KUHALNICA: Bezgov sirup z meliso

Poletje je že tukaj, tista prava vročina, pa tudi že trka na vrata. Osvežimo se z bezgovim sokom! Bezgov sirup s kančkom melise, lahko pripravimo po tem enostavnem receptu in ga pijemo skozi celo poletje! Osvežilna in okusna pijača.
Bezgov sirup z meliso. (foto: OblizniPrste.si)
Bezgov sirup z meliso. (foto: OblizniPrste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Za pripravo bezgovega sirupa bomo potrebovali: 30 bezgovih cvetov, 2,5 l vode, 1,5 kg sladkorja, 60 g citronske kisline, šopek melise, 3 limone.

V veliko kozico zlijemo vodo, dodamo ji sladkor. Nato kozico postavimo na štedilnik in grejemo dokler se sladkor ne raztopi, ne vremo! Občasno premešamo s kuhalnico. Ko se sladkor raztopi, kozico odmaknemo s štedilnika in pustimo, da se sladka voda ohladi. Voda bo postala malo bolj gosta, sirupasta.

Vmes na kolobarje narežemo limone.

Ko se je sladka voda ohladila, ji dodamo bezgove cvetove, narezane limone in citronsko kislino. Bezgove cvetove, predenj jih dodajate v sladko vodo, preglejte za razne žuželke. S kuhalnico vse skupaj malenkost premešamo.

Kozico pokrijemo s kuhinjsko krpo in jo pustimo počivati 20 ur. Po 20ih urah, sirupu dodamo šopek melise, premešamo in pustimo stati še 4 ure.

Pripravimo čiste kozarce ali steklenice, v katere bomo shranili sirup.

Pripravimo tudi lij in gosto cedilo. Iz kozice z ustrezno lopatko odstranimo velike dele, torej cvetove, meliso in narezane limone.

Cedilo postavimo čez lij in sirup s pomočjo zajemalke, nalivamo v kozarce, dobro jih zapremo in jih shranimo v hladen ter temen prostor.

Še več okusnih receptov boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Odličen cheesecake, ki vedno uspe

Cheesecake ali sirova torta je sladica, ki se ji lahko ...

Ali lubenica res povzroča napihnjenost? Resnica o poletni osvežitvi

V poletni vročini se težko upremo rezini sočne, rdeče l...

Kako oživiti ovenelo baziliko – korak za korakom

Bazilika je ena najbolj priljubljenih zelišč pri nas – ...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Iz Jožičine kuhinje: Vložen korenček

Imate domačega korenja v izobilju? Lahko ga vložite in ...

Iz Jožičine kuhinje: Babja jeza

Ste že slišali za jed, ki se imenuje babja jeza? Enosta...

Recept: EPSKA POLETNA SOLATA

Poleti našemu telesu bolj ustrezajo lahke jedi, ki orga...

Iz Jožičine kuhinje: Skutno jabolčni zavitek

Okusen jabolčno skutin zavitek vas bo popolnoma navduši...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Ta zajtrk spodbuja hujšanje – preprost, nasiten in brez kruha

Zajtrk pogosto velja za najpomembnejši obrok dneva, in ...

POZOR: Te hrane ne kombinirajte skupaj!

Ni pomembno samo, kaj in kako jemo, temveč tudi, ali hr...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.