo, dodate mleto meso, s soljo strt česen, premešate da ne bo grudic in počakate, da meso zadiši in spremeni barvo, zatem odstavite, ohladite, dodate namočen in ožet razdrobljen kruh ali drobtine, jajce majaron, petršilj, poper ter temeljito premešate, da se masa poveže.Oblikujte cmočke.

Žlikrofi z različnimi nadevi

Če jih boste postregli kot glavno jed, jih morate narediti več.

Testo zanje:
30 dkg moke
2 jajci
3 dkg olja
sol

Iz navedenih sestavin zamesite testo s toliko hladne vode, da bo nekoliko mehkejše kot testo za rezance. Počiva naj 1/2 ure. Žlikrofe naprej polnite in oblikujte tako kot je napisano že zgoraj. Kuhajte jih 12 minut pokrite v osoljenem kropu. Kuhane pobirajte ven s penovko in jih polagajte na ogret krožnik. Zabelite s prepraženimi drobtinicami ali z maslom.

Nadev za idrijske žlikrofe:
40 dkg kuhanega in pretlačenega krompirja
4 dkg masla
3 dkg drobtin
sesekljan petršilj
1 jajce
majaron
sol in poper

Krompir zabelite s prepraženimi drobtinicami, solite, poprajte, dodajte petršilj, majaron in nazadnje še jajce. Nadev ohladite in nato oblikujte cmočke.

Nadev za gobove žlikrofe:
30 dkg jurčkov ali šampinjonov
2 zrna (stroka sesekljanega česna
1 žlička sesekljanega petršilja
3 žlice drobtin (ali naribanega kruha)
1 jajce

Na maščobi svetlo spražite čebulo.Dodajte očiščene, oprane in drobno narezane gobe, osolite in pražite. Ko se sok osuši, dodajte česen, drobtine in petršilj.Premešajte in odstavite. Nadev ohladite in vanj zamešajte jajce. Naredite majhne cmokce.

Nadev za šunkine žlikrofe:
15 dkg kruha
8 dkg drobno narezane šunke
petršilj
2 dcl smetane
2 jajci
poper in sol

Kruh narežite na tanke lističe ali kocke, ga potresite s šunko, petršiljem in poprom. Jajca in smetano solite, stepite in vlijte na kruh. Ko se kruh navlaži, rahlo zmešajte in oblikujte cmokce.

Nadev za riževe žlikrofe :
15 dkg riža
6 dkg maščobe
1 žlica sesekljane čebule
4 dcl juhe
1 jajce
sesekljan petršilj
sol

Na maščobi spražite čebulo, dodajte riž, še malo pražite, nato zalijte z juho, solite, premešajte in dušite cca 20 minut. Ohladite, zamešajte jajce, petršilj ter drobtine. Oblikujte cmokce.

PRIPIS: če imate kaj mesnih ostankov, jih zamešajte med maso.

Nadev za skutine žlikrofe:
25 dkg skute
5 dkg masla
1 jajce
1 žlica drobtin
sol

Skuto razmešajte, zabelite z maslom, solite, vmešajte jajce in drobtine.Oblikujte cmočke.

PRIPIS: skutine žlikrofe lahko ponudite s kompotom.V tem primeru jih posipajte s sladkorjem.

PRIPIS: da vas malo potolažim, za izdelavo žlikrofov si je potrebno vzeti čas.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Recept: Kremna špargljeva juha

Špargljeva juha je prva pomladna jed na žlico, ki je od...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vlivanci (špecli)

Danes pa zelo stara jed. Domače testenine ali vlivanci,...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Sirniki

Zelo preproste sestavine in odlična jed! Sirniki. Gremo...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.