KUHALNICA: Kremna bučna juha s krompirjem

Bučna juha je lahek in okusen obrok. Obožujejo jo otroci in tudi starejši. Je nizkokalorična juha za ljudi, ki želijo izgubiti kakšen kilogram in očistiti notranje organe.
Namesto navadnega krompirja lahko uporabite tudi sladki krompir. (Foto: Arhiv)
Namesto navadnega krompirja lahko uporabite tudi sladki krompir. (Foto: Arhiv)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Postrežemo jo lahko za kosilo, malico ali večerjo. Priprava je enostavna in hitra.

Pri pripravi lahko uporabimo sveže bučke ali pa zamrznjene bučke, ki smo jih shranili za ozimnico. Odvisno kateri letni čas jo kuhamo.

Okus juhe obogatimo z domačo jušno zelenjavo, čebulo in česnom. Popestrimo pa z zlatimi kroglicami, rižem, ribano kašo, rezanci, ajdovo kašo … Ali pa pojemo juho brez zakuhe.

 

Sestavine za kremno bučno juho s krompirjem za 4 osebe:

  • 300 g bučk
  • 1 čebula ( 100g )
  • 100 g krompirja
  • 5 strokov česna
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 žlica domače jušne zelenjave
  • sol
  • drobnjak
  • zlate krogljice
  • 1 l vode

 

Priprava kremne bučne juhe s krompirjem:

1) Najprej olupimo čebulo in česen in ju nasekljamo. Buče, če so z mehkim olupkom, dobro umijemo pod tekočo vodo in jih narežemo na kocke. Če pa imajo olupek trd, jih tudi olupimo. Pečke bučk, če so trde odstranimo, mehke pa lahko skuhamo skupaj z bučkam za juho. Jaz sem uporabila domače bučke, ki sem jih že poleti pripravila za ozimnico. Krompir olupimo narežemo na kocke in operemo.

Preberite tudi: Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

2) V lonec damo olje in na njem, ob stalnem mešanju popražimo čebulo, ko je čebula lešnikove barve je dovolj prepražena in lahko dodamo nasekljan česen in še malo popražimo. Krompir dodamo v lonec in zalijemo z vodo, pokrijemo s pokrovko in pustimo vreti 10 minut. Po tem času dodamo v lonec še domačo jušno zelenjavo. Če tega domačega izdelka nimamo, dodamo svežo narezano zelenjavo za obogatitev okusov. Na koncu dodamo sestavinam še bučke. Pokrijemo in pustimo, da prevre in se kuha še 5 minut.

3) S paličnim mešalnikom dobro premešamo in zdrobimo koščke v kremno juho. Bučno juho solimo po želji na koncu kuhanja. Za obogatitev juhe lahko skuhamo riž, ribano kašo, rezance … jaz pa imam najraje zlate kroglice. Servirano juho na krožniku lahko potresemo z drobno narezanim drobnjakom.

4) Zakuhe za v juho je najbolje skuhati v samostojnem loncu in dodajati naravnost v juho na krožniku. To pa zato, da se zakuha ne razkuha, če juho ne pojemo ob enem obroku.

Še več okusnih receptov najdete tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: EPSKA POLETNA SOLATA

Poleti našemu telesu bolj ustrezajo lahke jedi, ki orga...

Iz Jožičine kuhinje: Skutno jabolčni zavitek

Okusen jabolčno skutin zavitek vas bo popolnoma navduši...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Ta zajtrk spodbuja hujšanje – preprost, nasiten in brez kruha

Zajtrk pogosto velja za najpomembnejši obrok dneva, in ...

POZOR: Te hrane ne kombinirajte skupaj!

Ni pomembno samo, kaj in kako jemo, temveč tudi, ali hr...

100% naravne rešitve za bolj zdrava jetra

Preverite, kakšni so znaki, če so vaša jetra preobremen...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljše testo za pico

Iz Jožičine kuhinje tokrat recept za najbolj okusno pic...

Iz Jožičine kuhinje: Cvetačna juha

V prispevku boste našli zelo okusen in enostaven recept...

Iz Jožičine kuhinje: Klementine v sirupu

Iz Jožičine kuhinje prihaja prava poslastica, ki jo mor...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...

Iz Jožičine kuhinje: Panna cotta s smetano in čokolado

Njami! Za vse ljubitelje čokolade in čokoholike. Prepro...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.