Pozor, nikar več ne pogrevajte teh živil!

V prispevku boste našli seznam hrane, ki je nikoli ne smete pogrevati, saj lahko s tem tvegate celo zastrupitve! S pogrevanjem namreč ta živila postajajo strupena.
Mnogo živil se ne sme pogrevati. (Foto: Freepik.com)
Mnogo živil se ne sme pogrevati. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Nekatera še tako zdrava živila lahko postanejo celo strupena, če jih pogrevate večkrat.
 
1) Določena zelenjava. V to skupino spadajo špinača, rdeča pesa in zelena. Vsebujejo namreč nitrate, ki s pomočjo mikroorganizmov in s večkratnim pogrevanjem, sprožajo spojine, ki so za zdravje lahko zelo škodljive, povzročijo lahko celo raka.
 
V tej skupini živil je še najbolj rizična špinača, zato je zelo pomembno, da jeste vedno svežo!
 
2) Gobe. Tudi gobe strokovnjaki odsvetujejo, da jih pogrevate, saj lahko s pogrevanjem postanejo škodljive. Dovoljeno jih je pogrevati le na temperaturi, ki je višja od 70 stopinj Celzija.
 
3) Krompir. Za krompir so mnenja deljena - nekateri pravijo, da se ga ne sme pogrevati, saj s tem lahko spremeni hranilne vrednosti in postane škodljiv. Nekatere raziskave pa so pokazale, da je najbolj zdrav kuhan in ohlajen krompir.
 
4) Meso. Tudi meso spada v rizično skupino, saj se s pogrevanjem spremeni njegova hranilna vrednost in prihaja do sprememb v sestavi proteinov. To se zgodi, če se proteini dolgo segrevajo na visoki temperaturi, zato lahko postane meso toksično.
 
5) Še nekatere jedi. Tudi perutnina, ribe, školjke, mlečni proizvodi, jajca in siri niso prava izbira za pogrevanje, opozarjajo prehranski strokovnjaki.

Lahko pa brez strahu večkrat pogrejete polnozrnate žitarice, kot so riž, proso, ječmen, zdrob. Prav tako lahko pogrevate enolončnice in juhe. Če te vsebujejo zelenjavo in meso, jih vzemite ven in nato dajte nazaj v pogreto jed tik pred serviranjem.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

4 živila, ki vas bodo pomladila in polepšala vašo kožo (tudi če ste 50+)

Strokovnjaki se strinjajo: za lepo kožo je potrebno jes...

Iz Jožičine kuhinje: Stročji fižol v omaki

Odlična lahka in osvežujoča poletna jed vas bo navdušil...

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...

Šok za vse po 40. letu starosti: Tlak nad 130 podvoji tveganje za infarkt

Tlak, ki je »samo malo visok«, ni več nedolžen. Strokov...

KUHALNICA: Čokoladni drobljenec z malinami

Včasih si za zajtrk zaželim kaj sladkega v kombinaciji ...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recept: Goveji golaž s kruhovimi cmoki

Goveji golaž je kulinarična poslastica, kjer veliko vlo...

Recept: Timijanov sirup pripravljen z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.