Kako shraniti posamezno sadje in zelenjavo, da bodo zdržali čim dlje?

Sadje in zelenjava najlepše dišita takrat, ko ju prinesemo s tržnice ali iz trgovine. A če ju ne shranimo pravilno, hitro ovenita, splesnita ali izgubita okus. Z nekaj preprostimi navadami lahko življenjsko dobo sadja in zelenjave podaljšamo tudi za več dni ali celo tednov. To pomeni manj odpadkov, manj stroškov in več zdravih obrokov.
Z malo znanja in nekaj preprostimi navadami lahko sadje in zelenjava ostaneta sveža dlje. (Foto: Freepik)
Z malo znanja in nekaj preprostimi navadami lahko sadje in zelenjava ostaneta sveža dlje. (Foto: Freepik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Veliko hladilnikov ima dva predala – eden je namenjen sadju in ima nižjo vlažnost, drugi zelenjavi in ima višjo vlažnost. Sadje in zelenjava naj bosta shranjena ločeno, ker določeni plini (na primer etilen) pospešujejo zorenje in kvarjenje.

Kako pravilno shraniti različne vrste zelenjave in sadja

Listnata zelenjava (solata, špinača, ohrovt)
Po nakupu odstranite odvečno vlago – le rahlo jo popivnajte s papirnato brisačo. Nato zelenjavo zavijte v suho brisačo ali papir in jo zaprite v vrečko ali škatlo. Tako ostane hrustljava in sveža do enega tedna.

Paradižnik
Najbolje ohranijo okus, če ga hranimo pri sobni temperaturi, ne v hladilniku. Hlad jih namreč naredi mokaste in brez pravega okusa. Šele ko so narezani, jih pokrijemo in shranimo v hladilniku.

Avokado
Trd in zelen avokado naj dozoreva pri sobni temperaturi. Ko potemni in se malo zmehča, ga prestavimo v hladilnik – tam ostane svež še približno pet dni. Če uporabimo le polovico, jo položimo obrnjeno na krožnik, pokapamo z nekaj olivnega olja, pokrijemo s folijo in shranimo v hladilnik.

Preberite tudi: Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Brokoli
Hranimo ga neoprane­ga, v odprti vrečki v predalu za zelenjavo. Tako zdrži približno teden dni. Če oveni, mu odrežemo spodnji del stebla in ga postavimo v kozarec z malo vode – čez noč se osveži.

Krompir, sladki krompir in druge gomoljnice
Najdlje zdržijo na hladnem, suhem in temnem mestu – na primer v shrambi ali omari. Hladilnik jim ne ustreza, saj jih naredi vodenaste.

Čebula
Naj bo shranjena ločeno od krompirja in drugih gomoljnic, saj oddaja pline, ki pospešijo kalitev in kvarjenje. Naj bo v suhem, temnem prostoru, nikoli v plastični vrečki brez zraka.

Sveža zelišča in mlada čebula
Najbolj sveža ostanejo, če jih postavimo v kozarec z malo vode – kot šopek rož. Nato jih rahlo pokrijemo z vrečko, ki jo zataknemo okrog kozarca. Vodo menjamo vsak dan.

Bazilika
Če je bila v trgovini v hladilniku, jo doma prav tako shranimo v hladilniku. Če pa jo kupimo na tržnici, jo hranimo pri sobni temperaturi – v kozarcu z vodo na kuhinjskem pultu. Nikoli je ne pokrivamo s folijo, saj se hitro zmede in splesni.

Preberite tudi: Pozor, nikar več ne pogrevajte teh živil!

Zamrzovanje in priprava za kasneje

Ko vidimo, da ne bomo porabili vse zelenjave ali sadja, je bolje, da ga pravočasno zamrznemo, kot da ga zavržemo.

  • Banane: lahko zamrznemo cele, narezane ali z lupino. Odlične so za smoothije ali peko.

  • Špinača in blitva: najbolje, da jo hitro blanširamo (na kratko pokuhamo), ohladimo in zamrznemo.

  • Bučke: na kratko jih poparimo, ohladimo in nato zamrznemo – ohranijo barvo in okus.

  • Zimska zelenjava in gomolji: krompir, buče in korenje lahko najprej spečemo v pečici, nato ohladimo in zamrznemo – pozneje jih le pogrejemo.

  • Ostanki iz pločevink (npr. paradižnikova mezga, kokosovo mleko): prelijemo jih v modelčke za led, zamrznemo in kasneje dodajamo jedem po potrebi.

Uporabite vse dele

  • Por: zeleni zgornji deli niso za v smeti – odlični so za zelenjavno jušno osnovo.

  • Korenje: liste lahko uporabimo kot dodatek juham ali jih posušimo in prihranimo kot začimbo.

  • Steblo brokolija: trši del postrgamo in narežemo – pečen ali kuhan je odličen.

  • Zelišča (peteršilj, koriander): tudi stebla so polna okusa – uporabimo jih pri kuhanju juhe, rižot, omak.

  • Sladki krompir: iz mladih poganjkov lahko vzgojimo novo rastlino v lončku.

Preberite tudi: Ne zavrzite jabolčnih olupkov, koristno jih porabite

Zakaj se splača vložiti malo truda?

Ko sadje in zelenjavo shranimo pravilno, s tem prihranimo denar, ohranimo več vitaminov in okusov, hkrati pa spoštujemo hrano, ki smo jo kupili ali pridelali.

Z nekaj navadami – kot so pravilno shranjevanje, suha brisača v hladilniku in uporaba tudi tistih delov rastline, ki bi sicer šli v smeti – lahko precej zmanjšamo količino hrane, ki jo zavržemo.

Povzeto po Seniorsguide.com

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

sadje zelenjava shranjevanje svežina
Morda te zanima tudi:

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.