Odličen recept za velikonočni venec

Da bo vaš velikonočni venec ali krona mehak in slasten, si preberite spodnji recept.
Kako pripraviti najboljši velikonočni venec?
Kako pripraviti najboljši velikonočni venec?
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Testo:

½ kocke svežega ali 1 vrečka suhega kvasa Fala

½  vrečke kislega testa Fala

550 g moke 

200 g mleka

75 g sladke smetane

60 g sladkorja

60 g masla

2 žlici čokolade v prahu

1 jajce

1,5 male žličke soli  

Jajce za premaz

 

30 g masla

 

Preliv:

0,5 dl ruma

0,5 dl mleka

3 žlice sladkorja

 

Priprava:

Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki, ki smo ji pred tem primešali kislo testo Fala. Dodamo ostale sestavine brez maščobe in zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo olje. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem testo razpolovimo, polovico testa damo vzhajati, drugi polovici testa pa dodamo čokolado v prahu in mešamo še toliko časa, da se enakomerno vmeša in obarva testo. Tudi posodo s čokoladnim testom pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

 

Vzhajano testo pregnetemo (tako svetlo kot temno), pustimo nekaj minut počivati in nato razvaljamo ter izrežemo kroge.

V okrogel model zlagamo izmenjaje krog svetlega in krog temnega testa, tako da vsak naslednji krog delno prekrije predhodnega; vsak krog premažemo z raztopljenim maslom preden ga prekrijemo z drugim krogom testa. Nato oblikujemo šest vrtnic. Izrežemo 6 svetlih in 3 temne kroge. Po tri kroge testa zložimo v vrsto, tako da vsak naslednji krog delno prekriva predhodnega; najprej dva kroga svetlega in zatem krog temnega testa.

Nato začnemo zvijati na strani, kjer je temni krog v smeri proti svetlim krogom, da dobimo zvitek treh krogov. Na sredini prerežemo zvitek na pol in vsako polovičko še ne dokončno oblikujemo v cvet vrtnice, tako da lističe nekoliko zavihamo navzven. Cvete vrtnic razporedimo po vencu, ki smo ga oblikovali pred tem. Na koncu izrežemo še ustrezno število manjših krogcev iz belega testa in te zložimo na notranji strani venca. Oblikovani venec nato pokrijemo in pustimo vzhajati.

 

Vzhajani venec premažemo z jajcem, ga postavimo v vročo pečico in pečemo pri 180 °C dobre pol ure, da se lepo obarva in speče.

Pečen venec prelijemo z mešanico sladkega mleka in ruma, ga za minuto ali dve damo nazaj v pečico, nato ohladimo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...

Ideje za velikonočno barvanje pirhov (naših Facebook sledilcev)

Na našem Facebook profilu smo sledilce prosili, da z na...

Milena Miklavčič: "Veliko ljudi je sram obujati tovrstne spomine, mene ni."

Velika noč je največji krščanski praznik ne le zaradi d...

Iz Jožičine kuhinje: srčki za posebne priložnosti

Pridejo posebni trenutki: poroke, obhajila, birme, praz...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva potica (za velikonočni zajtrk)

Naj bo letošnji velikonočni zajtrk malo drugačen. Jožic...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Vlada krči javna sredstva za pisano slovensko besedo

Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospod...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.