Iz Jožičine kuhinje: Žlikrofi - mesni žepki z različnimi nadevi

Ste ljubitelj žlikrofov? Jožica ima odličen recept za mesne žepke z različnimi nadevi.
Žlikrofi kot jih naredi Jožica (Foto: Iz Jožičine kuhinje na Fcaebooku)
Žlikrofi kot jih naredi Jožica (Foto: Iz Jožičine kuhinje na Fcaebooku)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Okusna jed ali jušni vložek iz rezančnega testa in poljubnega kuhanega mesa, pečenega mesa, ali iz različnih nadevov.

Ponudimo segrete na maslu zabeljene z drobtinami, podajo se k toplim omakam ali kot zakuha v juhi.

Žlikrofi za juho

Rezančno testo:
15 dkg moke
1 jajce
1 žlička olja
ščep soli
Nadev:
25 dkg svežega mešanega mletega testa
(zamenjava je kuhano ali pečeno mleto meso)
1 žlica maščobe
3 zrna (stroke)česna
1 žlica sesekljane čebule (lahko izpustite)
3 dkg namočenega in ožetega kruha (v vodi ali mleku) ali
2 žlici drobtin (to je zamenjava za kruh)
1 jajce
ščep majarona
sesekljan petršilj
sol in poper

Zamesim rezančno testo, ki naj bo gladko in voljno ter malenkost mehkejše.

1/2 ure ga pustim počivati, nato ga tanko razvaljam. Dva prsta od roba polagam v vrsti za lešnik debele mesne kroglice (med vsako naj bo dober cm prostora). Testo preganem čez kroglice, stisnem med vsakim žlikrofom s prsti, odrežem s koleščkom - rezilom za pico,najprej po dolgem in nato še med nadevom da dobim posamezne žlikrofe. Kuham pokrite v juhi 10 do 15 minut.

Za izdelavo žlikrofov - mesnih žepkov lahko uporabite tudi napravo.

Priprava nadeva: na maščobi svetlorumeno spražite drobno sesekljano čebulo, dodate mleto meso, s soljo strt česen, premešate da ne bo grudic in počakate, da meso zadiši in spremeni barvo, zatem odstavite, ohladite, dodate namočen in ožet razdrobljen kruh ali drobtine, jajce majaron, petršilj, poper ter temeljito premešate, da se masa poveže.Oblikujte cmočke.

Žlikrofi z različnimi nadevi

Če jih boste postregli kot glavno jed, jih morate narediti več.

Testo zanje:
30 dkg moke
2 jajci
3 dkg olja
sol

Iz navedenih sestavin zamesite testo s toliko hladne vode, da bo nekoliko mehkejše kot testo za rezance. Počiva naj 1/2 ure. Žlikrofe naprej polnite in oblikujte tako kot je napisano že zgoraj. Kuhajte jih 12 minut pokrite v osoljenem kropu. Kuhane pobirajte ven s penovko in jih polagajte na ogret krožnik. Zabelite s prepraženimi drobtinicami ali z maslom.

Nadev za idrijske žlikrofe:
40 dkg kuhanega in pretlačenega krompirja
4 dkg masla
3 dkg drobtin
sesekljan petršilj
1 jajce
majaron
sol in poper

Krompir zabelite s prepraženimi drobtinicami, solite, poprajte, dodajte petršilj, majaron in nazadnje še jajce. Nadev ohladite in nato oblikujte cmočke.

Nadev za gobove žlikrofe:
30 dkg jurčkov ali šampinjonov
2 zrna (stroka sesekljanega česna
1 žlička sesekljanega petršilja
3 žlice drobtin (ali naribanega kruha)
1 jajce

Na maščobi svetlo spražite čebulo.Dodajte očiščene, oprane in drobno narezane gobe, osolite in pražite. Ko se sok osuši, dodajte česen, drobtine in petršilj.Premešajte in odstavite. Nadev ohladite in vanj zamešajte jajce. Naredite majhne cmokce.

Nadev za šunkine žlikrofe:
15 dkg kruha
8 dkg drobno narezane šunke
petršilj
2 dcl smetane
2 jajci
poper in sol

Kruh narežite na tanke lističe ali kocke, ga potresite s šunko, petršiljem in poprom. Jajca in smetano solite, stepite in vlijte na kruh. Ko se kruh navlaži, rahlo zmešajte in oblikujte cmokce.

Nadev za riževe žlikrofe :
15 dkg riža
6 dkg maščobe
1 žlica sesekljane čebule
4 dcl juhe
1 jajce
sesekljan petršilj
sol

Na maščobi spražite čebulo, dodajte riž, še malo pražite, nato zalijte z juho, solite, premešajte in dušite cca 20 minut. Ohladite, zamešajte jajce, petršilj ter drobtine. Oblikujte cmokce.

PRIPIS: če imate kaj mesnih ostankov, jih zamešajte med maso.

Nadev za skutine žlikrofe:
25 dkg skute
5 dkg masla
1 jajce
1 žlica drobtin
sol

Skuto razmešajte, zabelite z maslom, solite, vmešajte jajce in drobtine.Oblikujte cmočke.

PRIPIS: skutine žlikrofe lahko ponudite s kompotom.V tem primeru jih posipajte s sladkorjem.

PRIPIS: da vas malo potolažim, za izdelavo žlikrofov si je potrebno vzeti čas.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.