Oljčno olje: Kupujete pravega?

Pravo oljčno olje je zelo zdravo. Zanj odštejemo veliko več denarja, ko za navadnega. Ampak, vsako oljčno olje, ki ga ponujajo trgovske police, ni pravo. Kako prepoznati pravega?
 	Kupujete pravo oljčno olje? (foto: Freepik.com)
Kupujete pravo oljčno olje? (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Kar sedemkrat dražje plačamo oljčno olje od navadnega in zato pričakujemo tudi, da bo kvalitetno. Ampak, vedno ni tako. Mnogokrat je mešano s sojinim oljem in zato veliko slabše kvalitete.

Mešanje oljčnega olja z ostalimi olji
Pravo oljčno olje boste po okusu težko prepoznali. Proizvajalci namreč dodajajo olju, ki ga mešajo, razne sestavine, ki imajo enak okus, kot pravo. Dejstvo pa je, da je kar 70 odstotkov oljčnega olja, ki se prodaja po vsem svetu za pravo, ekstra deviško, mešano s sojinimi in ostalimi olji, ki so slabše kakovosti in niso tako zdrava.
 
Preberite tudi: 100% naravna zeliščna zdravila za bolj zdrava pljuča

Kako prepoznati pravo oljčno olje?
Kot smo ugotovili, po okusu ne bo šlo. Vseeno pa obstajata dva načina. Prvi je ta, da pravo sto odstotno oljčno olje zagori. Če ga boste nalili v oljno svetilko, bo zagorelo.
Drugi način je bolj enostaven. Pravo oljčno olje se v hladilniku strdi. Postane motno in gostejše. Če pa steklenico postavimo na toplo, spet postane lepo tekoče in svetlejše barve. Če je olju primešano sojino, bo tudi pri nizkih temperaturah ostalo enako tekoče.

Kje kupiti pravo deviško oljčno olje?
Še najbolje je, da ga kupite od proizvajalca, ki ga poznate. Ali pa od takšnega, ki ima certifikat, da je olje sto odstotno oljčno.

Shranjevanje oljčnega olja
Oljčno olje mora biti shranjeno v temni steklenici, postavljeno v hladen in temen prostor.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Okusna domača čokolada

Domača čokolada, ni je boljše, narejena točno po našem ...

Trije poletni recepti brez kuhanja – za vroče dni, ko ne želite prižgati štedilnika

Ko poletje pokaže zobe, je zadnja stvar, ki si jo želim...

KUHALNICA: Osvežilna limonina krema

Sonce nas je te dni prijetno grelo in k takemu vremenu ...

Okusno in domače: Preproste gobje jedi

Sezona gob je tukaj. Če jih tudi vi radi nabirate in je...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Zeliščni vrt na balkonu – kaj uspeva tudi v lončkih in ob minimalni skrbi

Sveža zelišča niso le kulinarična poslastica, temveč tu...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

KUHALNICA: Mehki in slastni medenjaki

Medenjaki … mmmm. Med in vonj po cimetu me vedno z misl...

Iz Jožičine kuhinje: Domači krompirjevi kroketi

Odličen recept za hitro kosilo: Hrustljavi, zelo okusni...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

KUHALNICA: Ajdov kruh z orehi

Včasih sem ajdov kruh z orehi občasno kupila v trgovin...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.